Elektromobilite İçin Yeni Güç “Lityum İyon Piller”

Elektromobilite İçin Yeni Güç Lityum İyon PillerFotoğraf: Fraunhofer IFAM Dresden

Dresden Fraunhofer Üretim Teknolojisi ve İleri Malzemeler Enstitüsü (IFAM) tarafından geliştirilen yeni proje “RoSiLIB” ile mobilitide CO2-nötr enerji tedarikine şüphesiz bir katkı sağlıyor. Bu amaçla birlikte Hemholtz-Zentrum Dresden Rossendorf e.V.’deki İyon Işını Fiziği ve Malzeme Araştırma Enstitüsü’nden ortaklarla -E-Lyte Innovations GmbH, NANOVAL GmbH&Co. KG, VON ARDENNE GmbH ve Custom Cells Itzehoe GmbH- birlikte lityum iyon pilleri için yeni yüksek enerjili anotlar geliştiriliyor.

Alman hükümeti tarafından talep edilen ve teşvik edilen elektromobilitiye tam geçiş, ancak fosilden elektrokimyasal enerji kaynaklarına geçişi teşvik eden çözümlerle mümkün olacaktır. Gerek maliyet gerek hammadde ve enerji verimliliği açısından lityum iyon pillerinin geliştirilmesi bu süreçte önemli bir adımdır.

Elektromobilite için batarya hücrelerinde gerekli ilerlemeleri sağlamak amacıyla, proje dahilindeki tüm değer zinciri boyunca hedeflenen yenilikçi anot geliştirilmektedir. Ayrıca nano-gözenekli silikon mikropartiküller için yeni bir uygun maliyetli üretim yolunun daha da geliştirilmesi elektromobilitedeki ilerleme için çok önemlidir. Nano-gözenekli silikon partiküller, yüksek enerji yoğunluğuna sahip önceki anot malzemeleriyle üretilemeyen geniş formatlı yüksek enerjili pil hücrelerinin yapımında kullanılacaktır.

Proje, geniş formatlı hücrelerin şimdiye kadar çözülmemiş zorluklarını çeşitli düzeylerde ele alıyor: Hem aktif maddenin hacim sıçraması hem de elektrolitin gaz çıkışı için çözümler geliştirmek.

“RoSiLIB” kapsamında, Dresdende Fraunhofer IFAM’daki araştırmacılar ağırlıklı olarak nano-gözenekli silikonun daha da geliştirilmesiyle ilgileniyorlar ve parçacıkların iç yapısını pilin gereksinimlerine daha da uyarlıyorlar. Bu sayede, silikon alaşımlarının toz atomizasyonu sırasında yapının oluşumu daha iyi anlaşılmalıdır. Çalışmanın alt projesinde atomizasyon deneylerinin sonuçları ve simülasyon hesaplamaları bu amaçla birleştirilmiştir. Aynı zamanda, tozların kimyasal olarak işlenmesi daha da geliştirilecek ve ölçeklendirilecek. Böylece günde 500 g’a kadar nano-gözenekli silikon üretilebilecek.

Dresden Fraunhofer IFAM, bu projeyle birlikte hızlı katılaşma, kimyasal sentez ve yüksek performanslı pillerin geliştirilmesi alanlarındaki kapsamlı uzmanlığından etkileyici bir şekilde yararlanabilir ve gelecekteki konular için daha fazla bilgi birikimi oluşturabilir.

Kaynak: chemeurope.com

539 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!