İlaç taşıyıcı sistemler için ‘Nanoroketler’

Nanoroketler gibi küçük makineler, insan vücudunda ilaç taşınması için ideal adaylardır. Radboud Üniversitesi’ndeki kimyagerler, sıcaklığa duyarlı frenler kullanarak bir nanoroketin tam hareket düzenini ilk kez gösterdiler. Pratik uygulamalar ilginç bir özelliği ortaya koydu. Roketlerin sıcaklığa duyarlı olması, nanoroketlerin sıcaklıkların daha yüksek olduğu hastalıklı dokularda durmasını sağlıyor. Nature Chemistry, çalışmanın sonuçlarını 12 Aralık’ta yayınladı.

Nanoroket açıklaması: Sol taraf: 35 derecenin altındaki sıcaklıklarda, fırçalar şişer, vanayı açar, içeri yakıt verir ve nanoroketi ileriye doğru iter. Sağ taraf: sıcaklık 35 santigrat dereceyi aştığında, fırçalar söner, vana kapanır ve yakıtın durdurulması ile hareket durur.

Radboud Üniversitesi’ndeki biyo-organik çalışan kimyacılara göre, kendiliğinden bir araya gelerek çalışan yumuşak nanosistemlerin kendiliğinden işlevsel birimler oluşturdukları anlamına geliyor. Bu özellik, nanoroketlerin şekil değiştirmesine izin vererek onları tıpta ilaç taşıyıcı sistemler için ideal adaylar haline getirir. Radboud Üniversitesi Biyo-organik kimya bölümü başkanı ve Nanomedicine takım lideri Daniela Wilson çalışmaları hakkında “En büyük zorluk, nanoroketlerimize çeşitli işlevler kazandırmaktır. Şimdi, roketlerin istenilen konumlarda başlaması ve durması için moleküler olarak kurulmuş ilk fren sistemini geliştiriyoruz.” demektedir.

Sıcaklığa duyarlı frenler

Frenler, nanoroketlerin yüzeyinde büyüyen, uzun zincirli tepki veren birim polimerden yapılmış fırçalardan oluşuyor. Bu fırçalar, çevre sıcaklığına tepki olarak şişer veya söner ve rota üzerindeki yakıt erişimini düzenler. Bu fırçaların hassasiyeti yüksektir, fırçalar 35oC veya daha yüksek bir sıcaklıkta hemen söner ve makine durur. Wilson bu reaksiyonu “Bu olay, katalitik aktiviteyi veya nanoroketin şeklini etkilemeden gerçekleşir. Bu nedenle, vana sistemi ile donatılmış nanoroketler, düşük konsantrasyonlu yakıtlarla bile suda yüksek verimlilikle hareket edebilmektedir.” diyerek açıklamaktadır.

Manyetik alan direksiyon görevi görür.

Advanced Materials’ın bir başka yayınında, Wilson ve arkadaşları, düşük manyetik alanların nanoroketler için direksiyon görevi görerek nasıl çalıştığını göstermektedir. Manyetik metalik nikelin roketlerin içine çekilmesi ile manyetik alan roketleri istenen yönde yönlendirmek ve yönetmek için kullanılabilir.

Fakat yeni gelişmelere her zaman ihtiyaç vardır. Wilson: “Sıcaklığa duyarlı frenlerden daha ilginç olan şey, ışığa tepki veren bir sistemdir. Bu, bir lazer ışığı kullanarak nanoroketleri başlatmamıza veya durdurmamıza izin verecektir. Dahası, nanoroketlerimiz canlı hücreler için toksik olmasa da, henüz tamamen biyolojik olarak parçalanabilir değildir. Ve tabii ki bu, vücutta ilaç taşıyıcısı olarak kullanılabilmeleri için gereken ön koşullardan biridir. Bunlar, grubumuzun ilerleyen aşamalarda çalışacağı konulardan bazılarıdır.”

Kaynak : sciencedaily.com

Haberi Çeviren : Canan Kula

Üniversite : Hacetttepe Üniversitesi (Cranfield University Forensic Investigation Yüksek Lisans Öğrencisi)

Bölüm : Kimya Bölümü

Mail : canankula@gmail.com

Not : Haberlerin dergi yönetimi ile çevirene haber verilmeksizin yayınlanması, kopyalanması, kendi web sitenize eklenmesi kesinlikle yasaktır.  Bir yerde yayınlamayı düşünenler iletisim@inovatifkimyadergisi.com adresine ve de haberi çeviren arkadaşımıza mail atarak durumu belirtmeleri gerekmektedir.

963 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!