Deniz Yaşamının Rengi Küresel Isınmayı Durdurmada Yardımcı Olabilir
Fotoğraf : Bazı alg ve deniz bitkilerindeki kırmızı ve sarı pigmentler okyanuslardaki karbonu bağlamakta yardımcı olabilir.
Okyanuslar yaklaşık 700 milyar ton karbon depoluyor, aksi takdirde birçoğu atmosferimizi dolduruyor ve bu gezegeni yaşanmaz hale getiriyor. Deniz karbonunun hepsi bu şekilde korunmuyor, neden bazı karbonların korunduğu ve neden diğerlerinin korunmayıp salındığı hakkında çok az bilgiye sahibiz. Yeni bulgular pigmentlerin bu süreçte rol oynadığını ortaya koydu, bu da deniz bitkilerinin ve alglerin renklerinin dünyayı kurtarmakta önemli olduğu ihitimalini yükseltiyor.
Okyansulardaki karbon çözünmüş organik madde (ÇÖM) olarak da biliniyor. Bir miktar ÇÖM atmosfere geri salınsa da canlılardakinden daha düşük miktarda radyoaktif karbon-14 oranına sahip. Bu da büyük bir miktarının uzun zaman boyunca okyanuslarda kaldığını anlamına geliyor. 1500 yıldan fazla ömrü ile ÇÖM karbonu iklim değişikliği hesaplamalarının dışında tutmaya yetecek kadar uzun bir depolama yolunun bir temsilidir.
ÇÖM’deki karbon çift bağlar ve oksijen bağlı atomlarla dolu karmaşık moleküller oluşturmaya yardımcı oluyor. Yine de bu moleküllerin kompozisyonun tam yapısı anlaşılamamıştır ve öncü moleküller bir gizemden daha fazlası.
San Diego’daki California Üniversitesi’nde Neal Atakawa liderliğindeki ekip Kuzey Amerika’nın Pasifik kıyılarından toplanan ÇÖM örneklerini analiz ettiler. Kapsamlı gaz kromatografisi kullanarak çalışılmadan önce bu moleküller zayıf asitlere maruz bırakıldılar, şekerlere ve amino asitlere parçalandılar. Bulgular Science Advances’da yayınlandı ve ÇÖM’ün karotenoid indirgenmiş ürünlere benzer moleküllerde zengin olduğunu ortaya koydu. Adından da anlaşılacağı gibi bitkilere kırmızı, sarı ve turuncu rengini veren karotenoidlerin parçalanması ile elde ediliyor. Beta-karoten (havuç ve balkabağındaki karotenoid) ÇÖM’e benzer suda çözünür bir maddeye dönüştüğü görüldü.
Araştırmacılar ÇÖM’ün en az %4’ünün karotenoid kaynaklı olduğunu doğruladı ama bu oran aslında daha fazla olabilir. Küçük gibi görünüyor olabilir ama bu sadece okyanuslar boyunca 28 milyar ton değil, bu, karotenoidler canlıların yalnızca küçük bir bileşiği olduğunu göz önüne alarak dikkat çekecek derecede büyük oranlarda temsil etmektedir. Ayrıca bu çalışma diğer ÇÖM kaynaklarını belirlemek için bir başlangıç noktası sunuyor.
Bu keşif yüksek karotenoid derişimli deniz yaşamının ölümden sonra atmosfere geri salınacak basit moleküllere dönüşmek yerine okyanuslarda kalması olasılığının arttırıyor. Bu makale bunu geliştirmek için yapabileceğimiz şeyleri araştırmıyor. (belki karotenoid zengini türleri üretebiliriz) Ama basitçe ÇÖM dengesinin bir bölümünü anlamak en azından karbon depolama oranları hakkında daha iyi tahminler yapmamıza yardımcı olabilir.
Kaynak : iflscience.com