Bu Bileşik Oksidatif Stres Kaynaklı Nöronal Hasara Karşı Etkili
Fotoğraf : H2O2 ile hasar görmüş hücrelerde düzenlenmiş metabolik yolaklar, (a) kabarcık grafikleri ve (b) genel bakış. a: Alanin, aspartat ve glutamat metabolizması; b: taurin ve hipotaurin metabolizması; c: glutatyon metabolizması; d: piruvat metabolizması; e: glisin, serin ve treonin metabolizması; f: pantotenat ve CoA biyosentezi; g: metan metabolizması; h: glioksilat ve dikarboksilat metabolizması; i: inositol fosfat metabolizması; ve j: D-glutamin ve D-glutamat metabolizması. Kaynak: Acta Materia Medica (2022)
Oksidatif stres, Alzheimer hastalığı gibi dejeneratif hastalıklarda önemli bir patojenik mekanizmadır. Ginsenoside bileşik K (CK) nöronal oksidatif hasara karşı koruyucu olmasına rağmen, çalışma mekanizması çözülmeyi beklemektedir.
Acta Materia Medica‘da yayımlanan bir makalede, 1H nükleer manyetik rezonans (1H-NMR) bazlı metabolomik ile ginsenoside CK’nin HT22 hücrelerinde hidrojen peroksit tarafından indüklenen oksidatif stres hasarına karşı koruyucu etkileri araştırılmıştır.
Sinirlerdeki oksidatif stres hasarını azaltmak için optimal CK konsantrasyonu MTT testi ile belirlenmiştir. Sonuçlara göre CK (8 μM), HT22 hücre sağkalım oranını önemli ölçüde artırmıştır. Hücre lizatlarına ayrıca 1H-NMR metabolomik, western blot ve ATP testleri uygulanmıştır.
Test grubundaki HT22 hücrelerinde metabolik bozulma meydana gelmiştir, ancak kontrol grubunda görülmemiştir. Yirmi biyobelirteç seçişmiş ve metabolik yollakları analiz etmek adına kullanılmışlardır. CK, HT22 hücrelerinde, taurin, glutamat, glisin ve glutatyon metabolizmalarının değiştirilmesi ile gerçekleşen metabolik bozuklukları tekrar düzenleyebilmiştir. Ek olarak CK, ATP içeriğini ve HT22 hücrelerinde PI3K/AKT sinyal yolağı bileşenlerinin ifadesini arttırmıştır.
Sonuçlar; CK’nin oksidatif stres hasarını önlediğini ve taurin, glutamat ve diğer amino asitler gibi enerji metabolizması yollaklarını düzenleyerek sinirleri koruduğunu, dolayısı ile Alzheimer gibi hastalıkların tedavisinde CK kullanımının potansiyel etkisini ortaya çıkarmıştır.
Makaleyi görüntülemek için “Ginsenoside CK’nin 1H-NMR bazlı metabolomik ile değerlendirilen oksidatif stres kaynaklı nöronal hasara karşı koruyucu etkileri” buraya tıklayın.
Kaynak: phys.org