Bitkisel Atıkları Benzine Çevirmek için Kullanıma Hazır Reçete

Bitkisel Atıkları Benzine Çevirmek için Kullanıma Hazır Reçete

Belçika’daki KU Leuven’deki biyobilim mühendisleri, varda bitki atıklarından nasıl benzin üretileceğini zaten biliyorlardı. laboratuArtık araştırmacılar, endüstriyel selüloz yakıtı için bir yol haritası geliştirmek için kolları sıvıyor.

2014 yılında KU Leuven’in Yüzey Kimyası ve Kataliz Merkezi’nde araştırmacılar testere talaşını benzin için yapı taşlarına dönüştürmeyi başardılar. Kimyasal bir proses, selülozun talaş içinde hidrokarbon zincirlerine dönüştürülmesini mümkün kıldı. Bu hidrokarbonlar, benzin içinde bir katkı maddesi olarak kullanılabilir. Ortaya çıkan selüloz benzini ikinci nesil  bir biyoyakıttır, diyor Profesör Bert Sels. “Bitkisel atıklar ile başlıyoruz ve petrokimyasal muadilinin mükemmel bir kopyası olan bir ürünü yapmak için kimyasal bir işlem kullanıyoruz. Son üründe, sadece aralarındaki farkı karbon fosilini kullanarak fosil benzinle anlayabilirsiniz.”

Bu tür bir biyo-rafineleme için, araştırmacılar laboratuvarlarında kimyasal bir reaktör oluşturdular, bu sayede küçük çapta selüloz benzin üretebilirler. “Ancak, sanayinin bunu nasıl entegre edebileceği ve büyük miktarlarda üretebileceği sorusuna hala cevap bulabilmiş değiliz. Araştırmacımız Aron Deneyer bu durumu araştırdı. Mevcut petrol arıtma sürecinin hangi bölümünde petrolün en iyi yer aldığına bakıldı. Güçlü biyo-kaynaklı bir benzin elde edersek, şu anda, endüstrinin doğrudan uygulayabildiği selüloz benzini için hazır bir reçeteye sahibiz: benzin için kalite kaybı olmaksızın ve mevcut tesislerin maksimum kullanımını sağlamalıyız.”

Profesör Sels, selüloz benzinin bir geçiş fazı olarak görülmesi gerektiğini vurguluyor. “Selüloz hala petrolle karıştırılıyor: Bu benzin hiçbir zaman yenilenebilir hammaddelerden % 100 olarak elde edilemeyecektir bunu kabullenmek gerek. Şu anki tüketim, bitki atıklarından elde edilen tüm benzini üretmek için çok yüksektir. Ancak, ürünümüz halihazırda daha yeşil benzin kullanma imkanı sunmaktadır. Yollarımızdaki taşıtların büyük bir kısmı hala sıvı yakıtla çalışmakta, gelecekte daha az oranda olsa da, sıvı yakıtlara bağımlı kalacağız ve daha sonra tamamen biyo-bazlı olacağız.

Kaynak : sciencedaily.com

746 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!