Avrupa’nın En Büyük Atıktan Enerji Üretim Tesisi Kuruluyor

Avrupanın En Büyük Atıktan Enerji Üretim Tesisi Kuruluyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Eyüpsultan’da inşaatı devam eden “Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi”nde incelemelerde bulundu.

İBB Başkanı Erkem İmamoğlu, Eyüpsultan Kemerburgaz Kısıkmandıra Mevkii’nde inşaatı devam eden tesis hakkında proje ve yatırımdan sorumlu İBB Genel Sekreter yardımcısı Murat Kalkanlı ve inşaatı üstlenen firma yetkililerinden tesisle ilgili bilgiler aldı. Kalkanlı’nın, slaytlar eşliğinde yaptığı sunuma göre, 16 Eylül 2017’de inşasına başlanan tesisin, 20 Mart 2021’de bitirilmesi planlanıyor.

İstanbul genelinde üniversiteler, hastaneler, oteller, lokantalar, askeri ve sosyal tesisler, büyük marketler gibi noktalarda organik içerikli katı atıklar toplanarak işlenecek. İlçe belediyeleri tarafından kaynağından ayrı ayrı toplanacak atıklar, transfer istasyonlarına getirilecek. Burada biriken atıklar, işlenmek üzere “Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi” ne götürülecek.

Avrupanın En Büyük Atıktan Enerji Üretim Tesisi Kuruluyor

Günlük 3000, yıllık yaklaşık 1 milyon tonluk kapasitesi ile Avrupa’nın en büyük tesisi olacak

Yılda 1 milyon ton evsel atığın işleneceği tesiste, aynı zamanda enerji üretimi de gerçekleştirilecek. Günlük 3000, yıllık yaklaşık 1 milyon tonluk kapasitesi ile Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın ise en büyük evsel atık yakma tesisi olacak.

Tesis, her biri günlük 1000 ton atık yakma kapasiteli 3 hattan oluşacak. Atıklar, tesise kamyonlar ile taşınacak ve herhangi bir ayrıştırmaya gerek duymaksızın depolama alanına boşaltılacak. Bu alanda depolanan atıklar, 3 adet “katı atık vinci” aracılığıyla “ızgaralı yakma ünitelerine” taşınacak. Izgaralı sistemde yakılan atıkların ısısından elde edilen buhar, türbinlere gönderilecek. Bu türbinler aracılığıyla da tesisin tüm iç ihtiyacı ve 1 milyon 400 bin kişinin elektrik ihtiyacı karşılanacak.

Çöplerden çıkan sera gazı salınımının yüzde 33’ünden kurtulmuş olunacak

Çöp taşıma maliyeti azalırken, koku sorunu da ortadan kaldırılacak. Son teknolojinin kullanıldığı tesiste, emisyon değerleri Avrupa Birliği limitleri altında olacak. Tesiste kullanılacak en son teknolojili “baca gazı arıtma sistemi” ile çevreye zarar verilmeyecek. Bacadan çıkacak gazlar, “sürekli emisyon ölçümü sistemi” ile sürekli izlenecek ve kayıt altına alınacak. Bu sayede, çöplerden çıkan sera gazı salınımının yüzde 33’ünden kurtulmuş olunacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da kurulan sistem ile sera gazı salınımını online (canlı) olarak izleyebilecek. Tesis ile yerli üretim desteklenecek. Tesiste, 90 kişilik bir ekip çalışacak.

Avrupa’nın en büyüğü olacak bu yatırım bile İstanbul’un yalnızca yüzde 14-15 atığını yönetebiliyor.

Başkan İmamoğlu, burada yaptığı açıklamada, geçmiş yıllarda ihalesi yapılmış ve imalatı devam eden projeleri bir an önce bitirmeyi amaçladıklarını belirtti. İmamoğlu, “Elbette mevcut projelerin zamanında bitirilmesi, bir kısım duraklamaların ya da eksikliklerin giderilmesi gündemimizde. Bu potansiyeldeki yeni yatırımlara da İstanbul’un ihtiyacı oldukça fazla. Avrupa’nın en büyük tesislerinden olacak bu yatırım bile İstanbul’un yalnızca yüzde 14-15 seviyelerindeki atığını yönetebiliyor. Bu alanda oldukça işi var İstanbul’un. Çevre, insan tüketiminde zorlanan en önemli alan. Tüketirken çöplerin ayrıştırılması süreciyle ilgili eğitim çalışmaları yapmamız gerekiyor. Çocuklar bu noktada en azimli kısım. Biraz daha yetişkinlere yönelik eğitimler verilmesi lazım. Evsel atıkların türüne göre ayrıştırılması önemli. Çünkü her atığın dönüşüm oranı ve maliyeti değişiyor. Bu tür yatırımların maliyetinin hafiflemesi biraz da vatandaşlarımızın bilinçlenmesinden geçiyor.” dedi.

Kaynak : enerjiportali.com

779 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!