Elektronik Atıkları Azaltmak için Kullanılan Biyolojik Olarak Parçalanabilen Mikroçipler

Elektronik Atıkları Azaltmak için Kullanılan Biyolojik Olarak Parçalanabilen Mikroçipler

Yeni bir araştırma projesi, dünyanın ilk kontrollü bozunabilir entegre devrelerini yaratarak büyüyen elektronik atık sorununa bir çözüm bulmak için yola çıktı.

Glasgow Üniversitesi James Watt Mühendislik Okulu’ndan araştırmacılar, proje için Mühendislik ve Fizik Bilimleri Araştırma Konseyi’nden (EPSRC) 1,5 milyon sterlinlik bir hibe kazandı.

Glasgow Üniversitesi bir basın açıklamasında, çalışmalarının bilgisayarlar, cep telefonları ve fitness takip cihazları gibi yaygın elektronik eşyaların üretimi ve bertarafı sırasında ortaya çıkan artan zehirli atık sorununu çözmeye yardımcı olabileceğini yazdı.

Elektronik Atıkların Yüzde 20’sinden Azı Uygun Şekilde Geri Dönüştürüldü

 Yalnızca 2019’da tüketiciler, çoğu pil ve devre kartları gibi bileşenlerde tehlikeli atık içeren 53 milyon tondan fazla elektronik atığı çöpe attı. Bunun yüzde 20’sinden daha azının uygun şekilde geri dönüştürüldüğü ve sorunun ölçeğinin her yıl büyüdüğü tahmin edildi.

Glasgow ekibi, ömürlerinin sonunda güvenli bir şekilde atılabilecek yüksek performanslı elektronik malzemeler geliştirmek için bir dizi endüstriyel ve resmi ortakla birlikte çalışacak. Bu, yeni formlara daha kolay dönüştürülebilen elektronikler tasarlamayı veya iyi faydalı yan ürünler oluşturmak için doğal olarak tamamen bozunan bileşenleri kullanmayı içerir.

Green Energy-Optimised Printed Transient Integrated Circuits veya GEOPIC olarak bilinen proje, Üniversitenin Bükülebilir Elektronik ve Algılama Teknolojileri (BEST) grubundaki mevcut uzmanlığa dayanmaktadır.

İnsan Terinden Güç Alan Giyilebilir Sistemler

BEST grubundan araştırmacılar, geleneksel silikon bazlı elektroniklere benzer performans sunan bükülebilir ve gerilebilir baskılı devreler ve insan terine dayalı cihazlarla çalıştırılabilen giyilebilir sistemler dahil olmak üzere çok sayıda yeni elektronik formu geliştirdiler. Ayrıca, yüksek performanslı devreleri esnek yüzeylere güvenilir bir şekilde basmak için yöntemler geliştirdiler.

Önümüzdeki üç yıl boyunca, araştırma projesi, biyolojik olarak parçalanabilen malzemelerin yeni formları üzerinde silikon nanomembran tabanlı yüksek performanslı esnek ve baskılı entegre devreler oluşturmak için bu uzmanlık üzerine inşa edilecek. Devrelere artık ihtiyaç kalmadığında, silikon geri dönüştürülebilir ve malzemeler doğal olarak bozulur.

James Watt Mühendislik Okulu’ndan GEOPIC’in baş araştırmacısı Profesör Ravinder Dahiya şunları söyledi: “Elektroniklerin kesişen dönüştürücü gücünü kaybetmeden elektronik atık sorununu çözmek için acilen harekete geçilmesi gerekiyor. Şu anda, elektronik üretim süreçleri önemli miktarda kimyasal atık üretebilir. Bu işlemlerle üretilen cihazlar, en iyi ihtimalle yalnızca kısmen geri dönüştürülebilir bileşenler içerebilir.”

 Çözüm Sunmak

 “Nihai bertaraflarını en başından itibaren üretimlerinin ayrılmaz bir parçası haline getiren yeni elektronik türleri geliştirmeye karar vererek, elektronik atık akışını durdurmaya ve geliştirdiğimiz elektronikler için ilk araştırma aşaması sona erdiğinde ticari uygulamalar bulmaya yardımcı olacak bir yol bulabileceğimizi umuyoruz.”

 Projenin ortak araştırmacısı Dr Jeff Kettle, “BEST grubundaki meslektaşlarım ve Birleşik Krallık’taki ortaklarımızla bu proje üzerinde çalışmaktan gurur duyuyorum. Bu acil sorunla başa çıkmak için yeni yöntemler bulabileceğimizden eminim. Proje ilerledikçe girdi sağlayacak malzeme uzmanları, elektronik üreticisi, çevre bilimcileri ve politika yapıcılarla çalışmamıza izin veren çok çeşitli proje ortaklarının desteğinden çok memnunuz.”

Kaynak: innovationorigins.com

553 Kez Okundu

Figen Ergene

1995 İstanbul doğumluyum.2018’de Kocaeli Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünden mezun oldum.Marmara Üniversitesi Polimer Bilimi ve Kimyası bölümünde yüksek lisans yapıyorum. Kimya hayatımızın büyük bir bölümünü kapsıyor ve her gün yeni gelişmeler olmakta. Bu yeni gelişmeleri takip etmek ve iletmek için haber çeviri ekibine katıldım.Polimer kimyası,biyoteknoloji,organik kimya,ilaç endüstrisi ilgi duyduğum alanlardandır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!