Çanakkale Hidrojen Teknolojilerinde Bölgesel Üs Olma Yolunda

Çanakkale Hidrojen Teknolojilerinde Bölgesel Üs Olma Yolunda

Dünya’da hidrojen teknolojilerinde yaşanan güncel gelişmelerin akademiden ve sektörden katılımcıların katkılarıyla ele alındığı “6. Uluslararası Hidrojen Teknolojileri Kongresi (IHTEC-2022)”, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ev sahipliği ve Hidrojen Teknolojileri Derneğinin koordinatörlüğünde, Troia Kültür Merkezi’nde fiziki ve çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

“6. Uluslararası Hidrojen Teknolojileri Kongresi (IHTEC-2022)” açılış programına ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Hidrojen Teknolojileri Derneği Başkanı Prof. Dr. İbrahim Dinçer, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Pelin Kanten, Prof. Dr. Okhan Akdur ve akademisyenler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından açılış konuşmalarını sırasıyla Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sermet Koyuncu, Hidrojen Teknolojileri Derneği Başkanı Prof. Dr. İbrahim Dinçer ve ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat gerçekleştirdi. Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Sermet Koyuncu, “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduğumuz, 6. Uluslararası Hidrojen Teknolojileri Kongresi, tüm dünyadan araştırmacılar, bilim insanları ve sektör temsilcileri için Hidrojen Enerjisi alanındaki güncel araştırma sonuçlarını ve yeni fikirlerini sunmaları için eşsiz bir platform sağlamaktadır. Her geçen gün daha da önem kazanan yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kavramlarının bilimsel verilerle tartışılacağı kongremizin herkes adına verimli geçmesini diliyorum.” diyerek 6. Uluslararası Hidrojen Teknolojileri Kongresinin açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

Hidrojenle İlgili Alanlara Özgü Teknolojilerin Geliştirilmesini Amaçlamaktadır

Hidrojen Teknolojileri Derneği Başkanı Prof. Dr. İbrahim Dinçer, söz konusu kongrenin özellikle ülkemizde ve dünyada hidrojen teknolojilerinin geldiği noktayı takip etmek adına oldukça önemli olduğuna vurgulayarak, Hidrojen Teknolojileri Derneği ve kongre hakkında bilgiler verdi: “6. Uluslararası Hidrojen Teknolojileri Kongresi, hidrojenle ilgili alanlara özgü teknolojilerin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Kar amacı gütmeyen bir dernek olan Hidrojen Derneği`nin karbon çağından hidrojen çağına geçişteki hidrojen teknolojilerinin gelişmesine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Bu doğrultuda dernek Türkiye`de hidrojen ekonomisinin geliştirilmesi adına resmi kurum ve kuruluşlara, özel sektöre, akademisyenlere ve diğer kuruluşlara teknik tavsiyeler veriyor, ortak faaliyetlerin yürütülmesi ve bir dizi ortak aktiviteler üzerine çalışmalar yapıyor. Kongremize ev sahipliği yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitemizin Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat ve kongrenin gerçekleşmesinde çok önemli katkıları olan Kongre Başkanı Prof. Dr. Sermet Koyuncu ve ekibine, organizasyon komitesine, kongreye davetimizi kabul ederek katılan katılımcılara, bildiri sahiplerine, davetli konuşmacılara ve oturum başkanlarına tek tek teşekkür ederim. Kongrenin eşsiz bir kongre olarak başarıyla sonuçlanmasını temenni ediyorum.”

Yenilenebilir Enerji Araştırmacılarımızı Destekliyoruz

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, hayatın her alanında kullanılan enerji kaynaklarının verimli kullanılmasının ve yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesinin insanlık adına son derece önemli olduğunu vurgulayarak başladı. Sanayileşmenin de etkisiyle enerjiye olan ihtiyacın her geçen gün daha da arttığını bildiren Rektör Prof. Dr. Sedat Murat, önümüzdeki yıllarda su ve enerji kaynaklarının paylaşımının dünyada kriz oluşturabilecek başlıkların başında geldiğini bu sebeple enerji bağımsızlığının küreselleşen dünyada ülkemiz ve tüm dünya için bir kalkınma süreci anlamına geldiğinin altını çizerek şunları söyledi: “Özellikle yenilenebilir enerji kaynakları açısından ülkemiz önemli bir coğrafyada yer almaktadır. Üniversitemizin de yer aldığı Çanakkale şehrimiz ise farklı çevre dostu enerji kaynaklarından faydalanılabilecek bir bölge olarak ön plana çıkmaktadır. Bu kapsamda Üniversite olarak başta Enerji Kaynakları Uygulama ve Araştırma Merkezimiz olmak üzere yenilenebilir enerji alanında araştırmalar yürüten araştırmacılarımızı desteklemekteyiz. Bir yandan Üniversitemiz araştırmacıları ve paydaş kurumlar ile yenilenebilir enerji uygulamaları için teknolojiler geliştirirken bir yandan da bu enerji kaynakları için kurulan tesislerde görev yapacak nitelikli insan kaynağımızı oluşturmak adına eğitim programları geliştiriyoruz. Üniversitemizin de ortakları arasında yer aldığı ve bir Avrupa Birliği projesi olan yenilenebilir Gençlik Enerjisi (RE-YOU) ile teknik bölümlerden mezun 18-29 yaş arasındaki 480 gencimize yenilenebilir enerji sektöründe istihdam edilebilmeleri için gerekli niteliklerin kazandırılmasını hedefliyoruz.” Kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen başta Prof. Dr. İbrahim Dinçer ve Prof. Dr. Sermet Koyuncu ve ekipleri olmak üzere herkese teşekkür eden Prof. Dr. Sedat Murat, başarılı bir kongre temennisinde bulunarak sözlerini noktaladı.

Uluslararası Katılımcıların ve Enerji Sektör Temsilcilerinin Yoğun İlgisi

Kongrede Hidrojen Teknolojilerinde dünyada öne çıkan isimler de konuşmacı olarak yer alarak sunumlarını gerçekleştirdiler. Konuşmacılar arasında 2016 yılından bu yana Avrupa Hidrojen Araştırmaları Birliği Başkanı Laurent Antoni, Kanada Hidrojen Yakıt Pili Derneği (CHFCA) Yöneticisi ve Sürdürülebilir Enerji Konseyi (Birleşik Krallık) Kurulu Üyesi Grace Quan, Birleşik Krallık Hidrojen ve Yakıt Hücreleri SUPERGEN Hub Direktörü ve Imperial College Öğretim Üyesi Dr. Nigel Brandon yer aldı. Kongrede ayrıca ülkemizin önemli enerji alanında faaliyet gösteren EnerjiSA, Siemens, Bloom Enerji, Linde Gaz, Vestel Savunma, GKE, Aspilsan, Tenmak, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Teksis gibi firmalarından yetkililer firmalarının yürüttüğü bilimsel çalışmalar hakkında konuşmalar ve sunumlar gerçekleştirdiler.

Çanakkale’nin, Türkiye’nin Hidrojen Teknolojilerinde Pilot Uygulama Bölgesi Olması Adına Harekete Geçildi

Kongre esnasında Çanakkale`nin Hidrojen Teknolojileri açısından konumu ve önemi de gündemdeki ana başlıklardan biriydi. Özellikle bölgenin rüzgar, güneş, akıntı, biyokütle, jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynakları açısından kritik bir konumda olmasından hareketle, Çanakkale`nin Hidrojen Teknolojileri anlamında Türkiye`nin öncül Hidrojen Üretim Üssü olması adına Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve özel sektör ortaklığında pilot projelerin başlatılması kararı Kongrenin önemli çıktıları arasında yerini aldı. Yoğun ilgi ile takip edilen ve toplam 21 oturumda 130`un üzerinde seçilmiş bildirinin sunulduğu ve 7 davetli konuşmacının yer aldığı 6. Uluslararası Hidrojen Teknolojileri Kongresinde, “Hidrojen Depolama”, “Hidrojen Üretimi”, “Hidrojen Enerji Teknolojileri”, “PEM Yakıt Pilleri”, “Hidrojen Enerji Teknolojileri için Malzemeler”, “Hidrojen Ekonomisi”, “Hidrojen Enerjisi Uygulamaları” ve “Katı Oksit Yakıt Pilleri” temalarında sunumlar gerçekleştirildi. Kongrenin kapanış programında Hidrojen Teknolojileri Derneği tarafından “Nejat Veziroğlu Özel Ödülü”, “Teknoloji Ödülü”, “Genç Araştırmacı Ödülü” ve “Öğrenci Araştırmacı Ödülü” ödülleri verildi.

Kaynak : canakkaleolay.com

387 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!