Birçok şehir is tabakasıyla, çevre kirliliğine yol açan maddelerle, organik bileşiklerle ve çevresel kirlilik olarak bilinen diğer moleküllerle kaplıdır. Bu karmaşık ortamda meydana gelen kimyasal reaksiyonlar havanın ve suyun kalitesini etkileyebilir. Bugün, ACS Earth ve Space Chemistry’de bu durumu raporlayan araştırmacılar ABD’nin 2 şehrinden toplanan çevresel kirlilikleri incelediler ve bu kirliliklerin güneş ışığını absorbe ettiğini bu nedenle fotokimyasal reaksiyonlara katılabileceğini ilk kez açıkladılar.
Bilim insanları daha önce laboratuvarda hazırlanmış çevresel kirlilikleri ve şehirlerden toplanan numuneleri analiz ettiler ama hala tam olarak içinde ne olduğunu ve bulunduğu yere göre nasıl değişiklik gösterdiğini anlayamadılar. Bazı bileşenler kirle veya havadaki diğer moleküllerle reaksiyona girerek yağmur yağdında atmosferi ve suyu etkileyebilir.Tara Kahan ve ekip arkadaşları bu süreçi daha iyi anlamak için Syracuse, New York , Scranton ve Pennsylvania dan toplanan numunelerin fiziksel özellilerini ve ışık emilimlerini araştırmak istediler.
Araştırmacılar, Syracuse’dan topladıkları kentsel numuneleri dikey olarak kuvarz plakalara yerleştirdiler ve 30 gün boyunca dış ortamda incelediler. Çevresel kirlilikler uzun süredir çoğunlukla ince bir katman gibi düşünülsede, son zamanlarda yapılan diğer çalışmalar numunelerin tek tip bir katmandan ziyade parçacık yığınları şeklinde olduğunu gösterdi. Ekip farklı deneylerde her iki şehirdeki pencerelerin ıslak dış yüzeylerinden kir örnekleri aldı ve bu bileşimleri inceledi. Sonuçlar, Kanada ve Avrupadaki diğer şehirlerden bildirilenlere benzerdi fakat belirli iyonlarda farklılıklar vardı. Örnek olarak Kuzey Amerika şehirlerinde, kışın yol tuzu kullanılmasından kaynaklanabilecek, daha yüksek seviyede klorür bulundu. Oysa bazı Avrupa şehirlerinde büyük ihtimalle kömürün yanmasından dolayı daha yüksek seviyede sülfata rastlandı. Ekip ayrıca, çevresel kirliliğin güneş ışığında bulunan dalga boylarında ışığı emdiğini gözlemledi, bu da güneşin şehirlerdeki hava ve su kalitesini etkileyen kimyasal reaksiyonları hızlandırabileceğini veya yavaşlatabileceğini gösteriyor.
Fotoğraf-1:Çevresel kirliliğin güneş ışığında bulunan dalga boylarında ışığı emdiğini gözlemledi.
Kaynak : sciencedaily.com
Yazar

- Marmara Üniversitesi Kimya Mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim. Hayatımızın her alanında kimyanın var olması ve bu alanlardaki sorunlara bir mühendis bakış açısıyla çözümler üretebilmek için bu bölümü keyif alarak okuyorum. Kimya alanındaki gelişmeleri daha yakından takip edebilmek adına İnovatif Kimya Dergisi Haber Çeviri Ekibine katıldım. İlgi alanlarım yenilenebilir enerji, organik kimya ve yeşil kimya.
Son Yazıları
Çevre Haberleri2021.02.27Chimie Douce: Yeşil Hidrojen
Biyokimya Haberleri2021.01.19Dünyadaki İlk Canlı En Büyük Tehdidinden Nasıl Kurtuldu : Su
Çevre Haberleri2020.12.19Üretilen Nano Plastikleri Etiketlemek ve Takip Etmek için Yeni Bir Yöntem Bulundu
Çevre Haberleri2020.11.29Canlı ve Çevreci Betonlar Üretildi