Havacılık Sektöründe Devrim: Tamamı Kompozitten Oluşan Bir Yolcu Uçağı

Havacılık Sektöründe Devrim Tamamı Kompozitten Oluşan Bir Yolcu Uçağı

Fotoğraf: SE Aeronautics‘in SE200 adlı orta ölçekli uçak konsepti, 10.560 mil menzil ile 264’e kadar yolcu taşıyabiliyor ve koltuk kilometre başına ölçülen CO2 üretimini %80 azaltabiliyor. (SE Aeronautics, Airframer)

SE Aeronautics (Trussville, Ala., ABD) şirketi, tamamen kompozitten oluşan, tek parça monokok yapıya sahip yeni bir geniş gövdeli uçak konseptini piyasaya sürdü. Şirketin teknolojik gelişmeleri aynı zamanda verimlilik, sürdürülebilirlik, güvenlik, konfor ve işletme maliyeti konularında da adeta çığır açıyor.

Şirket, uçak üreticilerinin birkaç istisna haricinde son 60 yıldır aynı uçak tasarımını kullandıklarına dikkat çekti. “Yenilikçi teknolojimiz ve yeni uçak tasarımımız, koltuk kilometre başına ölçüldüğünde yakıt tüketimini %70 ve CO2 emisyonlarını %80 azaltacaktır.” dedi SE Aeronautics baş mühendisi Lloyd Weaver. “Bu yenilikçi tasarım daha verimli ve hafif üç kanatlı bir konfigürasyon olup, hava direncine karşı kalkışı büyük ölçüde geliştirerek kısa kalkış ve iniş (STOL) kabiliyetiyle uzun uçuşlar sağlamaktadır. Tümüyle kompozit olan yapı sağlam ve daha güvenli bir parça halinde biçimlendirildi. Ayrıca süper ince, uzun kanatlar ve burundan kuyruğa kadar eksiksiz bir düzen ekledik. Evet, hepsini başardık.” diye ekledi.

Ayrıca, hava yoluyla bulaşan hastalık güvenliğini ön planda tutan SE Aeronautics, şirketin tasarım sürecinde, kabindeki havayı asla sirküle etmediği söylenen yeni bir “tek geçişli” hava beslemeli havalandırma sistemi geliştirdi. Böylelikle yolcuların, diğer enfekte yolculardan hastalıklara maruz kalma riski azaltıldı. Güvenliğe verilen önem ile birlikte tasarım, şirketin mevcut uçaklardan çok daha güçlü olduğunu iddia ettiği katı kalıplı bir uçak gövdesinden yapılmıştır. Üstelik yakıt, kanatlarda değil, gövde üzerindeki kendinden sızdırmaz keselerde depolanacak şekilde tasarlanmıştır ve suya acil iniş durumunda uçağın yüzmesini sağlayacaktır.

SE Aeronautics‘in patent bekleyen teknolojisi, 264’e kadar yolcu taşıyacak orta ölçekli geniş gövdeli bir uçak olan SE200’de doruğa ulaştı. Kesintisiz 10.560 mil menzile sahip bölgesel veya uzun menzilli olan bu uçak, çok hafif bir yolcu uçağı olarak işlev görüyor.

“Bu uçak, günümüzün oldukça düşük performans gösteren uçak teknolojisine en pratik, karlı ve kalıcı çözüm olacaktır. Üretim verimliliğimiz, uçağımızı mevcut geleneksel yönteme göre çok daha kısa sürede üretmemizi sağlayacak. Fakat tabiri caizse baş tacı olan asıl önemli şey ise yakıt tüketim oranını %70 oranında düşürme yeteneğimizdir. Sektörde devrim yaratacağız.” dedi SE Aeronautics CEO’su Tyler Mathews.

Kaynak: compositesworld.com

630 Kez Okundu

Nursima Yıldız

1996 yılında Ankara’da doğdum. 2019 yılında Hacettepe Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Lisans dönemim sırasında Erasmus+ programı ile 1 dönem Polonya - Czestochowa Üniversite’sinde okudum. Şu anda da Roma Sapienza Üniversitesinde yüksek lisans yapmaktayım. Kimya sektöründe dünyada ne tür gelişmeler olduğunu daha yakından takip etmek ve bu gelişmelerle alakalı Türkçe kaynak oluşturmaya yardımcı olmak adına İnovatif Kimya Dergisi ekibinin bir üyesi olmaktan mutluluk duyuyorum. Özellikle ilgi alanım olan malzeme bilimi hakkındaki haberleri paylaşacağım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!