Boya ve Plastiklerde Kullanılan Bazı Kimyasallar Meme Kanserine Yol Açabilir!

Boya ve Plastiklerde Kullanılan Bazı Kimyasallar Meme Kanserine Yol Açabilir

Özellikle medikal araçlarda foto başlatıcıların artan kullanımı, bu maddelerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin endişelerini artırmıştır. Şu anda bilim insanları, üç çeşit foto başlatıcının (HCHPK,MBB ve MTMP) farelerde östrojen benzeri aktivite gösterdiğini ve bu hayvanlarda meme kanseri tümörlerinin büyümesini arttırdığını gösterdi. Elde ettikleri sonuçlar, bu tür kimyasalların ambalaj gibi tıbbi malzemelerde kullanılmasına karşı uyarı niteliğinde olmuştur.  Ayrıca bu durum gelecekte daha güvenli alternatiflerin geliştirilmesi gerektiğine de işaret etmektedir.

Foto başlatıcılar, UV radyasyona maruz kalındığında reaktif moleküller salan kimyasallardır. Bu özellikleriyle plastik, boya, mürekkep ve yapıştırıcıları içeren çok geniş bir alanda kullanılırlar. Bunun bir sonucu olarak, foto başlatıcılar diş dolguları ve ambalajlar gibi tıbbi malzemelerin  yanı sıra günlük kullandığımız çoğu nesnelerde bulunmaktadır.

Boya ve Plastiklerde Kullanılan Bazı Kimyasallar Meme Kanserine Yol Açabilir

Fotoğraf: Kimyasal yapılar.  A: 1-hidroksisiklohekzil fenil keton, B:metil 2-benzoilbenzonat ve C:2-metil 4,2-morfolinopropiofenon

Bilim insanları meme tümörünü harekete geçiren mekanizmayı anlamak için farelere, östrojen veya östrojen benzeri moleküllerin hücreleri etkilemesini önleyen bir bileşik olan tamoksifen ile tedavi uyguladılar. Tamoksifen ön tedavisinin foto başlatıcıların toksik etkilerini önemli ölçüde azalttığını buldular. Bu durum toksisiteye östrojen reseptörlerinin aracılık ettiğini gösteriyor. Araştırma grubundan Prof. Sendo çalışmalarını “ Östrojen meme kanseri tümörlerinin büyümesini destekler. Tamoksifen, östrojen reseptörlerini bloke ettiğinden, genellikle meme kanseri tedavisinde kullanılır. Elde ettiğimiz sonuçlar, foto başlatıcıların tümör hücreleri üzerindeki östrojen reseptörlerine bağlanarak östrojen sinyalini başlattığını gösteriyor. Bunun sonucunda da muhtemel meme tümörü büyümesi ortaya çıkmaktadır” şeklinde ifade ediyor.

Araştırma yazarlarından Dr. Kawasaki netice olarak “Foto başlatıcılar, yaygın olarak kullanılan çoğu ürünün kalitesini iyileştirmemize yardımcı oldu. Ancak faydalarının risklerinden daha fazla olduğunu gözler önüne sermektedir. Buna ilave olarak, bulgularımız bu çalışmalara yol gösterecek önemli bir kilometre taşı olmuştur. Özellikle tıbbi uygulamalarda yönetmelik ve düzenlemelerin uygun malzemeler için tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir” şeklinde açıklamaktadır.

Kaynak: sciencedaily.com

İlgili makaleye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

700 Kez Okundu

Murat Yılmaz

1992 yılında Amasya’da doğdu. 2016 yılında Atatürk Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Samsung tarafından Kore Gazisi Torunları bursu ile 2012 yılında Güney Afrika’da İngilizce eğitimi aldı. 2014 yılında İtalya’da University of L’Aquila’da Erasmus programı ile eğitim aldı. Şu anda boya sektöründe özel bir firmada Arge Mühendisi olarak çalışmaktadır. İlgi alanları kimyasal proseslerin simülasyonu, nanoteknoloji, malzeme, boya ve kaplama teknolojileridir. Uluslarası gelişmeleri takip etmek ve bunları ülkemize aktarmak için 2020 yılında İnovatif Kimya Dergisi’nin gönüllü bir üyesi olmuştur.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!