Buğday Sapından Biyoetanol Üretimi

bugday sapindan biyoetanol uretimi

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Enerji Bitkileri Tarımı Araştırma Merkezi’nde yürütülen çalışmalar sonucunda, buğday sapından benzine alternatif biyoetanol üretildi – Merkezin Müdürü Acar: “Yaptığımız çalışmalarda en yüksek biyoetanol üretimini buğday sapından elde ettik. Bir ton buğday sapından 221 litre biyoetanol üretilebileceğini tespit ettik”

– Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne bağlı Enerji Bitkileri Tarım Araştırma Merkezi’nde yapılan çalışmalar sonucu buğday sapından benzine alternatif olabilecek biyoetanol üretildi.

Enerji Bitkileri Tarımı Araştırma Merkezi Müdürü Mustafa Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezde enerji tarımı konusunda çalışmalar yapıldığını söyledi.

Çalışmalarında biyodizel, biyoetanol ve biyokütle çalışmalarına yoğunlaştıklarını dile getiren Acar, “Özellikle yenilenebilir enerji içinde yer alan biyoyakıt çalışması son yıllarda oldukça önem kazanmış durumdadır. Özellikle çevresel faktörlerden dolayı yenilenebilir enerji ön plana çıktı ve gündemde önemli yer tutuyor. Gelecekte de önemi daha da artacağa benziyor” diye konuştu.

Acar, merkezde benzine alternatif olarak üretilen biyoetanol çalışmaları yaptıklarını vurgulayarak, biyoetanolün, benzinle karıştırılarak veya tek başına kullanılan bir yakıt türü olduğunu kaydetti.

Biyoetanolün daha çok bitkisel ürünlerden elde edildiğine işaret eden Acar, “Özellikle üretiminde nişastalı ve şekerli ürünler kullanılmaktadır. Ancak nişastalı ve şekerli ürünler insan veya hayvan gıdası olarak kullanılmaktadır. Biz, insan ve hayvan gıdası olarak kullanılmayan tarım atıklarından biyoetanol üretimine ağırlık veriyoruz”  diye konuştu.

“Bir ton buğday sapından 221 litre biyoetanol”

Acar, selülozik materyallerle üretim yapmaya çalıştıklarına işaret ederek, şunları kaydetti:

“10 farklı materyali kullanarak biyoetanol üretimi yapılabilir mi? Bunun laboratuvar çalışmasını tamamladık. Buğday sapı, mısır sapı, ayçiçeği sapı, çeltik sapı,  çeltik kavuzu, çay tozu ve pamuk sapı gibi 10 materyali inceledik. Yaptığımız çalışmalar sonunda en yüksek biyoetanol üretimini buğday sapından elde ettik. Bir ton buğday sapından 221 litre biyoetanol üretilebileceğini tespit ettik. Diğer ürünlerde de değişik miktarlarda biyoetanol üretimi yapılabileceğini test etmiş durumdayız. Selülozik etanol üretimi noktasında laboratuvar çalışmaları sonucunda bu işin yapılabileceğini ortaya koyduk.”

Kaynak : radikal.com.tr

1.278 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!