Burundaki Algoritma

Burundaki Algoritma

Crowdsourced modeli, koku duyumuza yeni bir bakış açısı getiriyor.

Yakın zamanda yalnızca yapısal özelliklerinden moleküllerin aromalarını öngörebilen bir bilgisayar algoritması oluşturuldu. En iyi algoritmayı yaratabilecek bir yarışmanın sonucunda bilim insanları  bir molekülün kokularını nasıl karakterize edeceğini tahmin edebileceği teorik doğruluk sınırına yaklaştı.

Işık frekansları ile ses dalgaları arasındaki  gözle  algılanan renkler ile kulak tarafından belirlenen tonlar arasındaki bağlantı  bilinmektedir. Bununla birlikte, koku duyumuzun doğası hala bir gizemdir. Yapısal olarak tamamen farklı olan moleküller aynı kokuyu verirken, hemen hemen aynı moleküller bazen test ediciler tarafından ayırt edilebilir. İnsanların belirli bir molekülün aromasını nasıl karakterize ettikleri bilinmemektedir.

Kokuları tahmin eden  bir algoritma araştırmasına yardımcı olmak için, New York’taki Rockefeller Üniversitesi’nden Andreas Keller ve Leslie Vosshall 49 kişilik bir test paneli düzenlediler. Bu 49 katılımcıdan “Meyve”, “terli” ve “çürümüş” gibi 19 kokuyu, çeşitli aromalar ve bazen hiç aroma içermeyen 476 yapısal olarak farklı molekülün hoşluğunu ve yoğunluğunu belirtmeleri istendi.

Araştırmacılar, hem algoritmaların hem de teste giren her bir kişinin koku moleküllerine verdiği puanların ne kadar iyi tahmin edildiği hakkında sonuca vardı. Yarışma sonrasında  yarışa katılan ekipler araştırmalarını bir araya getirdi ve birbirlerinin modellerinin özelliklerini, moleküller hakkında daha fazla bilgi ile birlikte paylaşarak daha da iyi bir model ortaya çıkardı.Araştırmacılar kokuyu tahmin etmede teorik olarak ulaşılabilir maksimum doğruluk ölçütü olarak, test vericilerinin kendilerinin değişkenlik oranını öğrenmek için bazı molekülleri iki kez karşılaştırdığını belirtti. Meyer, “Modelimiz, verilerde bulunan değişkenlikler  kadar iyidir” dedi.

Kaynak : chemistryworld.com

536 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!