Yapay Fotosentez ile Biyoplastik Üretimi

Yapay Fotosentez ile Biyoplastik Üretimi

Fotoğraf : Işık altında aseton ve CO2 ile 3-hidroksibütirat üretimi: Osaka Metropolitan Üniversitesi araştırmacıları, güneş ışığı ve biyokatalizörleri kullanarak asetondan ve CO2‘den biyolojik olarak ortaya çıkan bir plastik malzeme (3-hidroksibutirat) sentezlemişlerdir. Doğal fotosentezi taklit eden ekip, güneş ışığını içeren aydınlık bir tepkimeyi ve CO2’yi kullanan karanlık bir tepkimeyi yapay olarak yeniden üretmiştir. Kaynak: Yutaka Amao, OMU

Plastiklerin sadece dayanıklı ve kullanışlı değil, aynı zamanda günlük ürünler için çevre dostu malzemeler olarak kullanılabilmesi için fazlaca çaba sarf edilmiştir. Osaka Metropolitan Üniversitesi araştırmacıları, asetondan ve CO2‘den biyolojik olarak plastikler üreten yapay fotosentez teknolojisi ile bu yolculukta önemli bir ilerleme kaydetmiş ve karbon nötr olma hedefine doğru ilerler iken plastik atık krizinin de önüne geçmeye çalışmıştır. Çalışma sonuçları Chemical Communications‘da yayımlanmıştır.

Osaka Metropolitan Üniversitesi Yapay Fotosentez Araştırma Merkezi’nden Profesör Yutaka Amao liderliğindeki araştırma ekibi, ambalaj malzemeleri için kullanılan suda çözünmeyen güçlü bir polyester olan poli-3-hidroksibütirat (PHB) için bir hammadde olan 3-hidroksibütiratı aseton ve CO2 ile başarı ile sentezlemiştir. Araştırmacılar, güneş ışığı ve iki biyokatalizör ile çalışan bir katalitik sistemde yaklaşık %80’lik bir verim elde etmişlerdir.

Bu çalışma ile yapay fotosentez kullanılarak yenilenebilir enerji üretiminin artırılması ve karbon nötr bir toplum oluşturulması yolunda önemli sonuçlar elde edilmiştir. Profesör Amao, “PHB için bir hammadde olan 3-hidroksibutiratın CO2‘den sentezlenmesine yönelik bu araştırma sonucu hem plastik hem de CO2 miktarını azaltma konusunu göz önüne almak için önemli bir katkıdır. Gelecekte fabrikalardan çıkan egzoz gazında bulunan CO2‘yi kullanarak yapay fotosentez yolu ile 3-hidroksibütirat üretmeyi hedefliyoruz,” demiştir

Makaleyi görüntülemek için “Fotokatalitik NADH rejenerasyonu ve çoklu biyokatalizörlerin hibrit sistemi ile CO2’den ve asetondan görünür ışık ile çalışan 3-hidroksibutirat sentezi” buraya tıklayın.

Kaynak: phys.org

1.233 Kez Okundu

Tolgahan Özer

14 Şubat 1997 tarihinde Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde doğdu. 2015 yılında ortaöğretimini tamamladı ve aynı yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde İngilizce eğitim görmeye hak kazandı. 2016 – 2017 yılları arasında Tema Vakfı'nda çeşitli faaliyetlerde bulundu ve Çanakkale bölgesinde yaklaşık 4000 fidanı ve binlerce meşe palamudunu toprak ile buluşturmaya ön ayak oldu. Sürmekte olan lisans eğitimi içerisinde ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi, Web Tasarımı ve Kodlama bölümünü tercih etti. 2018 yılının eğitim döneminde üniversitede bulunan Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Tıbbi Genetik Laboratuvarında kısmi zamanlı olarak çalışmaya başladı. Moleküler sitogenetik, kanser araştırma ve gıda bilimi ve teknolojileri araştırma laboratuvarlarının yanı sıra analitik kimya laboratuvarında da staj gördü. Kimyaya olan ilgisini ve bilgisini artırmak, yabancı dilini daha kaliteli bir seviyeye taşımak adına, Ocak 2019’da, gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldı.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!