Bu Yeni Tekstil Ürünü Sizi Sıcak Ortamda Serin, Serin Ortamda Sıcak Tutabilir
Tek bir giyim ürününün hava değişimlerine adapte olabildiğini, giyen kişiyi öğle sıcağında serin tutarken akşam serinliğinden koruduğunu düşünün. Üstelik hem iç mekanlarda hem de dış ortamlarda kullanıma uygun olsun. ACS Applied Materials & Interfaces’da yayınlanan bir çalışmaya göre, araştırmacılar herhangi bir enerji kaynağına ihtiyaç duymaksızın bu işleri başarabilecek, güçlü ve konforlu bir kumaş geliştirmeyi başardılar.
Sıcak veya soğuk etki sağlayabilen akıllı tekstiller yeni bir şey değil ancak genellikle iki etkiyi aynı kumaş sağlayamıyor. Bu tekstil yapılarının ayrıca, ağır, kalın, hassas veya pahalı olmak gibi çeşitli dezavantajları da bulunuyor. Çoğunun bir dış güç kaynağına ihtiyacı var. Guangming Tao ve arkadaşları tüm bu sorunlara cevap verebilecek bir yapı geliştirdiler.
Araştırmacılar, kabuklu deniz ürünlerinin sert kabuklarında bulunan kitosan yapısını ipek ile birleştirdiler ve gözenekli mikroyapılara shaip elyaflar elde etmeyi başardılar. Gözenekleri ise, ısıl enerjiyi sönümleyip salabilen bir faz değiştirici malzeme olan polietilen glikol (PEG) ile kullandılar. İşlem görmüş elyafları, PEG’in dışarı akmasını engellemek için polidimetilsiloksan ile kaplayarak güçlü, esnek ve su itici özellikte bir elyaf elde etmeyi başardılar. Elyafları test etmek için ise, poliester bir eldivenin üzerine dokuma bir yama yaptılar.
Eldiveni giyen kişi elini ısıtılmış bir ortama soktuğunda (122F), katı halde bulunan PEG ortamdaki ısıyı sönümleyerek eriyor, bu sayede de yama altında bulunan deri serinlik hissine kavuşuyor. Eldivenli el souk ortama geçirildiğinde ise (50F), PEG katılaşarak ısı salınımı gerçekleştiriyor ve cildi ısıtıyor. Araştırmacılar, geliştirdikleri prosesin mevcut tekstil süreçlerine uyumlu olduğunu ve seri üretime taşınabileceğini belirtiyorlar.
Kaynak: sciencedaily.com