Bilim adamları çimden benzin üretti
Bitkilerin ham petrole dönüşmesi milyonlarca yıl sürüyor ancak bilim adamları, bu süreci çok hızlandıracak bir yöntem keşfettiler!
Bitkilerin kaba petrole dönüşmeleri için milyonlarca yıllık doğal bir süreç gerekiyor. Ancak Ghent Universitesi’ndeki araştırmacılar, bu işlemi çok daha hızlandırabilecekleri bir yöntem bulmuş durumdalar. Çimenin önceden elden geçirilmesi ile çok daha hızlı bir şekilde bozulmaları sağlanabiliyor ve daha sonra, Clostridium bakterisi ekleniyor ve bu da benzin ve jet yakıtının temel malzemelerinden biri olan “dekan”ın (decane) oluşmasını sağlıyor. Her ne kadar dekan çevreye zarar veren bir yakıt olsa da, ticari jetler bu yakıta önümüzdeki on yıllarda ihtiyaç duymaya devam edecekler ve araştırmacılar, yöntemlerinin ticari bir şekilde kullanılabilecek kadar etkili olduğunu düşünüyorlar.
Bu sistemin çalışması için bilim adamları öncelikle çimeni, bakterinin işini kolaylaştırmak için parçalayan bir bileşimin içerisine yerleştiriyorlar. Daha sonra da zengin bir Clostridium bakterisi aracılığı ile işleniyor. Bu fermantasyon işlemi, laktik asit ve türevlerini üreten biranın fermantasyonuna benziyor ve daha fazla işlenerek kaproik asit oluşuyor. Bir miktar işlemin daha ardından da bu, benzin ve jet yakıtının temel bileşenlerinden biri olan dekana dönüştürülüyor.
Tabi ki daha önce belirtildiği gibi dekan ve benzeri ürünler temiz yakıt ortaya çıkartmıyorlar ve yakıldıkları zaman CO2 üretiyorlar. Ancak bu işlem, örneğin lityum bataryalardan çok daha fazla bir enerji yoğunluğunun ortaya çıkmasını sağlıyor. Bu yüzden de uçuşun geleceği için görülebilen zaman içerisinde temel seçenek olarak gözükmekteler.
Şimdilik bu süreç sadece birkaç damla biyo-yakıt üretebilmekte ancak bilim adamları, işlemin şu anda bile oldukça verimli olduğunu söylemekteler ve biraz daha geliştirilmesi ile ticari olarak kullanılabilir bir işleme dönüşebilir. Mısırın aksine çimen hemen her yerde büyüyebilmekte ve benzine çevrilebilmesi, oldukça ucuz bir seçenek sunabilir.
Kaynak : chip.com.tr