Bilim İnsanları Yeni Bir Kimyasal Reaksiyon Keşfetti

Bilim İnsanları Yeni Bir Kimyasal Reaksiyon Keşfetti

Paderborn Üniversitesi’nde profesör olan Prof. Dr. Jan Paradies, “Ders kitaplarında temel bilgi olarak yer alabilecek kadar yeni bir şey bulmak her bilim insanının hayalidir.” diyor. Bir kimyager olan Paradies, yakın zamanda tüm bir moleküler parçanın, bir parçacık içinde başka bir yere göç ettiği, daha önce benzeri görülmemiş bir reaksiyon keşfetti.

Paradies, “Bu tür yeniden düzenlemeler son derece nadirdir, ancak yalnızca çok özel bir yoldan hareket ettikleri ve yalnızca tek bir ürün verdikleri için paha biçilmezdir. Gelecekte, sağlık alanındaki biyoaktif maddelerin basit ve verimli bir şekilde üretilmesini mümkün kılacaktır.” diye açıklıyor. Sonuçlar Angewandte Chemie dergisinde yayınlandı.

Kimya, maddenin dönüşümü ve özellikle bir molekülün diğerine dönüşümü ile ilgilenir. Paradies, “Burada yer alan tepkilerin temelleri 18. ve 19. yüzyıllarda zaten kurulmuştu, bu nedenle bu konuda her gün yeni bir şey bulamazsınız.” diyor.

Ancak, Paderborn Üniversitesi’ndeki Sürdürülebilir Sistemler Tasarım Merkezi’ndeki (CSSD) Paradies ve ekibinin şimdi başardığı şey tam olarak bu. Spesifik olarak, bu büyük nitrojen atomuna bağlı bir organik parçanın moleküler yapı iskelesinde uzak bir tarafa tam olarak kaymasını içermektedir. Beş karbon atomunu daha ileri taşır ve orada yeni bir karbon-karbon bağı oluşturur. Bunun gibi yeniden düzenleme reaksiyonları, organik yapı iskelelerinin inşası için en kullanışlı araçlardan biridir.

Paradies, “Geçici amonyum enolatlarının yeniden düzenlenmesini keşfettiklerini ve bunlara örnek olarak karboksilik asit türevlerinin işlevselleştirilmesinde kullanılan ara maddelerin verilebilir. Diğer elektrofilik yeniden düzenlemelerin aksine, enolatlar bir intramoleküler reaksiyon yoluyla üretilmektedir. Bu sonuçta yeni bir kimyasal bileşik oluşturur. Reaksiyonun arkasındaki momentum, başlangıç ​​malzemesinin aksine enerjisel olarak daha faydalı bir ürünün oluşmasıdır. Şu şekilde gözünüzde canlandırın: kanepede rahat, yatağa geçmek çok daha rahat bir durum yaratıyor. Bu sadece bizim değil, doğanın da istediği bir şey.” diye açıklıyor.

Kaynak : phys.org

648 Kez Okundu

Emine Şen

1998 Eskişehir doğumluyum. 2016 yılında Pamukkale Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünü kazandım ve bölümden 2020 yılında birincilik ile mezun oldum. Şuan aynı üniversitede ve aynı programda yüksek lisans öğrencisiyim. Kendimi ve bilgilerimi geliştirmek için çeşitli çalışmalar yapmaktan keyif alıyorum. Bu çalışmalarıma bir yenisini eklemek için İnovatif Kimya Dergisi’nin haber çeviri ekibine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!