COVID-19 Talebini Karşılamak için N95 Maskelerini Yeniden Kullanabilmenin Yeni Yöntemi

COVID 19 Talebini Karşılamak için N95 Maskelerini Yeniden Kullanabilmenin Yeni Yöntemi

Fotoğraf: Tokyo Üniversitesi’nden bir araştırmacı, COVID-19 pandemisi sırasında yüksek kaliteli kişisel koruyucu ekipman eksikliğini büyük ölçüde azaltabilecek, N95 maskelerini bir van de Graaff jeneratörü kullanımıyla yeniden tasarlayarak tekrar kullanım için bir yöntem geliştirdi.

Tokyo Üniversitesi’ndeki Endüstri Bilimleri Enstitüsü’nden bir araştırmacı, sterilize edilmiş N95 maskelerinin yeniden kullanılabilmeleri üzerine yeniden şarj edilmeleri için yeni bir metot sundu. Maskeler, sıcak su veya bir otoklavda sterilize edildikten sonra 3 dakika boyunca 100 kilovolta maruz bırakılarak statik yüklerini geri kazandılar. Bu çalışma, oldukça büyük koruyucu ekipman talebini karşılamaya yardımcı olmak için hızla uygulanabilir ve sayesinde COVID-19 virüsünün yayılımı önlenebilir.

Bu günlerde, COVID pandemisi sırasında, sağlık çalışanlarını ve ilk müdahale ekiplerini güvende tutmak için N95 maskeleri vazgeçilmez hale geldi. Bu maskelerin ismi, virüsü taşıyabilen küçük aerosol parçacıklarından on kat daha büyük gözenek boyutlarına sahip olsalar da havadaki partiküllerin %95’inden fazlasını filtreleyebilmelerinden geliyor. İşin sırrı, N95 maskelerinin yüklü aerosolleri çekerek yakalayabilen statik bir yüke sahip elektrospin polipropilen liflerden yapılmış olmaları. Ancak, bu statik yük, sıcak suda yıkama veya otoklavlama gibi normal sterilizasyon prosedürlerine dayanamıyor. Kullanan kişinin nefesindeki nem bile elektrik çekiminin etkinliğini azaltabiliyor. Bu nedenle, maskeler genellikle tek bir kullanımdan sonra atılıyorlar, bu da talep edilen N95 maskelerinin sayısı ile mevcut sayı arasındaki farkı büyük ölçüde artırıyor.

Günümüzde, Tokyo Üniversitesi’nden bir araştırmacı, bu sterilize edilmiş N95 maskelerinin, bir van de Graaff jeneratörü kullanımıyla yeniden şarj edildikten sonra tekrar kullanılabileceklerini gösterdi. Birçok bilim müzesi ziyaretçisinin aşina olduğu bu cihazlar, iki metal iletken arasında oldukça yüksek voltajlar oluşturmak için dönen bir kayışla elde edilen sürtünmeyi kullanıyorlar. Çalışmanın yazarı Kaori Sugihara, “Bu yöntem, van de Graaff jeneratörünün sağladığı yüksek voltajla, alternatif yöntemlerden çok daha hızlı” diyor. Daha önce sterilize edilmiş bir maskeyi yeniden yüklemek için, büyük bir metal küreye yerleştirildi ve daha küçük bir küre 3 dakika boyunca bu büyük kürenin birkaç santimetre uzağına koyuldu. Yeniden yüklenmiş maskeler test edildiler ve kullanılmayan maskelerle filtreleme yeteneği bakımından karşılaştırılabilir oldukları görüldü.

Sugihara, “Umuyorum ki bu yöntem, COVID-19’un yayılımına karşı en iyi savunma yöntemimiz olan N95 maskelerine her gün daha fazla insanın erişmesine olanak sağlar,” diyor. Bunun yanı sıra, van de Graaff jeneratörleri, diğer yüksek voltaj kaynaklarından çok daha ucuz ve daha güvenli olduklarından, bu yöntem hastanelerde ve N95 maskelerine en çok ihtiyaç duyulan diğer yerlerde kolaylıkla uygulanabilir. Bu çalışma, “Güvenli geri dönüşüm için van de Graaff jeneratörüyle N95 maskelerinin yeniden şarj edilmesi” olarak Soft Matter‘da yayımlandı.

Kaynak: scitechdaily.com

434 Kez Okundu

İsra Selen Durmaz

1998’de Kocaeli’de doğdum. Hacettepe Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünde lisans öğrencisiyim. İlgi alanlarım üzerinde çeviriler yapmak ve kendimi geliştirmek için Haber Çeviri Ekibi’ne katılarak İnovatif Kimya Dergisi’nin bir parçası oldum.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!