Atık Külden Değerli Çinkonun Çıkarılması

Atık Külden Değerli Çinkonun Çıkarılması

Fotoğraf : Çinko geri kazanım sürecini gösteren bir örnek.

Katı atıkların yakılması Avrupa’da her yıl milyonlarca ton atık uçucu kül üretir ve çoğu çöp sahasına bırakılıyor. Ancak bu kül genellikle çinko gibi önemli miktarlarda değerli metaller içermektedir. İsveç Chalmers Teknoloji Üniversitesi’ndeki araştırma ekibi , bu değerli metalleri çıkarmak için bir yöntem geliştirdiler ve bu da potansiyel olarak çevre kirliliğinde, çöplükte ve ulaşımda azalmaya yol açıyor.

Atık yakma sırasında, açığa çıkan baca gazları saflaştırılır ve mevcut küçük parçacıklar ayrıştırılarak uçucu kül oluşumu olur. Bu uçucu kül, dioksinler gibi toksik maddeler içerir. Bu nedenle normal olarak tehlikeli atık olarak sınıflandırılır ve gömülür. Ama çinko gibi,  dolayısıyla kaybolan değerli metaller de içerir .

Ancak Chalmers Teknoloji Üniversitesi’nde pilot ölçekte test edilen ve birkaç yıllık araştırmada ayrıntılı olarak açıklanan yeni bir yöntem, çinkoyu uçucu külden ayırmak için bu atığın baca gazlarından da ayrılmış bir asit yıkama ile muamele edilmesini içerir. Çinko daha sonra ekstraksiyon edilebilir, yıkanabilir ve hammadde olarak işlenebilir.

“Pilot çalışmamızda , uçucu külde bulunan çinkonun% 70’inin geri dönüştürülebileceğini bulduk. Kül yararlı malzemeye dönüştü. Karin Karlfeldt, çinko saf bir metal olarak çıkarılmıyor, bu çok daha yoğun bir süreç olacak, bunun yerine metal endüstrisine satılabilen ve halihazırda mevcut endüstri üretim hatlarında işlenebilen çinko bakımından zengin bir ürün olarak çıkarılıyor “diyor. Karin Karlfeldt Fedje, Chalmers Teknoloji Üniversitesi’nde doçent , geri dönüşüm ve atık yönetimi şirketi Renova AB’de araştırmacıdır.

Kül Yararlı Malzemeye Dönüştü

Yöntemin daha da geliştirilmesiyle, araştırmacılar toksisite düzeyini önemli ölçüde azaltabildiler.

Karin Karlfeldt Fedje, “Ekstraksiyondan sonra, dioksinleri parçalamak için artık külü yeniden yakıyoruz. Bunun %90’ı , örneğin bir inşaat malzemesi olarak kullanılabilen dip külüne dönüştürülüyor,” diye açıklıyor Karin Karlfeldt Fedje.

Uluslararası olarak, atık yakmanın yaygınlığı çeşitlidir, ancak işlemden sonra büyük miktarlarda külün işlenmesi ihtiyacı yaygındır. İsveç’te, atıktan enerji üretim tesislerinde evsel atıkların yakılması yaygındır ve her yıl potansiyel olarak bu şekilde arıtılabilecek yaklaşık 250.000 ton uçucu kül ile sonuçlanır. Avrupa’nın geri kalanı bu miktarın yaklaşık on katını oluşturuyor.

İsveç’te ve ötesinde çöp sahalarında şu anda kaç ton çinkonun kaybolduğunu tahmin etmek zor olsa da, Chalmers araştırma ekibi tarafından geliştirilen yöntem , tüm atık yönetimi aktörleri için büyük ilgi uyandırabilir. Bu metallerin nispeten basit bir şekilde geri kazanılması için büyük bir potansiyel sunar ve atık yakmanın karlılığı ile döngüsel ekonomideki rolü üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir .

” Chalmers’da Yardımcı Profesör ve baca gazı temizleme tedarikçisi Babcock & Wilcox Vølund AB’de Ar-Ge Müdürü olan Sven Andersson  , uçucu külden çinko çıkarma teknolojisi, işlenmemiş çinko hammadde madenciliği ihtiyacının azaltılması, külde daha düşük toksisite seviyeleri ve büyük ölçüde azaltılmış çöp sahası katkıları gibi birçok olumlu etkiye sahip olabilir. Bu durum , toplumun daha döngüsel bir ekonomiye yönelik çabalarına hayati bir katkı olabilir, “diyor.

İsveç’te Tam Ölçekte Uygulandı

Zamanını Chalmers ve Renova arasında bölen Karin Karlfeldt Fedje, birkaç dış aktörle işbirliği içinde metodolojiyi geliştirmek için uzun yıllarını harcadı.
Sven Anderssonla birlikte , tam ölçekli bir süreç tasarlamayı başardılar. Araştırmaları Renova AB ve B&W Vølund’un Gothenburg İsveç’te çinko geri dönüşümü olan bir kül yıkama tesisi kurmasına yol açtı.Bu  , belediyeye ait atık yönetimi şirketi için her yıl yüz binlerce euro tasarruf sağlayabilecek bir yatırımdır .

Kaynak :  phys.org

1.067 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!