Cıva Kirliliğine Yenilenebilir Bir Çözüm

Cıva Kirliliğine Yenilenebilir Bir Çözüm

Cıva kirliliği; altın madenleri, çimento ve bazı metal üretimi, fosil yakıt yakan diğer ağır sanayilerin yakınında su, hava ve toprakta küresel bir sorundur- dünyanın fakir ülkelerinin bazılarında cıvanın giderilmesi pahalı ve zordur.

Şimdi Flinders Üniversitesi uzmanları, kirli sudaki neredeyse tüm cıvayı dakikalar içinde emebilen sürdürülebilir bir ekstraksiyon malzemesinin testlerini genişletti. Tamamen petrol, narenciye ve tarımsal üretimden kaynaklanan düşük maliyetli atıklardan yapılmıştır.

Royal Society of Chemistry tarafından yayınlanan yeni bir dergi makalesinde kıdemli yazar Profesör Justin Chalker ve diğer bilim adamları, testlerin, deneme koşullarında dakikalar içinde cıvanın neredeyse tamamen emildiğini gösterdiğini söylüyor.

“Çalışmadan açıkça görülüyor ki Flinders Üniversitesi’nde icat edilen bu cıva bağlayıcı materyal, cıvayı sudan çıkarma yeteneği bakımından ultra hızlıdır. Bazı durumlarda, cıvanın %99’undan fazlası sadece birkaç dakika içinde yakalanır.” diyor Profesör Chalker.

Chalker Lab ortak yazarı Dr. Max Worthington, silikanın kükürt ve limonen ile kaplanmasıyla oluşturulan yeni bir malzeme üzerinde test yapıldığını söylüyor -atık civayı etkili bir şekilde emdiği gösterilen yeni bir kimyasal kombinasyon.

“Petrol üretiminde arta kalan kükürt ve narenciye endüstrisi tarafından atılan portakal kabuğundan elde edilen portakal yağı kullanılarak, ultra ince bir poli(S-r-limonen) kaplamasıyla kaplanmış bu silika, çeşitli pH ve tuz konsantrasyonlarında kapsamlı bir şekilde test edildi” diyor.

Bu yeni cıva sorbenti sadece sudaki cıvaya hızla bağlanabilmekle kalmıyor, aynı zamanda demir, bakır, kadmiyum, kurşun, çinko ve alüminyum gibi diğer metal kirleticileri değil, cıvayı almakta da seçici.

Flinders Üniversitesi Chalker Laboratuarı’ndan ortak yazar Dr. Max Mann, daha da önemlisi, bu, inorganik civayı yakaladıktan sonra güvenliğe yardımcı olan turuncu-kükürt sorbentine yalnızca cıvanın bağlanacağı anlamına gelir.

“Bu serbest akan turuncu tozun sadece 27 gramında bulunan partiküller, yaklaşık bir futbol sahası yüzey alanına sahiptir ve kontaminasyon seviyelerine uyacak kadar büyük hacimlerde hızla üretilebilir” diyor.

Chalker Laboratuvarı Doktora Aday Alfrets Tikoalu, buğday veya pirinç üretimi gibi tarımsal atıklardan elde edilen silikanın da malzemenin daha sürdürülebilir hale getirilmesi için kullanılabileceğini söylüyor.

“Bu cıva iyileştirme teknolojisi, daha sürdürülebilir bir dünya için döngüsel bir ekonomi çözümü olabilir çünkü bu katma değerli malzeme tamamen atıktan üretiliyor” diyor.

Bulguları desteklemek için, cıva alım oranını niteliksel olarak anlamak için matematiksel modelleme kullanıldı-gerçek dünyadaki iyileştirmede yeni sorbentin ölçülmesi ve optimize edilmesi için kritik veriler.

Physical Chemistry Chemistry Physics’teki yayının bir diğer ortak yazarı olan uygulamalı matematikçi Dr. Tony Miller, “Bu, bugün dünyanın karşı karşıya olduğu büyük çevre sorunlarına yenilenebilir ve erişilebilir çözümler üretmede heyecan verici yeni bir gelişme” diyor.

Profesör Chalker, projenin “Yeni ve yenilikçi sorbentimiz tarafından cıva alım oranını anlamak için kimya ve fizik bilimleri ve matematik arasında mükemmel bir işbirliği örneği” olduğunu söylüyor.

Kaynak:  phys.org

959 Kez Okundu

İrem Şahin

1999 yılında İstanbul’da doğdum. 2017 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya bölümünü kazandım. Bir yıl İngilizce hazırlık eğitimi aldıktan sonra lisans eğitimime başladım. Şu an 4. sınıf kimya bölümü öğrencisiyim. Kimya ile ilgili güncel gelişmelerden haberdar olmanın ve edindiğim bilgileri insanlarla paylaşmanın benim açımdan faydalı olacağını düşündüğümden İnovatif Kimya Dergisi ekibine dahil oldum. İlgi alanlarım: Adli kimya, analitik kimya, fiziksel kimya, ilaç kimyası, kozmetik kimyası.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!