Dünyanın En Derin Okyanus Hendeğinde Antropojenik Cıva Bulundu

Dünyanın En Derin Okyanus Hendeğinde Antropojenik Cıva BulunduFotoğraf: Batı Pasifik Okyanusu’nda bulunan ve dünyanın en derin okyanus noktası olan Mariana hendeğinde su altında 8.145 metrede görülen okyanus canlıları. Resim kredisi: Aberdeen Üniversitesi.

Deniz biyologları, Pasifik Okyanusu’nda bulunan Mariana, Yap ve Kermadec hendeklerindeki deniz ürünleri ağlarında, çökeltilerde ve endemik faunada güçlü bir toksin olan metil cıvaya rastladılar.

Tianjin Üniversitesi’nden Dr. Ruoyu Sun liderliğindeki araştırma ekibi, Mariana ve Yap hendeklerinde 7000-11000 metrede yakalanan salyangoz ve kabuklu deniz hayvanlarında ve 5.500-9.200 metreden toplanan çökeltilerde cıva konsantrasyonlarını ve izotop kompozisyonlarını inceledi.

Dr. Sun, “2016-2017 boyunca dünyanın en uzak ve erişilemeyen yerleri arasında sayılan Mariana ve Yap hendeklerinin deniz tabanına, sofistike derin deniz iniş araçları yerleştirdik ve toplanan çökeltilerden ile endemik faunadan örnekler topladık.” dedi.

“Hendek faunasındaki cıvanın üst okyanustaki metil cıvadan geldiğine dair izotop kanıtımız var.”

“Üst okyanustan gelen cıvanın kolayca ayırt edilebilen izotopik parmak izi nedeniyle bu sonuca vardık.”

“Daha önceki araştırmalar, metil cıvanın çoğunlukla okyanusun ilk birkaç yüz metresinde üretildiğini iddia ediyordu. Çalışmamız bunun doğru olmadığını gösteriyor çünkü eğer durum böyle olsaydı, ilk birkaç yüz metreden daha derinde beslenen balıklar metil cıva tüketmeyecekleri için hendeklerde cıva biyoakümülasyonunu gözlemlenmeyecekti.”

Michigan Üniversitesi’nden Dr. Joel Blum liderliğindeki ikinci ekip ise Mariana ve Kermadec hendeklerindeki balık ve kabuklu hayvanları inceledi.

Araştırmacılar, “Hendeklerde yaşayan canlı türlerinde bulunan cıvaların büyük ölçüde atmosfer kaynaklı olduğunu ve yağışlar ile okyanusa girdiğini göstermek için her iki lokasyonda da cıvanın izotopik imzalarına başvurduk.” dediler.

Dr. Blum, “Söz konusu cıvanın atmosferden yüzey okyanusuna geçtiğini, daha sonra balıkların ve deniz memelilerinin batmakta olan karkasları ve küçük parçacıklar ile derin okyanusa taşındığını düşünüyoruz.” dedi.

“Bu sonuca, okyanus tabanındaki cıvanın Orta Pasifik’te yaklaşık 400-600 metre derinlikte yaşayan balıklardan alınan örnekler ile eşleştiğini gösteren cıva izotopik kompozisyonu ölçümleri ile vardık.”

“Bu cıvanın bir kısmı doğal olarak üretilse de büyük kısmı insan faaliyetlerinden kaynaklanmaktadır.”

“Bulgularımız, derin okyanuslarda çok az metil cıva üretildiğini ortaya koyuyor ve Dünya’nın yüzeyindeki antropojenik cıva salınımının derin okyanuslarda inanılandan daha yaygın olduğunu ima ediyor.” 

Araştırmacılar, sonuçlarını bu hafta gerçekleşecek olan 2020 Goldschmidt Geochemistry Konferansı’nda sunacaklar.

Kaynak: sci-news.com

1.362 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!