DNA Zincirlerinin Kombinasyonunu Taklit Eden Oligomerler

DNA Zincirlerinin Kombinasyonunu Taklit Eden Oligomerler

Uluslararası bir araştırma ekibi, ilk kez, tamamlayıcı DNA ipliklerinin kombinasyonunu taklit eden, elektronikte heyecan verici gelişmelere ve protezler ile vücut dokusu arasındaki arayüzlerin mühendisliğine yol açabilecek dinamik kovalent oligomerleri gözlemlemiştir.

Doçent Timothy Scott (Monash Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü ve Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü) ve Samuel Leguizamon (Michigan Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü) tarafından yapılan çalışmada, bağlantı sürecinde oligomerlerin seçici olarak kovalent bağ oluşumu kullanarak tamamlayıcı dizileri ile bağlanır.

Bu, DNA benzeri bir moleküler merdivenin oluşturulması yoluyla ortaya çıkan yapıların termal ve mekanik stabilitesini etkili bir şekilde güçlendirdi.

7 Şubat 2020 Cuma günü saygın Nature Communications dergisinde yayınlanan bu bulgular, nanoyapıların (güneş yakalama teknolojisi) üstün bir şekilde oluşturulması, moleküler elektroniklerin (teller ve transistörler) birleşmesi, insan dokusu ve protezler arasındaki arayüzlerin mühendisliği için faydalara sahip olabilir.

Oligomerler, fiziksel özellikleri zincirin uzunluğuna önemli ölçüde bağlı olan, düşük ağırlıklı polimerlerdir – zincirlerde sunulan moleküllerin kimyasal bir bileşiğidir.

Şu anda yapıştırıcılar, kimyasal direnç ve gelişmiş hava koşulları gibi çok çeşitli kaplamalarda performansı artırmak için kullanılmaktadır.

Oligomerler, uçucu organik bileşikleri (ürünler tarafından yayılan zararlı buharları) ve uygulama viskozitesini (bir ürünün uygulandığı kalınlık) azaltma yetenekleri nedeniyle , boya ve vernik gibi ürünlerde yaygın olarak bulunur.

Ancak araştırmacılar, bu yeni bulgunun bu oligomerlerin sağlık ve teknoloji sektörlerinde uygulanmasına kapı açabileceğine inanıyor.

Doçent Profesör Scott, “Oligomerik ipliklerin kalıntı dizilerine dayanarak ve dinamik kovalent etkileşimler aracılığıyla kendi kendine toplanmalarını yönetme yeteneği, mütevazi, sentetik olarak erişilebilir öncülerden karmaşık, moleküler olmayan yapıların imalatına doğru önemli bir adımdır.” Dedi.

“Bu çalışma kovalent basamaklar taşıyan moleküler merdivenleri içermesine rağmen, dinamik kovalent montaj işlemine yönelik bu çok aşamalı yaklaşım, kinetik yakalamanın hafifletilmesinin veya ortadan kaldırılmasının kritik olduğu diğer uygulamalar için de yararlı olabilir.

“Bu işlem, moleküler kafesler ve kristalin, gözenekli polimer ağları gibi sağlam, karmaşık kovalent nano yapılara önemli ölçüde geliştirilmiş sentetik erişim sağlayacaktır.”

Kaynak : phys.org

622 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!