Beyin Eğitimi Uygulaması Kritik Biliş İyileştirici Nörokimyasal Düzeylerini Artırabilir

Beyin Eğitimi Uygulaması Kritik Biliş İyileştirici Nörokimyasal Düzeylerini Artırabilir

Fotoğraf :  Yapılan küçük bir araştırma, beyin egzersizinin hafıza ve öğrenmeyi sağlayan kimyasalların üretimini arttırdığını ortaya koydu.

Son yıllarda, hafızayı geliştirmek ve hafıza ile ilgili bunamaların başlamasını engellemek için çeşitli beyin eğitim uygulamaları denedi, ancak anekdot raporlarının dışında, bu iddiaların çoğunu kanıtlayan gerçek bilimsel kanıtlar bulunamadı. McGill Üniversitesi ve ticari şirket Posit Science işbirliğinde yürütülen yeni bir çalışma, tescilli özel bir beyin egzersizinin hafıza ve öğrenmede kritik bir kimyasalın üretimini doğrudan nasıl artırabileceğini gösteren etkileyici kanıtlar sundu.

Beynin anıları başarılı bir şekilde işlemesini ve öğrenmeyi sağlayan asetilkolin isimli nörotransmitan miktarı yaşa bağlı olarak azalıyor. Bu miktar ciddi miktarda azaldığında ise, Alzheimer hastalığı baş gösteriyor.

Günümüzde başlangıç seviyesindeki Alzheimer tedavisi hastaya kolinezteraz verlmesi ile gerçekleştiriliyor. Bu ilaç, asetilkolinin parçalanmasına neden olan enzimi durdurarak, asetilkolin seviyesinin azalmasını engelliyor ve hastalığın seyrini yavaşlatıyor.

Yapılan bu yeni çalışma, hangi beyin egzersizlerinin beyindeki asetilkolin seviyesini etkileyebileceğini araştırıyor. Başlangıçta, beş sağlıklı yetişkin ile küçük bir çalışma yapıldı. Denekler, BrainHQ adı verilen özel bir program kullanılarak altı hafta boyunca yaklaşık 12 saatlik beyin eğitimi tamamladı.

Deneyden önce ve soraki asetilkolin seviyeleri, PET taraması ile yapılan beyin görüntülemeleri ile takip edildi. Souçlar oldukça inanılmazdı. Sağ inferior frontal girus, sol kaudat nükleusu, bilateral medial prefrontal korteks ve sol lingual gyrus / Cuneus bölgelerinde asetilkolin düzeylerinde, yüzde 16 ile 24 arasında bir iyileşme görülmüş ve davranışsal gelişmeler tespit edilmişti.

Posit Science’dan Michael Merzenich ve Kavli Laureate “Bu çalışma insan beynindeki asetilkolin seviyesini sabit tutmak için işe yarayabilecek organik bir strateji olduğunun ilk kanıtı” diyor. “Şimdi risk altındaki, demans öncesi dönemdeki ve demans hastalarla daha geniş çaplı araştırmalar yapılmalı”.

Şüphesiz ki bu çok küçük bir örneklem ile yapılmış bir çalışma ve Posit Science ekibi de temiz bir sonuç alınmadan önce pek çok detaylı çalışma yapılması gerektiğini belirtiyor. Ancak, bu çalışma beyin egzersizi ile nörolojik mekanizmanın iyileştirilebileceğine dair ilk sonuçları veriyor. Bu kolay mekanizmanın demansı durdurabileceğinin veya semptomlarını azaltabileceğinin kanıtlanması gerekiyor.

Bilgisayar tabanlı beyin eğitiminin yaşa bağlı bilişsel gerileme ile ilgili etkisini inceleyen daha yakın tarihli yeni çalışmalar, geniş bir yelpazede sonuçlar bildiriyor. Belirli bağlamlardaki beyin eğitiminin yaşlı yetişkinlerde bilişi geliştirdiği gösterildi, ancak bu tip beyin egzersizlerinin kişinin bilişsel gerilemesine hangi aşamada en yararlı olduğu da henüz net olarak anlaşılmadı.

Bu özel çalışma, belirli bir ticari beyin eğitim programını destekleme amacıyla gerçekleştirilirken, nörokimyasal mekanizmanın basit bir bilişsel egzersiz yoluyla potansiyel olarak nasıl modüle edilebileceğine dair ilginç bir bakış açısı sunmayı başardı.

Kaynak : newatlas.com

1.002 Kez Okundu

Melike Oya Oral

İzmir’de 1988 yılında doğdu. İzmir Atatürk Lisesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nü bitirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Executive MBA programlarında yüksek lisanslarını tamamladı. Temel ilgi alanı malzeme bilimleri. 2012’den beri özel sektörde beyaz eşya, yapı malzemeleri ve tekstil sektörlerinde ArGe ve yeni ürün geliştirme bölümlerinde görev almakta. Hali hazırda Sun Tekstil ArGe Merkezi’nde çalışıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!