Bitmeyen pil mi geliyor?

bitmeyen pil mi geliyor

Yale Üniversitesi araştırmacıları, hayvan kanında bulunan heme adlı bir molekülün Li-O2 pil teknolojisine uygulanacağını ve  adeta bitmeyen pil üretileceğini belirtiyor.  

Günümüzde çoğunlukla elektronik araçlarda kullanılan Li-On yani lityum iyon piller, ağırlık ve boyutlarına oranla verebildikleri enerji miktarı bakımından en iyi batarya türlerinden biri. Kullandığımız birçok cihazda bu piller tek şarjla günlerce hatta hybrid otomobillerde olduğu gibi pilin büyüklüğüne bağlı olarak haftalarca gidiyor. Ancak bu sürenin uzaması Lityum oksijen (Li-O2) piller ile mümkün oluyor.

Yale Üniversitesi’nden Andre Taylor, bu pillerin şarj süresince gereken enerji miktarına azaltmak için gereken “heme” adı verilen bir molekül buldu. Heme, hayvanların kanındaki hemoglobinde iki bölümden birini oluşturan oksijen taşıyan bir molekül. Bu molekülün çalışma sistemini örnek alan araştırmacılar, heme’nin yeni pil teknolojisinde kullanılmasının mümkün olacağını belirtiyor. Bu moleküllerin bataryaların kutuplarına uygulanmasıyla şarj-deşarj döngüsü iyileştirilecek ve piller çok daha uzun süre dayanacak.

Lityum pil ilk olarak Gilbert N. Lewis tarafından 1912 yılında keşfedilmiştir. İlk yeniden doldurulamayan pil hücreleri ise 1970 lerin ilk yıllarında ortaya çıkmışlardır. Yeniden doldurulabilir lityum iyon pillerin piyasaya sürülebilmeleri yaklaşık 20 yıllık bir çalışmadan sonra mümkün olmuştur. İlk ticari versiyon 1991 yılında John B. Goodnogh yönetimindeki çalışma grubu Sony tarafından bulunmuştu.

Kaynak : bilgicagi.com

1.507 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!