Beyine Bozulmadan Girebilen Soya Türevli Gıdalar ile Azaltılmış Hafıza Bozukluğu

Beyine Bozulmadan Girebilen Soya Türevli Gıdalar ile Azaltılmış Hafıza BozukluğuKyushu Üniversitesi’nde  yapılan araştırmalarda; Alzheimer hastalığı ile uyarılan farelerde mideye alındıktan sonra beyine giden protein fragmentinin  hafıza bozulmalarını azaltabileceği raporlandı.

Soya fasulyesinden saflaştırılmış proteinler -hafıza etkili molekül-  dipeptit olarak sınıflandırılır çünkü proteinlerin yapı taşı olan aminoasitlerden yalnızca iki tane içerir. Çalışmada kullanılan dipeptit hakkında benzersiz olan, şu anda, bir farenin midesinden beynine olan yolculuğu sırasında olabilecek olasılıklara rağmen yolculuğu kesin olarak saptanabilmesidir.

Kyushu Üniversitesi  ziraat bölümünde profesör olan Toshiro Mutsui : “Sindirim sırasında parçalanma olasıkları üzerine  peptitler yüksek seçici olan kan beyin bariyerini geçmek zorundadırlar. Önceki çalışmamızda ilk olarak dipeptitin yolculuk yapabildiğini tanımladık. Şimdiki çalışmamız da farelerde hafızayı etkileyebileceğini gösterdi. “ dedi.

Fukuoka Üniversitesi’nin yaptığı çalışma incelendi . Araştırmacılar ;  farelerde yaygın olarak kullanılan  kimyasal uyarıcının ( hafıza fonksiyonlarına zarar verici ve Alzheimer hastalığını uyaran ) enjekte edilmesinden önce ve sonra  dipeptit ile (tirozin ve prolin içeren) fareleri birçok gün besledi.

Bir farenin basit bir labirentin farklı kollarını keşfetme eğilimini karşılaştırarak kısa süreli belleği değerlendirmek için yapılan testlerde, son iki hafta boyunca dipeptidi alan bozulmuş fareler, almayanlara göre daha iyi sonuç verdi. Ancak her iki grup içinde  uyarılmış hafıza bozukluğu olmayan fareler genel olarak daha iyi performans gösterdi. Aynı eğilim, bir gün önce kutuda eğitildikten sonra karanlık alanda yaşanan hafif bir elektrik çarpmasını önlemek için bir farenin bir kapalı  ışıklı alanında ne kadar süre kaldığını ölçen uzun süreli bellek testlerinde de bulundu.

Bazı peptitlerin beyin fonksiyonlarındaki düşüşü azaltabileceğini gösteren başka raporlar olmasına rağmen, bu, peptidin beyne  girebileceğine dair kanıtların bulunduğu ilk durumdur.

Matsui:  “Bu faydaların insanlara etki edip etmediğini görmek için hala çalışmalara ihtiyacımız var, ancak bunun hafıza  bozulmasını önlemeye hatta anılarımızı iyileştirmeye yardımcı olabilecek fonksiyonel gıdalara doğru bir adım olmasını umuyoruz” dedi.

Kaynak : neurosciencenews.com

576 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!