Bağışıklık Hücrelerinin Davranışlarında Metabolizmanın Rolü Keşfedildi

Bağışıklık Hücrelerinin Davranışlarında Metabolizmanın Rolü Keşfedildi

Sağlıklı hücreleri değiştiren ve onları hastalığa sebebiyet verecek kadar işlevsiz duruma getiren nedir? Yale Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, hücreleri kontrol eden genlerdeki bozulmaya ek olarak metabolizmayı da kapsayan hücrenin anormal davranışlarına bir başka etken daha vardır, demektedirler.

Araştırma ekibi, hücrelerde, besinleri enerjiye dönüştürebilen özelleşmiş bir yapı olan mitokondrinin metabolizması üzerine çalışmışlardır. Belirli tehditlere karşı vücudun vereceği cevabı belirleyen lenfosit- bağışıklık hücrelerinin davranışlarını ve biyokimyalarını çözümlemek için CRISPR gen düzenleme ve genetik sekanslama gibi farklı teknikleri kullanarak çalışmışlardır.

Ekip, lenfositlerdeki metabolizmanın, belirli bir fonksiyonu gerçekleştirmek ve işlevini artırmak için bağışık sistemindeki hücreleri harekete geçirdiğini keşfetmiştir. Daha önce anlaşılamayan bu durum, genlerden kaynaklanan hücre değişikliklerinden farklılık göstermektedir. Yazar, bu keşfin, bağışıklık hücre biyolojisinde yeni bir bakış açısı yaratacağını belirtmiştir. Ayrıca araştırma, anormal hücre davranışlarına ve kanser gibi ilgili hastalıklara karşı yeni hedefler geliştirmeye kapı açmaktadır.

Araştırma Nature’da yayımlanmıştır.

Makaleyi görüntülemek için “Mitokondriyal Metabolizmanın Farklı Modları, T Hücresi Farklılaşmasının ve Fonksiyonunun Ayrılmasını Sağlar” burayı tıklayın.

Kaynak: phys.org

662 Kez Okundu

Tolgahan Özer

14 Şubat 1997 tarihinde Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde doğdu. 2015 yılında ortaöğretimini tamamladı ve aynı yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde İngilizce eğitim görmeye hak kazandı. 2016 – 2017 yılları arasında Tema Vakfı'nda çeşitli faaliyetlerde bulundu ve Çanakkale bölgesinde yaklaşık 4000 fidanı ve binlerce meşe palamudunu toprak ile buluşturmaya ön ayak oldu. Sürmekte olan lisans eğitimi içerisinde ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi, Web Tasarımı ve Kodlama bölümünü tercih etti. 2018 yılının eğitim döneminde üniversitede bulunan Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Tıbbi Genetik Laboratuvarında kısmi zamanlı olarak çalışmaya başladı. Moleküler sitogenetik, kanser araştırma ve gıda bilimi ve teknolojileri araştırma laboratuvarlarının yanı sıra analitik kimya laboratuvarında da staj gördü. Kimyaya olan ilgisini ve bilgisini artırmak, yabancı dilini daha kaliteli bir seviyeye taşımak adına, Ocak 2019’da, gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldı.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!