Bir Milyon İnsan Çin COVID-19 Aşısı Olacak

Yaklaşık bir milyon insanın Çin şirketi Sinopharm tarafından geliştirilen COVID-19 aşısı için deneyde yer aldığı söylenmesine rağmen henüz etkinliğini gösteren herhangi bir klinik kanıt sağlanamadı.

Çin temmuz ayından beri kamu görevlileri , uluslararası öğrenciler ve yurt dışına giden işçilerin de dahil olduğu COVID-19 aşısı deneylerini gerçekleştirmeye devam ediyor.

Sinopharm Yönetim Kurulu Başkanı Liu Jingzhen,  basına verdiği bir röportajda belirli bir sayı vermediği halde yaklaşık bir milyon insanın acil durumlar için kullanabilecekleri aşıları aldığını açıkladı.

Liu Jingzhen, bir devlet kanalı tarafından yayınlanan bir diğer röportajda, “Şiddetli yan etkilerinin olduğuna dair tek bir şikayet almadık fakat sadece birkaç hafif semptomların görüldüğü bilgisini aldık.” dedi.

Çin geçtiğimiz yılın son günlerinde ülkenin merkezinde ortaya çıkan yeni virüs için şu anda son aşama testlerinde olan dört aşısı ile birlikte kendinden emin bir hal sergiliyor.

Ülke, kendi sınırları içinde virüsü büyük ölçüde kontrol altına aldığı için aşı denemelerinin çoğu diğer ülkelerde gerçekleşiyor.

Sinopharm son aşamada bulunan iki aşısının denemelerini Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Mısır, Ürdün, Peru ve Arjantin’in de dahil olduğu ülkelerde gerçekleştirmeye devam ediyor.

Şirket, aşının gelişiminin her yönden dünyaya öncülük edeceğine iddia ediyor olsa bile devam eden denemeler için klinik olarak bir kanıt sağlamıyor.Bunun yerine inşaat işçileri, diplomat ve yabancı öğrenciler de dahil olmak üzere aşı olduktan sonra  enfekte olmadan 150’den fazla ülkeye giden bu kişilerin deneyimlerinden bahsediyorlar.

Ülke, başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere salgını erkenden kontrol altına almasıyla eleştirilerin hedefinde olduktan sonra Başkan Xi Jinping her Çin aşısının “küresel kamu malı” olduğunu bildirdi.

Çin’deki aşı denemelerinde yer alan kişilerin çoğu, ilaç üreticilerinin denemelerindeki resmi  katılımcılarından olmadığı gönüllülerden oluştuğu söylendi.

İlaç şirketleri arasında COVID-19 aşısı geliştirmek için yarışan  iki aşı ile birlikte rekabet daha yoğun bir hal aldı.ABD’li ilaç şirketi Pfizer ve partneri Alman şirketi BioNTech’in birlikte geliştirmek için çalıştığı aşı ve bir diğer ABD’li ilaç şirketi Moderna’nın geliştirdiği aşı için COVID-19 karşısında yüzde 95 oranında etki gösterdiklerine dair büyük ölçekli deney verilerini yayımladılar.

Kaynak : medicalxpress.com

360 Kez Okundu

Melisa Süt

2000 İstanbul doğumluyum.Kocaeli Üniversitesi Kimya Mühendisliği lisans öğrencisiyim. Araştırma yapmayı ve öğrendiklerimi insanlarla paylaşmayı seviyorum.Kimya ile ilgili son gelişmeleri takip etmek ve edindiğim bilgileri aktarabilmek için İnovatif Kimya Dergisi’nin bir parçası olmaya karar verdim. İlgi alanlarım ; sürdürülebilir enerji,biyokimya, biyoteknoloji,nanoteknoloji

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!