Bilim İnsanları, Daha Geniş Endüstriyel Uygulamalara Yönelik Azit Bileşiklerini Sentezlemek İçin Yeni Bir Yöntem Geliştirdi

Bilim İnsanları Daha Geniş Endüstriyel Uygulamalara Yönelik Azit Bileşiklerini Sentezlemek İçin Yeni Bir Yöntem Geliştirdi

#image_title

Japonya’dan araştırmacılar, korumalı bir azido grubuna sahip organomagnezyum ara maddelerini hazırlamak için yeni bir yöntem geliştirdi.

Azit bileşikleri, organik ve malzeme kimyasında temel bileşikler olan aminler ve triazoller gibi organonitrojenlerin sonraki sentezinde önemli bir rol oynar. Klik kimyasıyla sentezlenebilen triazoller, ilaç ve diğer endüstrilerin gelişmesinde dikkat çekmiştir. Ancak azido grupları elektrofiliktir ve karbanyonlar gibi çeşitli nükleofillere karşı hassastır. Bu, azido gruplarına sahip karbanyonların sentezi için önemli bir zorluk teşkil etmektedir.

Bu amaçla, Tokyo Bilim Üniversitesi’nden (TUS) Doçent Suguru Yoshida liderliğinde Japonya’dan bir araştırma ekibi yenilikçi ve etkili bir azit sentez yöntemi geliştirdi. Frontiers in Chemistry dergisinde yayınlanan son makalelerinde Dr. Yoshida ve meslektaşları Bayan Rina Namioka (TUS) ve Bayan Minori Suzuki (Tokyo Tıp ve Diş Üniversitesi), korumalı bir azido grubuna sahip organomagnezyum (bir karbona bağlı magnezyum iyonu içeren organik bileşik) ara ürünlerini hazırlamak için etkili bir yöntemi detaylandırdılar. Bu makale Frontiers in Chemistry dergisinin 11. sayısında yayımlandı.

 

Dr. Yoshida, “Bu araştırmayı yaptık çünkü keşfettiğimiz azit grubu koruma yöntemine dayalı bir sentez yöntemi geliştirerek kolayca sentezlenebilen azit bileşikleri yelpazesinin genişletilebileceğine inanıyoruz” dedi.

 

Bu sentez yönteminin yeniliği, azido gruplarının di(tert-butil)(4-(dimetilamino) fenilfosfin (Amphos) ile korunması ve iyot-magnezyum değişimini takiben, çeşitli elektrofillerle dönüşümler ve ardından elementel sülfür ile deproteksiyon yoluyla çeşitli azidlerin sentezinde kullanılan organomagnezyum ara maddelerinin hazırlanmasında yatmaktadır. Bu çalışmada yazarlar, Grignard reaksiyonunu kullanarak yeni bir azit sentez yöntemi bulmuş ve 1,2,3-triazollerin sentezi için yeni bir yöntem geliştirmişlerdir.

Ekip, özellikle iyot-magnezyum değişim reaksiyonunun, yakın zamanda geliştirdikleri ‘azit grubu koruma yöntemi’ kullanılarak azido gruplarına sahip aril iyodürlerle verimli bir şekilde ilerlediğini buldu. Dr. Yoshida, araştırmacıların bu yeni azit sentez yöntemine ulaşmasını sağlayan altta yatan mekanizmadan bahsederken, “Bu reaksiyonla sentezlenen organomagnezyum bileşiklerinin Grignard reaksiyonu, çok çeşitli azit bileşiklerinin sentezinde başarılı oldu” dedi.

 

Azit bileşikleri, tıklama kimyasında 1,2,3-triazollerin sentezinde merkezi bir rol oynadığından, bu yöntemin farmasötiklerin ve endüstriyel açıdan önemli diğer ürünlerin verimli bir şekilde geliştirilmesine katkıda bulunması bekleniyor.

Dr. Yoshida, “Laboratuvarımız şu anda bu tür bileşiklerin araç kutusunu genişletmek için fosfazid parçalı karbanyonların hazırlanması ve dönüştürülmesi üzerine araştırmalar yürütüyor” dedi. Aminler ve triazoller gibi çok çeşitli organonitrojen bileşiklerinin daha sonra sentezlenmesini kolaylaştıran azitlerin sorunsuz ve verimli sentezi, sentetik organik kimya, farmasötik bilimler ve malzeme kimyası topluluklarına büyük fayda sağlayacaktır.

Kaynak : sciencedaily.com

1.414 Kez Okundu

Fatma Ilgın Güller

1996 yılında Ankara’da doğdum. Ankara Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünde lisans eğitimimi tamamladım. Lise yıllarımdan itibaren kimya ilgimi çeken ve sürekli öğrenmek istediğim bir dal haline geldi ve lisansımı bu alanda mühendislikle birleştirerek almaya karar verdim. Bilgi paylaştıkça çoğalır prensibinden yola çıkarak hem son gelişmelerden haberdar olabilmek hem de bunları başkalarına aktarabilmek için İnovatif Kimya Dergisi’nin bir parçası oldum. İlgi alanlarım: nanoteknoloji, polimer yapıların sentezlenmesi, yeşil kimya, malzeme bilimi, biyokimya, fizikokimya. Bunlar arasında en çok ilgimi çeken ise doğaya zararı olmaması özelliğiyle yeşil kimyadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!