Çikolata Düzensiz Kalp Ritmini Azaltmayla Bağlantılı

Çikolata Düzensiz Kalp Ritmini Azaltmayla Bağlantılı

Ayda bi ila üç kez çikolata yiyen kişilerde, atriyal fibrilasyon tanısı daha az olası.

Danimarka’da insanlara yönelik yeni bir araştırmaya göre, her hafta az miktarda çikolata yenmesi, yaygın ve ciddi olan düzensiz kalp ritmi riskini azaltabilir.

Araştırmacılar, ayda bir ila üç kez çikolata yiyen insanların, ayda bir kereden az tatlı yiyenlere göre atriyal fibrilasyon teşhisi konma olasılığı yaklaşık 10 kat daha düşük olduğunu buldu.

Harvard T.H Chan Halk Sağlığı Okulu ve Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi’nden kıdemlı yazar Elizabeth Mostofsky “Sağlıklı bir diyetin parçası olarak, ılımlı çikolata alımı sağlıklı bir atıştırmalık seçimi.” dedi.

Fakat çalışma atriyal fibrilasyonu önleyenin çikolata olduğundan emin değil.

Mostofsky ve meslektaşları Heart dergisinde, kakao ve kakao içeren yiyeceklerin, kalp sağlığına yardımcı yardımcı olabilecek anti-inflamatuvar, kan damarı rahatlaıcı ve antioksidan özelliğe sahp olabileceği düşünülen flavanolleri yüksek miktarda bulunduğunu yayımladılar.

Geçmiş çalışmalar, çikolata, özellikle daha fazla flavanol içeren bitter çikolata, yemenin daha iyi kalp sağlığı değerleri ile bağlantılı olduğunu ve kalp krizi kalp yetmezliği gibi bazı durumların riskini azalttığını buldu.

Çikolatanın, kalp odasının düzensiz şekilde attığı zaman ortaya çıkan daha düşük riskli bir atriyal fibrilasyon ile bağlantılı olup olmadığı konusunda fazla araştırma yoktur.

ABD Kalp Cemiyeti’ne göre, ABD’de en az 2.7 milyon kişi atriyal fibrilasyona maruz kalıyor ve kan pıhtıları ve inmeler, kalp yetmezliği ve diğer komplikasyonların risklerini artırıyor.

Yeni analiz için, araştırmacılar, Danimarka’da uzun vadeli bir çalışması için 55.502 kişiden toplanan verileri kullandı. Erkekler ve kadınlar 50-64 yaşları arasında başladılar ve araştırmaya katıldıkları 1993-1997 yılları arasında diyetleri hakkında bilgi verdiler.

Ardından araştırmacılar, bu diyet verilerini, kime atriyal fibrilasyonu teşhisi konduğunu görmek için Danimarka’nın ulusal sağlık kayıtlarına bağladılar.

Genel olarak, ortalama 3.366 atriyal fibrilasyon vakası meydana geldi.

Çalışma periyodunun başındaki diyetlerine dayanarak, haftada yaklaşık 1 ons (28,35 gram) çikolata yiyen insanların, çalışma bitiminde atriyal fibrilasyon tanısı alması olasılığı ayda bir kereden az çikolata yiyenlerden yüzde 17 daha az olduğunu bildirdi.

Benzer şekilde, haftada 2 ila 6 ons yiyenlerin atriyal fibrilasyonu teşhis etme olasılığı yüzde 20 azalırken, günde bir ons çikolata yiyenlerin durumunun yüzde 16 daha az olması olasılığı vardı.

Kadınlar arasında en büyük risk azalması haftada bir porsiyon çikolata yemesi ile bağlantılıydı. Erkekler için, en büyük azalma haftada iki ila altı porsiyon yiyerek gözlendi.

Mostofsky, Reuters Health’e verdiği demeçte, “Buradaki mesajım, sağlıklı bir diyetin bir parçası olarak ılımlı çikolata alımının bir seçenek olması” dedi.

Araştırmacılar, atriyal fibrilasyon riskini etkileyebilecek, böbrek hastalığı ve uyku apnesi gibi ölçülemeyen faktörlerin hesaplayamayacağına dikkat ediyor. Ayrıca, çikolatanın türü veya katılımcıların yediği flavanol miktarı hakkında veri yoktu. Onların diyetleri, yaklaşık 14 yıllık veri toplamasında da değişmiş olabilir.

“Veriler aynı zamanda daha fazla kaloriyi tüketen katılımcıların, en az çikolatayı yiyenlerden daha yüksek vücut kütlesi indeksine (boy ile bağlantılı olarak ağırlık ölçüsü) sahip olduklarını gösteriyor.”  dedi Boston’daki Tufts Üniversitesi’nde Kardiyovasküler Beslenme Laboratuvarı’nın direktörü ve üst düzey bilim adamı Alice Lichtenstein,.

Yeni çalışmaya dahil olmayan Lichtenstein “Bahse girmek zorunda kalsaydım – bu insanlar fiziksel olarak daha aktifti” dedi.“Insanlar, muhtemelen sağlıklı bir diyet yapabilmeleri, fiziksel olarak aktif olabilmeleri ve sağlıklarını iyileştirmek için sigara içmemeleri gerektiği gerçeğini ortadan kaldıramıyor ”dedi. Lichtenstein, Reuters Health’e “Hızlı düzelme yok” dedi.

Dr. Sean Pokorney ve Jonathan Piccini, konuya eşlik eden bir editöryal yazıda, araştırmanın bulgularının ilginç olduğunu ve sınırlamalarına rağmen daha fazla düşünülmesini gerektireceğini yazıyorlar.

“Çikolatanın atriyal fibrilasyon önlenmesi için gerçek etkinliğini değerlendirmek için çift-kör randomize kontrollü bir araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır ve böyle bir çalışmanın nicelenmiş dozlarda kakao içermesi gerekecektir” diyor Kuzey Karolina’daki Duke Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Pokorney ve Piccini Durham.

Kaynak : scientificamerican.com

713 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!