Bakteriler Küresel Plastik Krizine Etkileyici Bir Çözüm Sunuyor

Bakteriler Küresel Plastik Krizine Etkileyici Bir Çözüm Sunuyor

Yeni çalışma ile araştırmacılar, yaygın E. coli (Escherichia coli) bakterisinin, tüketim sonrası plastiği sürdürülebilir bir yolla vaniline dönüştürme işleminde uygulanabileceğini keşfetti.

Vanilin, özütlenmiş vanilya çekirdeklerinin birincil bileşenidir, vanilyanın karakteristik tadından ve kokusundan sorumludur.

Uzmanlar bu dönüşümün, atıkları ortadan kaldırmada, ürün ve malzemeleri kullanımda tutmakta ayrıca sentetik biyoloji için olumlu etkileri olan döngüsel ekonomide artış sağlayacağını söylüyor.

Dünyanın plastik krizi, polietilen tereftalatı (PET) -petrol ve gaz gibi yenilenemeyen malzemelerden elde edilen ve gıdaları, hazır meyve suları ve suyu paketlemek için yaygın olarak kullanılan güçlü, hafif plastik- geri dönüştürmek için yeni yöntemler geliştirmeye acil bir ihtiyaç duyulduğunu gördü.

Her yıl üretilen yaklaşık 50 milyon ton PET atığı ciddi ekonomik ve çevresel etkilere neden olmaktadır. PET’in geri dönüşümü mümkündür ancak mevcut süreçler, dünya çapında plastik kirliliğine katkıda bulunan ürünler yaratmaya devam eder.

Bu problemi çözmek için Edinburgh Üniversitesi’nden bilim insanları, laboratuarda tasarlanmış E. coli’yi kullanarak bir dizi kimyasal reaksiyon yoluyla tereftalik asidi -PET’ten elde edilen bir molekül- yüksek değerli bileşik vaniline dönüştürdüler.

Ayrıca ekip tekniğin nasıl çalıştığını da bozulmuş plastik atıklara E. coli ekleyerek kullanılmış bir plastik şişeyi vaniline dönüştürerek gösterdi.

Araştırmacılar üretilen vanilinin insan tüketimine uygun olacağını ancak daha ileri deneysel testlerin gerekli olduğunu söylüyorlar.

Vanilin, gıda ve kozmetik endüstrilerinin yanı sıra herbisitlerin (bitki öldürücü), köpük önleyici maddelerin ve temizlik ürünlerinin formülasyonunda yaygın olarak kullanılmaktadır. Vanilinin talebi küresel çapta 2018’de 37.000 tonu aştı.

Edinburgh Üniversitesi Biyolojik Bilimler Okulu’ndan başyazar ve BBSRC Keşif Üyesi Joanna Sadler şunları söyledi: “Bu, plastik atıkları değerli bir endüstriyel kimyasala dönüştürmek için biyolojik bir sistem kullanmanın ilk örneği ve bunun döngüsel ekonomi için de çok heyecan verici sonuçları var.”

“Araştırmamızın sonuçları, plastik sürdürülebilirlik alanı için önemli etkilere sahip ve gerçek dünyadaki zorlukların üstesinden gelmek için sentetik biyolojinin gücünü gösteriyor.”

Çalışmanın ana araştırmacısı ve Edinburgh Üniversitesi’nden UKRI Geleceğin Liderleri Üyesi Dr. Stephen Wallace “Çalışmamız, plastiğin sorunlu bir atık olduğu algısına meydan okuyor ve bunun yerine, yüksek değerli ürünlerin elde edilebileceği yeni bir karbon kaynağı olarak kullanılabileceğini gösteriyor” diyor.

Royal Society of Chemistry’de Yayın Editörü Dr. Ellis Crawford ise şunları ekliyor: “Bu çalışma, sürdürülebilirliği iyileştirmek ve döngüsel bir ekonomi yönünde çalışmak için moleküler düzeyde mikrobiyal bilimin gerçekten ilgi çekici bir kullanımıdır. Çevreye zararlı olan atık plastikleri dönüştürmek için mikropları kullanmak, onları kozmetik ve gıdada geniş uygulamalara sahip önemli bir hammadde ve altyapı molekülüne dönüştürmek, yeşil kimyanın güzel bir göstergesidir.” 

Kaynak: phys.org

575 Kez Okundu

Kardelen Uzundağ

2017 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya bölümünü kazandım. Şu an 3. sınıf kimya öğrencisiyim. Kimyaya olan ilgim alanın çok geniş olması ve aradığım bir çok soruya cevap bulmamla başladı. İlaç kimyası, organik kimya, kozmetik kimyası, biyokimya başta olmak üzere kimyanın tüm alanlarına karşı merakım var. İnovatif Kimya Dergisi'ne kimya ile ilgili güncel haberleri takip etmek ve bunu diğer insanlara aktarmak amacıyla katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!