Bal Arıları Antibiyotiğe Direnç Gösteren Bakterilerle Savaşabilir

Bal Arıları Antibiyotiğe Direnç Gösteren Bakterilerle Savaşabilir

Önceden antibiyotiklerle kolayca tedavi edilebilen bakteriler; şimdilerde daha dirençli hale geldi ve bağışıklık sistemi geliştiği için tedavisi zorlaştı. Salgın Kontrol ve Önleme Merkezi söz konusu halk sağlığı olduğu için bu konuyu göz önünde bulunduruyor. Çünkü bu durum aynı zamanda bu bakterilerin hayati tehdit taşıdığı anlamına geliyor.

Sadece Amerika’da yaklaşık 2 milyon insan antibiyotiğe direnç gösteren bakteriler yüzünden hastalandı. Sağlık kuruluşlarına göre, farklı enfeksiyonların anında ortaya çıkması nedeniyle her yıl yaklaşık 23.000 ölüm meydana geldi; diğerleri ise hastalığın kendisi ile bağlantılı komplikasyonlar yüzünden öldü.

UIC Today, Nature Structural & Molecular Biology dergisinde yayınlanan yeni araştırmanın, antibiyotik Apidae Cin (Api137) ‘nin yan ürünlerinin muhtemel tehlikeli bakterilerde protein üretimini nasıl engelleyebileceğini gösterdiğini bildirdi.

Genellikle antibiyotikler, protein hücrelerinin üreticisi olan ribozomu hedefleyerek bakterileri yok eder. Protein üretimi, translasyonun birkaç aşamasında müdahale ile durdurulabilir. Bu, DNA’nın moleküllere ‘çevrildiği’ süreçtir. Api137, Mankin tarafından belirtildiği gibi, translasyon sonlanmasının başlıca caydırıcısıdır.

Api37 arılar,kurtçuklar ve eşekarıları tarafından üretilen doğal bir peptiddir, ve çoğunlukla birçok organizma tarafından enfeksiyonlara karşı kullanılmaktadır.

Vazquez-Laslop bu projenin müthiş bir kolaborasyon ürünü olduğunu ve şimdi, benzer bir etki mekanizması kullanarak kötü bakterileri öldürecek yeni ilaçlar üretmek için Api137’nin nasıl çalıştığının bilgisinden yararlanabildiklerini ifade etti.

Eğer bal arıları tarafından üretilen peptitlerin antibiyotiğe dirençli bakterilerle savaşabilecek bir ajan potansiyeline sahip olduğu kanıtlanırsa, bu çok güzel olur. Bu yılın temmuz ayında, bal arısı popülasyonu azaldı. Arıların kovanı terk ettiği ve asla geri dönmediği fenomene ise koloni çöküşü bozukluğu adı veriliyor.

Geçen ay ise bir çok azaltıcı faktöre rağmen bal arısı popülasyonunun arttığı rapor edildi. Aside from the varroa mites that suck the blood of the bees, pesticides are also considered as one of the perpetrators of the huge decline in the honeybees’ population. EPA is likewise looking into neonicotinoids which are a kind of synthetic pesticide that farmers use.

Arılardaki kan emici böcek akarlarından başka, böcek ilacı da arı popülasyonundaki dev düşüşün faillerinden biri olarak kabul ediliyor. EPA, aynı şekilde, çiftçilerin kullandığı bir çeşit sentetik böcek ilacı olan neonikotinoidleri araştırıyor.

Kaynak : sciencetimes.com

694 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!