Avrupa Uzay Araştırma ve Teknoloji Merkezi’nden (ESTEC) bilim insanları, Ay tozundan oksijen üretmeye yönelik çalışma yürütüyor.
Avrupalı araştırmacılar, ay tozunun simüle edilmiş örneklerinden solunabilir oksijeni çıkarabilecek bir sistem üzerinde çalışıyor.
Glasgow Üniversitesi’nden araştırmacı Beth Lomax, kendi tesislerine sahip olmalarının, oksijen üretimine odaklanmalarını sağladığını söyledi. Ay’daki regoliti (Ay üzerinde bulunan taş ve tozdan oluşan bir tabakaya) taklit eden araştırmacılar, tüketilebilir oksijeni elde etmeye çalışıyor. Böylece Ay tozundan oksijen üretilmesi planlanıyor.
Shiftdelete.net’in aktardığına göre Lomax, “Ay’da bulunan kaynaklardan oksijen elde etmek, hem nefes almak hem de roket yakıtı üretiminde gelecekteki Ay yerleşimcileri için son derece faydalı olacak” diye konuştu.
ESTEC’te görevli bilim insanları, nihai amaçlarının Ay’da sürdürülebilir bir pilot tesis tasarlamak olduğunu söylüyor. Bunun için 2020’nin ortalarına işaret ediliyor.
Son dönemde Ay’a yeniden insan göndermek, diğer yandan da gelecekte Mars’a insan gönderebilmenin teknolojileri üzerinde çalışmalar devam ediyor.
Hedef Daha Kolay Nefes Aldırmak
Tüm bu çalışmaların amacının Ay’da işlev görebilecek bir sisteme öncülük edeceği belirtilirken bilim insanları, 2020’lerin ortalarında Ay’da çalışmak için hazır olacak işlevsel bir sisteme sahip olmayı hedefliyor.
Gelecekteki çalışmaları yürütecek ay kaşifleri ve araştırmacılarının böyle bir cihazla donatılmış olarak Ay’a gitmesi halinde biraz daha kolay nefes alabilmeleri amaçlanıyor.
Kaynak : sputniknews.com
Yazar

- İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.
Son Yazıları
Röportajlar2021.04.17Akkim Yapı Kimyasalları ile Röportaj
Kimya Haberleri2021.04.16Yerli Olarak Üretilen Benfluralin ve Bakır Oksiklorür ile İthalata Bağımlılık Azalacak
Eğitim Haberleri2021.04.16Bilim İnsanları, Örümcek Ağlarındaki Titreşimleri ‘Müziğe’ Dönüştürdü
Eğitim Haberleri2021.04.16Türk Mühendislerin Ürettiği Elyaf, Koronavirüsü Yüzde 97,48 Etkisiz Hale Getiriyor