Chintamani Nagesa Ramachandra Rao

Chintamani Nagesa Ramachandra Rao

Chintamani Nagesa Ramachandra Rao (C.N.R. Rao), dünya çapında önde gelen, katı hal ve malzemeler ile ilgilenen Hintli kimyager. On yıllar boyunca, geçiş metal oksitleri üzerine yaptığı çalışmaların  dahil olduğu alanın geliştirilmesinde önemli katkılar sağlamıştır. C.N.R. Rao, La2CuO4 gibi iki boyutlu oksit malzemelerinin sentezlenmesinde, malzeme özelliklerinin kimyasal yapı ile ilişkilendirilmesinde öncü oldu. Son yirmi yıldır, metal oksitleri çalışması dışında hibrit malzemeler üzerine ve nano malzemelere önemli katkıda bulunmaktadır.
Şu anda, Bilimsel Danışma Konseyi Başkanı olarak Hindistan Başbakanlığı adına  görev yapıyor. Dünyada yaklaşık altmış üniversiteden  fahri doktora derecesi elde etmiştir.

Rao, yaklaşık 1500 araştırma makalesi ve 45 bilimsel kitap yazmıştır. 4 Şubat 2014’te “Bharat Ratna” onur ödülünü (Hint Hükümeti Onur Ödülü) Başkan Pranab Mukherjee’nin elinden almıştır.  C.V. Raman ve A.P. J. Abdul Kalam’ın Hindistan’ın en büyük sivil onuruna sahip olmalarından sonra C.N.R. Rao bu ödülü alan üçüncü bilim insanı olmayı başarmıştır.

Ayrıca, 1989’da Londra’daki ‘Royal Society of Chemistry’ nin fahri bursunu ve Fransa’dan ‘Chevalier de la Légion d’honneur’ unvanını içeren birçok uluslararası ödül almıştır. 

Çocukluğu ve Gençliği

30 Haziran 1934’de Bangalore-Karnataka’da, Hanumantha Nagesa Rao ve Nagamma Nagesa Rao’nun tek çocuğu olarak doğdu. İlk eğitimini evde tamamladı; Hindu’da yeteneği olan annesi edebiyat ve aritmetik öğretirken  babası ona ingilizce dersleri verdi ve böylece Rao’yu iyi ingilizce bilen biri haline getirmiş oldu.1940’da altı yaşındayken önce ortaokula kaydoldu. Sınıf arkadaşlarına İngilizce ve sınıfın en genç öğrencisi olmakla birlikte matematik öğretirdi.

1944 yılında, sadece on yaşındayken, ortaokulda birincilik elde etti. Daha sonra Bangalore güneybatısındaki Basavanagudi’de  ”Acharya Patashala” adında bir liseye katıldı burada kimya için kalıcı bir merak geliştirdi. Evde İngilizce konuşmayı tercih etse de, babası anadilini öğrenmesini ve anlamasını istedi, böylece bir Kannada kursuna kaydoldu.

Bangalore’da ”Central College”a  kaydoldu ve ingilizcesinin güçlenmesinin yanı sıra iletişim becerilerini geliştirdi ve Sanskritçe dersleri aldı. 1951’de on yedi yaşındayken, lisans eğitimini Mysore Üniversitesi’nde almak istedi ve birincilikle kazandı.

En eski Hint Enstitüsü’nden yüksek lisans derecesine sahip olmak için öğretmenlerinden biri tarafından ikna edilerek Banaras Hindu Üniversitesi’ne (Hindistan’daki en ünlü araştırma enstitüsü-BHU) katıldı. 1953 yılında BHU’dan Kimya Yüksek Lisansı’nı tamamladı ve IIT Kharagpur tarafından doktora için bir burs aldı. Ayrıca; Purdue, Penn State, MIT ve Columbia olmak üzere dört yabancı üniversiteden mali destek  teklifi aldı. Rao, Purdue’yi tercih etti. 1954’te , Agra Üniversitesi Araştırma Dergisi  tarafından ilk araştırma makalesi yayınlandı. 1958’de Purdue Üniversitesi’nde, doktorasını etkileyici bir şekilde  iki yıl- dokuz ayda bitirdi. Doktora sonrası çalışmalarına Berkeley’deki Kaliforniya Üniversitesi’nde devam etti.

Kariyeri

1959’da Bangalore’a döndü ve IISc’ye bir öğretim görevlisi olarak katıldı. Ayrıca bu süre zarfında bağımsız araştırma çalışmalarına başladı.İlk araştırması olarak  spektroskopi ve moleküler yapı üzerine yoğunlaşmış ve 1960’da Londra’daki ilk kitabını “Ultraviyole ve Görünür Spektroskopi” adında yayımlamıştır. 1963’te ABD’den yayınlanan ikinci kitabı olan ‘Kızılötesi Spektroskopi’dir. 1963 yılında Kimpaşa Bölgesinde kalıcı bir pozisyonda olan ‘Indian Institute of Technology’ (IIT) Kanpur’a katıldı ve 1976 yılına kadar görevini sürdürdü. Bu arada 1964’te Hint Bilimler Akademisi onu üye olarak  seçti. Başlangıçta, maddi kısıtlamalar nedeniyle Hindistan’daki araştırma çalışmalarını başlatmak için çeşitli zorluklarla uğraştı. IIT Kanpur’daki katı hal ve materyal kimyasını araştırmak için tesisler kurdu.

Rao 1976’da IISt’ye yeniden katıldı ve orada katı hal ve yapısal kimyaya adanmış bir birim kurdu.  Geçiş metali oksitleri üzerine yaptığı araştırmalar, yeni bir fenomeni anlamanın ve malzemenin özelliklerinin bu tür malzemelerin yapısal kimyası ile bağlantısının anlaşılmasına yardımcı oldu.La2CuO4 gibi iki boyutlu oksit malzemelerini sentezleyen ilk bilim adamlarından biriydi. Araştırma çalışmaları, yüksek sıcaklıkta süperiletkenlik ve muazzam manyeto direnç gibi uygulama alanlarında derin etkilere sahipti. 1984’ten başlayarak 1994 yılına kadar yaklaşık on yıl boyunca IISc Direktörü olarak görev yaptı.

1985-1989 yılları arasında Hindistan Başbakanlığı’nda Bilimsel Danışma Konseyi Başkanı olarak göreve başladı. Ocak 2005’te göreve tekrar geldi. 1989’da, Hindistan Hükümeti, Gelişmiş Bilimsel araştırmalar  için Jawaharlal Nehru Merkezi’ni (JNCASR)  kurdu. Rao,kurucu başkanı olarak atandı.1999 yılına kadar görevine devam etti. Son yirmi yılda, farklı nanomalzemeler, özellikle de  nanoteller ve nanotüpler üzerinde kapsamlı araştırma çalışmaları yapmaktadır. Şu anda Linus Pauling Araştırma Profesörü, Onursal Başkanı ve JNCASR Ulusal Araştırma Profesörüdür.

Ancak, bazı intihal skandalları ve suçlamalar nedeniyle şöhreti gölgelendi. Aralık 2011’de IISc ‘deki doktora öğrencisi ile birlikte yazdığı bir makaleyle, hakemli bir dergi olan  Advanced Materials’a özür diledi. Dergi, diğer bilim insanlarının eserlerinin onaylanması olmadan çoğaltılan metni içeriyordu. Daha sonra Rao, makaleyi yayından kaldırmayı teklif ettiğinde, editör yazının dergide kalmasına izin verdi.

Kariyeri boyunca farklı prestijli yabancı üniversitelerde konuk öğretim görevlisi olarak kaldı.Bu üniversiteler arasında  doktora derecesini tamamladığı Purdue Üniversitesi, Kaliforniya Üniversitesi, Santa Barbara, Cambridge Üniversitesi ve Oxford Üniversitesi gibi konulara dahildir. Rao, Uluslararası Malzeme Bilimi Merkezi’nin (ICMS) direktörüdür.             

Araştırma Konusu

Prof. Rao’nun erken dönem çalışmaları, oksitlerin ve halojenürlerin yapısal dönüşümünü, katıların bozunmasını ve oksidasyonunu ,yapının bir fonksiyonu olarak elektrik iletkenliği gibi katıların özelliklerini içeren katıların kimyasıyla ilgiliydi. Malzeme kimyasında önemli bir alan oluşturan metal oksitlerin sentezi ve özellikleri üzerinde yoğun bir çalışma yaptı. Metal oksitler iletkenlik, süperiletkenlik vb. gibi birçok yararlı özelliği sergilediğini keşfettiler. Mükemmel izolatörler veya dielektrikler olarak bulundu.  İlgisinin bir diğer alanı, açık çerçeve yapılarının sentezi ve hem inorganik hem de organik bileşenleri içeren hibrid malzemelerdir. Gözenekli olmaları nedeniyle, bu katı bileşiklerin bazıları hidrojeni emebilmektedir ve dolayısıyla enerji alanında kullanılabilirler.1980’lerde Prof. Rao, metallerin küçük clustures veya nano parçacıklarının sentezi ve özellikleri üzerine yoğun ilgi gösterdi. Nanopartiküller, nanoteller, nanotüpler ve çeşitli nanoyapılar üzerinde tam bir özveri ve hevesle çalıştı. İnorganik nanotüpler ve farklı tiptekarbon nanotüp yapıları onu nanokimya için mükemmel bir katkı olarak kabul eder. Prof. Rao’nun fulleren ve grafen ile ilgili bazı katkıları çok yüksek kalitedir. * Fulleren, altıgen ve beşgen şeklinde bir futbol topu gibi katılan 60 veya daha fazla karbon atomlu içi boş kafesten oluşan büyük küresel molekülü olan bir karbon biçimidir. Fullerenes ayrıca buckyballs veya Buckminsterfullerene olarak bilinir. Karbon nanotüpleri aynı zamanda fullerenler ailesinin üyesidir. Onlar silindir şeklindeki uzatılmış fullerenlerdir. Son yıllarda, grafen popüler bir araştırma alanından oluşuyordu. Altı üyeli karbon atomundan yapılmış tek bir tabaka (0,34 nm kalınlıktadır).  Grafit, grafen katmanlarından oluşmaktadır.

Chintamani Nagesa Ramachandra Rao

Kişisel Yaşamı

Rao, 1960 yılında Indumati Rao ile evlendi. İki çocuğu var, Sanjay ve Suchitra. Oğlu Sanjay Rao, Bangalore’daki okullarda bilimi  yaygınlaştırmaya girişti. Kızı Suchitra, K.M.Ganesh ile evlidir. Ganesh, Pune – Maharashtra’daki Hint Bilim ve Araştırma Enstitüsü (IISER) direktörüdür. Rao oldukça teknofobik biridir. Bilgisayarlarını çalışma masasında bulundurmamaktadır ve asla e-postalarını tek başına kontrol etmemektedir. Ayrıca cep telefonunu yalnızca eşiyle konuşmak için kullandığını söylemiştir.

Bilim Ödülleri

  • DSc from Mysore University,1961
  • Marlow Medalby the Faraday Society of England,1967
  • Shanti Swarup Bhatnagar Prize for Science and Technologyin Chemical Science, 1968
  • Yedanapalli Medal and Prize, 1973
  • V. Raman Award in Physical Science by the University Grants Commission of India, 1975
  • N. Bose Medal by the Indian National Science Academy,1980
  • Royal Society of Chemistry(London) Medal, 1981
  • Founding member of the World Cultural Council,1981
  • Hevrovsky Gold Medal of the Czechoslovak Academy of Sciences, 1989
  • Meghnath Saha Medal of the Indian National Science Academy,1990
  • Einstein Gold Medal of UNESCO, 1996
  • Centenary Medal of the Royal Society of Chemistry, London, 2000
  • Hughes Medalby the Royal Society,2000
  • Doctor of Sciencefrom University of Calcutta,2004
  • Somiya Award of the International Union of Materials Research,2004
  • India Science Award, 2004
  • Dan David Prizefrom Tel Aviv University in 2005  shared with George Whitesides and Robert Langer
  • Foreign fellow of Bangladesh Academy of Sciences
  • Abdus Salam Medal by The World Academy of Sciences(TWAS),2008
  • Nikkei Asia Prize for Science, Technology and Innovation, by Nihon Keizai Shimbun, Inc., Japan,2008
  • Khwarizmi International Award 2008 for Innovation
  • Royal Medal by the Royal Society,2009
  • August-Wilhelm-von-Hofmann Medal by the German Chemical Society, 2010
  • Ernesto Illy Trieste Science Prize for materials research,2011
  • 2012 Award for International Scientific Cooperation from the Chinese Academy of Sciences,2013
  • Elected honorary foreign member of Chinese Academy of Sciences,2013
  • Distinguished Academician Award from IIT Patna,2013

Hint Hükümeti Onur Ödülleri

  • Padma Shri, 1974
  • Padma Vibhushan, 1985
  • Karnataka Ratnaby the Karnataka State Government, 2001
  • Bharat Ratna , 2014 

Yabancı Ülkelerden Aldığı Onur Ödülleri

  • Great Cross of the National Order of Scientific Merit from the President of Brazil, 2002
  • Chevalier de la Légion d’honneur(Knight of the Legion of Honour, France) , 2005
  • Order of Friendship by the President of Russia, 2009
  • Order of the Rising Sun (Gold and Silver Star) of Japan, 2015
757 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!