Glikanların COVİD-19 Enfeksiyonundaki Önemi

Glikanların COVİD 19 Enfeksiyonundaki Önemi

Fotoğraf: SARS-CoV-2 başak proteinin yapısal değişikliğinin altında yatan moleküler mekanizma. Kredi: RIKEN

RIKEN Hesaplamalı Bilim Merkezi’ndeki (R-CCS) bir araştırma ekibi, COVID-19’a neden olan virüs insan hücrelerini istila ettiğinde meydana gelen yapısal değişikliklerde glikanların (şeker molekülleri) önemli bir rol oynadığını tespit etti. Bilgisayar tabanlı simülasyona dayanan araştırmalar, COVID-19’u önlemek ve tedavi etmek için ilcaların tasarımına katkıda bulunacak. Bu araştırma ayrıca Biyofizik Dergisi’nde yayınlandı.

SARSS-CoV-2 bir insan hücresini istila ettiğinde, başak proteini hücrenin yüzeyindeki ACE2 adlı bir enzime bağlanması gerçekleşir. Başka proteini üç polipeptit zincirinden oluşur ve glikanlar yani şeker molekülleri proteinin yüzeyine tutturulur. Glikanlar proteinlerin birbirlerini tanımalarını sağlamak için kullanıldığına inanılsa da, virüslerin antikorların saldırısından kaçınmak için kullanıldığı da düşünülüyor.

Yapılan analizler sonucunda SARS-CoV-2’nin spike proteinlerinin aşağı ve yukarı formlu yapılara sahip olduğunu göstermiştir. Bu analizler spike proteinlerinin üç boyutlu yapılarını anlamamızı kolaylaştırdı, fakat yüksek dalgalı glikanların ayrıntılı moleküler yapısı hala anlaşılmadı. Glikanların hücre istilası sürecindeki görevi belirsizliğini korumaktadır.

Görevlerini daha iyi anlamak için, R-CCS’den Yuji Sugita liderliğindeki araştırma ekibi, ileri düzey bilgisayar kullanarak proteinlerin aşağı ve yukarı form yapıları için moleküler dinamik simülasyonları gerçekleştirdi: Tokyo Üniversitesi’ndeki R-CCS ve Oakforest-PACS’deki Fugaku. Bu güçlü makineleri kullanarak, spike proteinlerinin moleküler dinamik simülasyonları bir mikrosaniyelik zaman ölçeğinde (saniyenin milyonda biri) gerçekleştirdiler.

Hesaplamalardan, spike proteininde reseptör bağlama alanının yapısını stabilize etmede önemli bir rol oynayan spesifik glikana bağlı amino asitleri tanımladılar. Elde edilen sonuçlarda, yukarı form yapısındaki konformasyonel değişimin, alanlar arasındaki elektrostatik itme ile tahrik edildiğini ve aşağı form yapısını stabilize eden glikanların, alanlar yer değiştirdikten sonra yerinden çıktığını ve diğer glikanlarla değiştirildiğini göstermiştir. Bu çalışma glikanların proteinlerin dinamik yapısını stabilize etmeye nasıl yardımcı olduğuna dair yeni bilgiler sağlamıştır.

Sugita’ya göre, “Pandemiyi sona erdirmek için önlemler ve terapötikler geliştirmemiz gerekiyor. Örneğin, spike proteinlerinin yapısal değişiklerini dikkate alarak, down formunu stabilize ederek veya yukarı formdaki değişimi engelleyen ilaçlar tasarlayabilmek çok yararlı olacaktır.” dedi.

“Bunun gibi araştırma projeleri bize yeni nesil ileri düzey bilgisayarların, daha önce imkansız olan bir ayrıntı düzeyinde simülasyonlar yaparak birçok fenomen hakkında yeni bilgiler edinmemize yardımcı olacak.” diye ekledi.

Kaynak: phys.org

502 Kez Okundu

Haşim Ertek

1999 Yozgat doğumluyum. Lisemi Sorgun Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Acil Tıp Teknisyeni dalı olarak bitirdim. Şu an Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Kimya bölümü 4. sınıf lisans öğrencisiyim. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri okuyorum. TÜBİTAK 2209-A projesinde proje yürütücüsü ve ARDEP 1001 projesinde proje görevlisi olarak çalışıyorum. 2. Uluslarası Kanser Günleri’nde 2 tane bildiri yayınladım. Bir seneyi geçkin İnovatif Kimya Dergisinde gönüllü olarak çalışıyorum. Kimya alanında çalışmalarımı ve güncel kimya haberlerini öğrenmek için İnovatif Kimya Dergisinin Dergi ve Yazar ekibinin bir parçası oldum. İlgi alanlarım: İnorganik Kimya, Biyoinorganik Kimya,ilaç Kimyası, Kanser ve Spektroskopi.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!