Bilim İnsanları Güneşe Yönelen ‘Yapay Ayçiçeği’ Geliştirdi
Araştırmacılar, ayçiçeklerinde görülen ışığa yönelme hareketinden ilham alarak yapay bir ayçiçeği üretti. Işığın ısıya dönüşmesi temel alınarak şekillendirilen bu yeni polimer malzeme, gelecekte güneş panellerinin ışığa dönmesi gibi pek çok faydalı alanda kullanılabilir.
Kaliforniya Üniversitesi ve Arizona Eyalet Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, ışığa yönelme davranışı gösteren bir materyal üretmenin bir yolunu buldu. Nature Nanotechnology dergisinde yayınlanan makalede araştırmacı ekip, projelerini ve test edildiğinde ne kadar iyi çalıştığını anlatıyor. Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden Mingming Ma, aynı dergide ekibin çalışmalarını özetleyen bir Haberler ve Görüşler bölümü yayınladı.
Birçoğumuz, güneş bir gün boyunca gökyüzünde hareket ederken bazı çiçeklerin güneş ışığına doğru yüzlerini döndüğünü fark etmiştir. Ayçiçeği, muhtemelen en çok bilinen örnektir. Bilim insanları, benzer teknolojiler geliştirmişlerdi ancak tercih ettikleri şey, gerçek zamanlı olarak ışığa doğru yönelen sentetik bir materyal oluşturmaktı. Bu yeni çalışmada araştırmacılar, hedefe ulaştıklarını iddia ediyorlar. Araştırmacılar, başka hiçbir etki olmadan ışık kaynağına doğru bükülen bir polimer materyal oluşturmayı başardılar.
Yapay Ayçiçeği, Işığın Isıya Dönüşmesiyle Çalışıyor
raştırmacılar, ışığa duyarlı bir malzeme ile ısıya duyarlı bir malzemeyi birleştirerek polimeri oluşturdular. Birincisi, ışığı emip ısıya dönüştürürken ikincisi de ısıya maruz kaldığında büzülüyordu. Araştırmacılar, polimeri bir çiçek sapı gibi şekillendirdi ve sonra ona farklı açılardan ışık demetleri yolladı. Sapın doğrudan ışık kaynağına doğru eğildiği bildirildi.
Yapay Ayçiçeğinin Işığa Doğru Yöneldiği Deneyler
Yapay ayçiçeğinin eğilmesi, ışığın kök üzerinde belirli bir noktada ve belli bir açıda absorbe edilmesinden ve bu noktada ısıya dönüştürülmesinden kaynaklanıyordu. Isı, ışığın değdiği malzemeyi kasılmaya zorladı ve bu da sapın ışık demetine doğru bükülmesine neden oldu. Bu hareket, sapın ışık huzmesini kısmen gizleyeceği bir dereceye kadar bükülmesini sağladı.
Ekip, daha sonra çiçeğin yerini doldurarak sapın ucuna bir çiçek yerleştirdi. Bu durumda çiçek, küçük bir güneş paneli idi. Araştırmacılar, bu maddenin güneş panellerini güneşe dönük tutmak ve verimliliklerini artırmak için kullanılabileceğini öne sürüyorlar.
Kaynak : webtekno.com