Bilim İnsanları Plastik Market Poşetlerini Sürdürülebilir Bir Yakıta Dönüştürdüler

Bilim İnsanları Plastik Market Poşetlerini Sürdürülebilir Bir Yakıta Dönüştürdüler

Fotoğraf: Market poşetlerinden üretilen piroliz yağı.

Yılda 300 milyon tondan fazla plastik atık üretilmektedir. Bunun sonucu olarak da plastiğin yaşam döngüsü ve ortadan kaldırılmasının zorluğu nedeniyle ciddi çevre sorunları ortaya çıkmaktadır.

Çoğu plastik atık ya bir çöplükte ya da okyanusta birikmektedir. Önemli sayıda plastik, balıklar ve diğer deniz canlıları tarafından tüketilerek deniz ekosistemlerine zarar veren mikro plastiklere ayrılmaktadır.

Journal of Renewable and Sustainable Energy’de California Eyalet Politeknik Üniversitesi’nden araştırmacılar, plastik atıkları değerli bir yakıt kaynağına dönüştürmek için katalitik piroliz kullandıklarını bildiriyor. Piroliz, oksijen yokluğunda karbon bazlı maddenin termokimyasal ayrışmasıdır.

Araştırmacılar plastiği geri veya başka ürünlere dönüştürmenin yanında, plastiği bir katalizörle birlikte istenen yakıt benzeri ürüne dönüştürüp yakıtı ısıyla buhara dönüştürmeye odaklandı. Bu pirolitik süreç, birincil organik atığı sürdürülebilir bir yakıta veya diğer değerli kimyasallara dönüştürmektedir.

Yazar Mingheng Li, “Deneyin yenilikçi kısmı katalizördür. Katalizör, bu özel piroliz işlemi için kritik öneme sahiptir, çünkü istenen yakıt ürününe nispeten ılıman sıcaklıklarda ulaşmak için yalnızca bir adım gerekir.” dedi.

Katalizör, bir zeolit ​​substratı nikel ve tungsten içeren sulu bir çözeltiye daldırılarak 500℃ bir fırında kurutularak hazırlandı. Sentezlenen katalizör, plastik bakkal poşetlerinin bir karışımını parçalamak için 360℃ ‘lik bir ayar noktasında çalışan, laboratuvarda tasarlanmış, tek aşamalı bir pirolitik reaktör ile birlikte kullanıldı.

Bu deneyde plastik atık üzerinde kullanılan katalitik işlem, kullanılabilir enerji ürünleri yapmak için gübre, belediye katı atıkları ve kullanılmış motor yağı gibi diğer atıkları işlemek için de kullanılabilir.

Li, “Bu piroliz süreci, fosil bazlı yakıtlara olan bağımlılığı azaltmada kesin bir adım olarak hizmet ediyor.” dedi.

Araştırmacılar, piroliz ürününün gaz kromatografik analiz yoluyla standart bir dizel yakıt ürününe çok benzer olduğunu buldular. Bu, analitik kimyada ayrışma olmadan buharlaştırılabilen bileşikleri ayırmak ve analiz etmek için kullanılan bir kromatografi türüdür.

Ekip, ileriye dönük olarak katalizörün yüzeyinde meydana gelen çatlama mekanizmasını açıklamaya ve çeşitli karışık plastik atıklardan dizel yakıt üretimini optimize etmeye çalışacaklar.

Kaynak: phys.org

552 Kez Okundu

Emine Şen

1998 Eskişehir doğumluyum. 2016 yılında Pamukkale Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünü kazandım ve bölümden 2020 yılında birincilik ile mezun oldum. Şuan aynı üniversitede ve aynı programda yüksek lisans öğrencisiyim. Kendimi ve bilgilerimi geliştirmek için çeşitli çalışmalar yapmaktan keyif alıyorum. Bu çalışmalarıma bir yenisini eklemek için İnovatif Kimya Dergisi’nin haber çeviri ekibine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!