Bakteriler Sürdürülebilir Biyoyakıt Endüstrisi için Umut Vadediyor

Bakteriler Sürdürülebilir Biyoyakıt Endüstrisi için Umut Vadediyor

Fotoğraf: Moorella thermoacetica bakterisi

Oje çıkarmaktan, tekstil ürünlerini temizlemekten plastik üretimine kadar her şey için kullanılan uçucu bir çözücü olan aseton; Japonya merkezli bir araştırma ekibi tarafından tasarlanan yeni bir bakteri türü sayesinde sürdürülebilir şekilde üretilebilir duruma getirildi.

Araştırma ekibi aseton üreten ve sıcağı seven Moorella thermoacetica adlı bakteri hakkındaki detayları 23 Nisan’da AMB Express’te yayınladılar.

Aseton, yaygın olarak kullanılan kümen yöntemiyle üretilmektedir. Bu yöntem uygun maliyetlidir ancak sürdürülebilir değildir. 1942’de geliştirilen süreç, geri dönüştürülemeyen iki kaynağın aseton ve fenole dönüştürülmesini sağlamaktadır.

Daha çevre dostu olan gaz fermantasyonu karbondioksit, karbon monoksit ve hidrojeni kimyasallara ve yakıtlara dönüştürür. Ancak araştırmaya öncülük eden Profesör Yutaka Nakashimada’ya göre bu biyoproses külfetli ve maliyetli olma eğilimindedir. En maliyetli süreçlerden biri sondaki asıl ürünü diğerlerinden ayıran işlemdir.

Nakashimada, “Çözümün, ürünün fermantasyon devam ettiği sırada ayrılması olduğunu düşündük.” dedi ve ekledi, “Hedefimiz, yüksek sıcaklıklarda etkinleşen bir grup bakteriyi kullanarak uçucu kimyasallar üretmekti.”

M. thermoacetica bakterileri, aseton üretmek için yenilenebilir kaynaklardan elde edilebilen hidrojen, karbon dioksit ve karbon monoksitin gaz halindeki hammaddelerini yerler. Bu bakteriler asetonun kaynama noktasından daha yüksek bir sıcaklıkta büyüdükleri için üretilen aseton, buharlaşan ve bakteriler tarafından damıtılabilen bir gazdır. Bu şekilde geleneksel olarak kullanılan sistem eşzamanlı bir sürece dönüşmüş olur.

Bu verimli bakteri türünü geliştirmek için araştırmacılar, değiştirilmiş metabolizma süreçleri olan bakterileri genetik olarak tasarladılar.

“Bildiğimiz kadarıyla bu, asetonun gaz fermantasyonu için yüksek sıcaklıklarda gelişen bakteri türlerini kullanan ilk çalışmadır.” dedi Kato ve ekledi, “Endüstriyel uygulamaların gerçekleştirilmesi ve üretkenliği artırmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulacak olsa da gaz fermantasyon işlemi eskisinden daha basit ve daha uygun maliyetli olabilir.”

Araştırmacılar çalışmanın ölçeğini arttırmayı ve bakterilerinin endüstriyel koşullarda üretkenliğini incelemeyi planlıyorlar.

Nakashimada “Türün metabolizmasını daha da geliştirmemiz gerekebilir. Nihai hedefimiz, gaz fermantasyonunu daha basit ve daha düşük maliyetli bir şekilde endüstriye uygulamaktır.” dedi.

Kaynak: sciencedaily.com

652 Kez Okundu

Pelin Alaca

1997 yılında İzmir'de doğdum. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kimya Mühendisliği lisans son sınıf öğrencisiyim. Kendi okuduğum bölüm ve yakın disiplinlerle ilgili sürekli olarak güncellemeleri takip etme imkânı ve öğrendiklerimi paylaşma fırsatı yakalamam bu dergiye katılmamda büyük bir motivasyon kaynağı oldu. İlgilendiğim konular arasında sürdürülebilir teknolojiler, yenilenebilir enerji kaynaklı yakıt üretimi ve uzay teknolojileri bulunmakta.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!