Bu Yeni Alfa-Jel ile Tüm Cilt Kremleri Bir Arada

Bu Yeni Alfa Jel ile Tüm Cilt Kremleri Bir Arada

Fotoğraf: Tokyo Bilim Üniversitesi’nden araştırmacılar, cilt bakımında kullanılabilecek etkili bir su tutma karışımı oluşturmak için çevre dostu ve kolayca üretilebilir bir yüzey aktif madde geliştirdi.

Bir lipit tabakası cildimizi kaplar ve onun yardımı ile cildimiz nemi korur ve sağlıklı kalır. Lipit tabakasında seramid denilen bir bileşik, kolesterol, yağ asitleri ve su ile bir “lamel jeli” oluşturur. Lamell jeller; kalın, kolay akmayan ve çok miktarda su tutabilen karışımlardır. Doğal seramid bu nedenle cildimizde suyun tutulması için önemli bir faktördür. “Alfa-jel” olarak adlandırılan bir tür lamel jeli, yüzey aktif madde denilen bileşiklerin bir yağ alkolü ve su ile karıştırılmasıyla formüle edilebilir. Bu açıklama ile tahmin edebileceğiniz gibi, alfa-jeller cilt kremleri gibi cilt bakım ürünlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Kolloidler ve Yüzeyler A‘da yayımlanan yeni bir çalışmada, Tokyo Bilim Üniversitesi ve Dr. Kenichi Sakai liderliğindeki Miyoshi Oil and Fat şirketi’nden bir bilim insanı, oleik asit bazlı yüzey aktif madde kullanarak cilt bakım ürünlerinde potansiyel olarak kullanılabilecek bir alfa-jel sentezledi. Bu, daha önce geliştirdikleri ve yapısal olarak doğal seramide benzer bir yüzey aktif maddedir (her ikisi de iki kuyruklu amfifillerdir). Dr. Sakai, “alfa-jellerinin, ikizler yüzey aktif maddesi (iki kuyruklu ve iki başlı yüzey aktif maddeler) kullanılarak hazırlanıp hazırlanamayacağı ve yapısal ve fiziksel özelliklerinin ne olacağı ile ilgileniyorum” dedi.

Dr. Sakai ve ekibi, alfa-jeli hazırlandıktan sonra karakteristik özelliklerini saptamak için küçük ve geniş açılı X-ışını saçılması (SWAXS), nükleer manyetik rezonans (NMR) spektroskopisi ve optik mikroskop cihazı kullandı. Bunun için; oleik asit bazlı yüzey aktif madde, su ve 1-tetradekanolün (yağlı bir alkol) farklı mol oranlarını içeren birkaç karışım hazırladılar. Bulgular gerçekten de tatmin ediciydi.

SWAXS ölçümleri, a-jellerinin tipik lamel veya tabaka benzeri yapısını ortaya çıkardı: birbiri üzerine yığılmış molekül katmanları, düz çizgiler halinde hizalanmış moleküllere sahip dikey bir enine kesit ve yatay bir enine kesit altıgen gibi göründü. Bu, hazırlanan karışımın bir alfa-jeli oluşturduğu anlamına gelir. Karışımın% 90’ı su olduğu halde bile yapı ziyadesiyle düzenli kalmıştır.

Bilim adamları SWAXS ölçümlerini daha da analiz ettiklerinde, karışımdaki yağ alkolünün molar içeriğinin arttırılmasının, alfa-jelin yığılmış yapısındaki moleküler “çift katmanlar” arasındaki boşluğu arttırdığını buldular. Çift katmanlar, her iki katmanın kuyruk uçlarının birbirine baktığı bir moleküler katman çiftidir. Alfa-jellerinin bir özelliği, suyun bu iki katman arasındaki boşluğu doldurmasıdır. Bu durumda bilim adamları, katmanlar arasındaki boşluğun artma sebebinin daha fazla su dolduğu için olduğunu düşünüyor.

Daha sonra NMR spektroskopisi, yağlı alkol molar içeriğinin artmasının moleküler çift katmanlardaki protonların hareketinde bir azalmaya neden olduğunu gösterdi; bu, lamel jellerinin sahip olduğu bilinen özelliklerle uyumludur.

Ayrıca, Sakai ve ekibi alfa-jel sistemlerinin “kayma incelmesi” özelliği gösterdiğinin bilincindeydi, yani bir yüzeye bastırılıp sürüklendiklerinde, bir boyanın fırçayla duvara uygulandığındaki yayılması gibi yayılırlar. Çalışmadaki tüm karışımlar kayma incelmesi gösterdi. Bu yüzden, bilim adamları bunun nedenini bulmak için optik bir mikroskop ile inceleme yaptılar. Yağ alkolü içeriğindeki artış ile alfa-jelin yapısında progresif ve spesifik bir değişiklik gördüler. Önceki çalışmaların raporları onlara bu spesifik yapısal değişimin alfa-jellerin, kayma incelmesi için gerekli kalınlıkta olmasına neden olduğunu göstermişti.

Bu nedenle, hazırlanan alfa-jelin su tutma kabiliyeti ve yüzeylere eşit şekilde yayılması, cilt bakım ürünleri için uygun olmasını sağlar. Dahası, oleik asit bazlı yüzey aktif madde suda kolayca çözünür ve bu nedenle düşük enerji maliyetlerinde üretimi daha kolay ve mümkündür. Sakai, “Çevre dostu ve fonksiyonel bir organik malzemedir. Çünkü küçük miktarlarda eklense bile, geleneksel yüzey aktif maddeleriden aşağı kalmayan yüzey kimyasal işlevleri gösterir” diye açıkladı.

Yani, şans dileyin: Mükemmel cilt kremi yakında burada olabilir!

Kaynak: phys.org

492 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!