Bilim Adamları İnert Gazları Aktive Etme Yaklaşımını Keşfetti
Argon gibi atıl gazlar tipik olarak, dış alanın buzlu soğuğu gibi zor koşullar altında kimyasal bağlar oluşturmaz. Ulusal Bilimler Akademisi’nin Bildirilerinde paylaştığı gibi, uluslararası bir bilim ekibi, oda sıcaklığında argon bile bağlayan gaz iyonları tasarlamak ve üretmek için çığır açan bir yaklaşım geliştirmiştir. Bu şaşırtıcı yenilik, inert bileşikleri ve elemanları aktif hale getirme ve bunları yeni şekillerde kullanma fırsatları yaratır.
Bilim adamları geçmişte argon bağlamaya çalışırken pozitif yüklü iyonlara güveniyorlardı. Elektronları paylaşma eğilimi nedeniyle bu iyonları “elektrofiller” olarak gördüler. Yeni yaklaşım görünüşte karşı sezgisel bir fikir ortaya koyuyor. Özel negatif yüklü iyonlar süper elektrofiller gibi davranabilir. Bağlamaya bakmanın bu eşsiz yolu, temelde yeni fırsatların kapısını açıyor.
Almanya’nın Leipzig Üniversitesi, Wuppertal Üniversitesi ve Bremen Üniversitesi’nden bilim adamları Güney Afrika’daki Özgür Devlet Üniversitesi, Washington Üniversitesi, Purdue Üniversitesi, Kuzeybatı Pasifik Ulusal Laboratuvarı ve EMSL, Çevre Moleküler Bilimler Laboratuvarı, şaşırtıcı bir soruyu cevaplamak için , hangi iyi koşullar altında negatif yüklü yüklü iyonlar argon ile bağlanabilecek kadar reaktif hale getirilebilir? Pozitif yüklü kuvvetli bir merkez etrafındaki negatif yüklü atomlardan oluşan bir iskelenin istisnai olarak reaktif olabileceği ve yalnızca yüksek oranda reaktif pozitif yüklü iyondan farklı bağlanma özellikleri gösterebileceği teorisini yaptılar. Konsepti doğrulamak için, şimdiye kadar araştırılmış en kararlı iki kat negatif negatif yüklü molekülü sentezlediler. EMSL’nin Düşük Sıcaklık Fotoelektron Spektroskopisi ekipmanını kullanarak, üst düzey hesaplama çalışmalarıyla birleştiler, bu molekülü yüksek derecede reaktif ve yapısal olarak kararlı olarak nitelendirdiler. Bu çalışma diğer inert bileşiklerin ve elementlerin aktivasyonuna yol açabilir.
Kaynak : phys.org