Toshiba’nın Fotoelektrokimyasal Sistemiyle CO2-Etilen Glikol Dönüşümü Yüzde 0.48 Verimlilikle Gerçekleştirildi

toshiba nin fotoelektrokimyasal sistemiyle co2 etilen glikol donusumu yuzde 0 48 verimlilikle gerceklestirildi

Toshiba %0.48 verimlilikle karbondioksitin etilen glikole dönüşümünü foto-elektrokimyasal prosesi geliştirerek gerçekleştirdi. Etilen glikol kullanışlı ve sanayide geniş bir alanda hammedde olarak polyester lif, PET, antifriz üretiminde kullanılır.

Yüksek dönüşüm oranıyla Toshiba’nın gerçekleştirdiği elektrik kaynağı olarak silikon bazlı fotovoltaik hücrelerde moleküler katalizörler ile elektrokimyasal olarak  sulu çözeltide karbondioksit azaltıldı ve etilen glikole dönüştürüldü. Bu teknoloji 2-7 Kasım 2016 tarihlerinde PRIME 2016 Uluslararası Konferans Honolulu Hawaii’de.

Yüksek konsantrasyonda karbondioksitin atmosferde bulunması Uluslararası İklim Değişikliği Paneli ve diğer ihracat alanlarında öncelikli sorun ve bu fosil yakıtlarda uzun süredir artan bir endişe.  Uyarıcı çabalar sonucu düşük karbonlu ve yenilenebilir enerji geliştirildi. Bununla beraber tüm dünyada foto-elektrokimyasal teknoloji ile karbondioksitin kimyasal enerjiye dönüşümünü gerçekleştirmek için ayrıca iklim değişikliği ve fosil yakıt kullanımına tedbir olarak çalışılıyor.

Önceki raporlarda elektrokimyasal katalizörler karbondioksitten iki elektronu uzaklaştırarak karbonmonoksit ve formik asit oluşturuyordu, daha kompleks yapılardaki reaksiyonları azaltmak ve çoklu elektron uzaklaşmasını sağlamak için destek katalizörler çalışılıyor. Bu yaklaşım bakır katalizörlerinde hidrokarbon dönüşümlerinde görülüyor. Ancak bu yaklaşımda da büyük miktarda yan ürün oluşumu sorun oluyor.

Toshiba’nın moleküler katalizörlerdeki çalışması foto-elektrokimyasal sistemin (patent aşamasında ) kullanımı için elektrik kaynağı silikon bazlı fotovoltaik hücrelerde moleküler katalizörler etilen glikoldeki karbondioksitin elektrokimyasal olarak azaldığının gözlemlemesini geliştirdi.

Yeni gelişmelerle katalizör bir metal yüzeye yüksek konsantrasyonlarda imidazolyum tuzu türevlerinin absorplamasını sağlıyor. Karbondioksit molekülleri türev ile etkileştiğinde, daha önce elde edilen  sonuca dayandırılarak moleküler katalizörler hem desteklenmeli hem de doğrudan karbondioksit ile etkileşmeli ve multi elektron indirgeyici olarak kullanılmalı.

Etilen glikol oluşturulan sistemde değerli ve sanayide bir çok alanda hammedde üretiminde ,PET şişe, polyester lif, reçine gibi kullanılabilir. Toshiba teknolojide yeniliklere devam ederek. 2020’li yıllarda yüksek verimli sistemlerle sanayide hammadde üretimini hedefliyor.

Kaynak : phys.org

Haberi Çeviren : Tuğba Nur Akbaba

Üniversite : Gazi Üniversitesi (Gazi Üniversitesi – Analitik  Kimya -Yüksek Lisans Öğrencisi)

Bölüm : Kimya Bölümü

Mail : tugba.nur.25@gmail.com

Not : Haberlerin dergi yönetimi ile çevirene haber verilmeksizin yayınlanması, kopyalanması, kendi web sitenize eklenmesi kesinlikle yasaktır.  Bir yerde yayınlamayı düşünenler iletisim@inovatifkimyadergisi.com adresine ve de haberi çeviren arkadaşımıza mail atarak durumu belirtmeleri gerekmektedir.

5.345 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!