Doğal Ürün Sentezinde Gerekli Enzimler

Doğal Ürün Sentezinde Gerekli Enzimler

Fotoğraf : Bakteriyel rubromisin tipi poliketidlerin biyo-sentez basamakları ve yolakları.

Bitkiler, mantarlar ve bakteriler, avcılara karşı savunma sistemi olarak doğal ürünler üretmektedirler. Tıp alanında bu bileşikler antibiyotik, kanser ilaçları ve kolesterol düşürücüler üretmek için kullanılmaktadırlar. Freiburg Üniversitesi Biyoloji Fakültesi’nden Doç. Dr. Robin Teufel be Dr. Britta Frensch ile birlikte çalışan İsviçre’deki Zürih ETH’deki araştırmacılar doğal bir maddenin sentezinde yer alan üç enzimin rollerini ortaya çıkartmayı başarmışlardır. Bulgular Nature Communications dergisinde yayımlanmıştır.

Aktinobakteriler, aromatik poliketid bileşenleri gibi birçok doğal ürün üretmektedirler. Freiburg araştırmacıları, aktinobakterilerin bu tür biyo-aktif maddeleri diğer basit bileşenleri kullanarak nasıl sentezleyebildiklerini enzimlerin de yardımı ile incelemişlerdir. Teufel ve ekibi, yapısal olarak en karmaşık aromatik poliketidlere ait olan rubromisinlerin biyo-sentezinde üç enzimin oynadığı kilit rolleri aydınlatmayı başarmışlardır.

Araştırmacılar, enzimlerin öncül bir molekülü büyük ölçüde yeniden yapılandırdığını keşfetmişlerdir. Yeniden yapılandırma esnasında rubromisinlerin karbon omurgasını oluşturmaktadırlar. Bu omurga, bileşiklerin çeşitli farmakolojik etkilerinde önemli rol oynamaktadır. Ekip, kimyasal ve biyokimyasal teknikler kullanarak, enzimlerin işlevlerini daha yakından incelemeyi ve rubromisinlerin biyo-sentezinde daha önceden keşfedilememiş bazı ara ürünleri de tanımlamayı başarmıştır.

Teufel “Bu tür enzimlerin mikroorganizmalarda karmaşık ve doğal ürünlerin oluşumunu kontrol etme yolakları hakkında önemli bulgular elde ettik. Bu bulgular, yeni biyo-aktif rubromisin-poliketid türleri üretmek için biyo-mühendislik uygulamalarında merkezi bir rol oynayabilir,” demiştir.

Makaleyi görüntülemek için “Pentagonal Poliketidlerin Oksidatif Olarak Yeniden Düzenlenmesi ile Enzimatik Spiroketal Formasyon” buraya tıklayın.

Kaynak: phys.org

564 Kez Okundu

Tolgahan Özer

14 Şubat 1997 tarihinde Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde doğdu. 2015 yılında ortaöğretimini tamamladı ve aynı yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde İngilizce eğitim görmeye hak kazandı. 2016 – 2017 yılları arasında Tema Vakfı'nda çeşitli faaliyetlerde bulundu ve Çanakkale bölgesinde yaklaşık 4000 fidanı ve binlerce meşe palamudunu toprak ile buluşturmaya ön ayak oldu. Sürmekte olan lisans eğitimi içerisinde ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi, Web Tasarımı ve Kodlama bölümünü tercih etti. 2018 yılının eğitim döneminde üniversitede bulunan Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Tıbbi Genetik Laboratuvarında kısmi zamanlı olarak çalışmaya başladı. Moleküler sitogenetik, kanser araştırma ve gıda bilimi ve teknolojileri araştırma laboratuvarlarının yanı sıra analitik kimya laboratuvarında da staj gördü. Kimyaya olan ilgisini ve bilgisini artırmak, yabancı dilini daha kaliteli bir seviyeye taşımak adına, Ocak 2019’da, gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldı.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!