Krizotil ( Sarı yakut ) Rotterdam Kongresinin zararlı maddeler listesine eklenmeyecek
Rotterdam Kongresi’nde Cenova’da Krizotil ya da beyaz asbestin zararlı bir madde olarak listeye alınması konusunda anlaşma sağlanamadı. Bu kendi bilimsel komitesinin tavsiyesine rağmen gerçekleşemedi. Karar Rotterdam Kongresi’nin Partilerinin 8.buluşması sırasındaki ülkelerin oy birliğini gerektiriyor.
Bu azınlığın zorbalığıdır
ARTHUR FRANK, DREXEL UNIVERSITY
Almanya’da Aachen Üniversite’sinde iş sağlığında uzman olan ve bu konuda Dünya Sağlık Örgütü’nü tavsiye eden Thomas Kraus ‘’ Bu bir felakettir. Bu kararı beklemiyordum ‘’ dedi. ‘’Asbestin tüm tipleri insanlar için zararlıdır ve kanserojendir. Bu gülünç bir karardır. ‘’ WHO krizotil liflerine maruz kalmanın akciğer, gırtlak ve yumurtalık kanserine ; akciğer iç zar uruna ve asbestoz hastalığına neden olduğunu belirtmiştir. Durum net ve açıktır: Krizotil dünya çapında yasaklanmalıdır.
Rusya, Kazakistan, Kırgızistan,Zimbabwe, Hindistan ve Suriye krizotilin zararlı bir madde olarak listeye alınmasını engelledi. Listeleme tekil kongre imzası ile engellenebilir.
Rotterdam’ın Kimyasal Gözden Geçirme Komitesi 2006’da ilk defa Krizotil’in listeye alınmasını tavsiye etmişti. Bu komite tüm dünyadan 31 adet hükümet taraftarı uzmandan oluşuyordu. Kongre’nin ek 3 ‘ü altında listelenmesi demek ilk olarak bilgisi verilmiş bir onayın ithalatçı bir ülke tarafından alabilmesinden önce şart koşulduğu anlamına gelmektedir.
‘’Küçük sayıda ülkenin 190 ülkeyi engelleyerek dünyanın geri kalanını adeta hastalığa ve ölüme sürüklemesi gerçekten iğrenç – bir ürün bile yasaklamamak – fakat ne olduğunu etiketlemek ve aşırı zehirli ve tehlikeli , kansere neden oluyor diye belirtmek . ‘’ diyor Arthur Frank, ABD’de yüzlerce sayıda asbest duruşmalarında uzman şahitliği yapan, Drexel Üniversitesi’ndeki toplum sağlığı uzmanı . ‘ Bu azınlığın zorbalığıdır. ‘
Uluslar arası Krizotil Birliği kararı hoş karşıladı. Birlik krizotilin diğer asbestlerden daha az tozan ve insan vücudundan daha kolay atılan bir asbest olduğunu tartışıyor. Frank krizotilin akciğerleri diğer tiplerden daha çabuk terk edebileceği fakat bunun vücudu terk etmek anlamına gelmediği şeklinde karşılık veriyor. Sağlık uzmanlarının büyük bir çoğunluğu krizotil asbestinin tehlikeli olduğunu belirtiyorlar.
12 Afrika ülkesi Rotterdam için kuralların olması amacıyla ileriye dönük hareket etti öyle ki dörtte üç çoğunluk yeterliydi. Tartışmalar şimdi devam edecek, ama değişikliklerin imza yetkisine sahip ülkeler tarafından onaylanması gerekiyor. Geçmişteki kongrelerde , asbest ihracatçıları listelemeye engel oldular. Rusya ve Kazakistan küresel üretimin % 70’i gibi büyük bir bölümünü oluşturmakta ve en büyük ihracatçıları olmaktadır.
2016 ‘da yapılan çalışmalardan biri asbestten kaynaklı hastalıklardan her yıl 180,000 ölüm olduğunu hesapladı. Asbeste bir kere maruz kalmada, lifler vücut içinde kalabilir ve hastalık 20-40 yıl arasında kendini göstermeyebilir.
Kraus ‘’ Almanya’da asbest kaynaklı kanserden ölümlerin yılda yaklaşık 2000 ölüm olmaktadır ve 1993’de asbesti yasakladık ‘’ diyor. ‘’ ‘’ Almanya’da maruz kalan kişilerin kayıt olması zorunludur. Fakat Hindistan, Pakistan ve Rusya’da böyle bir kayıt mevcut değildir. İnanıyorum ki bu da ölümlerin kaydının altında büyük zararlara yol açmaktadır.
Rotterdam Kongresi imza sahiplerinin bir sonraki toplantısı 2019’da gerçekleşecektir.
Kaynak : chemistryworld.com
Yazar

- İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.
Son Yazıları
Eğitim Haberleri2021.03.082 Kat Güçlü İpek Üretiminde Kullanılabilecek İpek Böceği Besini Geliştirildi
Eğitim Haberleri2021.03.08Renk Körlüğü Tedavisinde Kullanılabilecek Kontakt Lens Geliştirildi
İlaç Haberleri2021.03.07Sinovac Aşısının Türkiye’deki Etkinlik Oranı Açıklandı
İlaç Haberleri2021.03.07Moderna’nın Koronavirüs Aşısı, Ciltte 10 Santimetreyi Aşan Şişliklere Sebep Olabiliyor