Enerji Borsası İçin Gaz Ticaret Platformu

enerji borsasi icin gaz ticaret platformu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, enerji borsasına giden yolda beklentilere cevap verebilecek bir gaz ticaret platformu kurulması için çalışma yaptığını söyledi.

BOTAŞ Gaz İletim Müdürlüğü Uzmanı Hızır Hakan Ünal, son yıllarda Türkiye’de doğalgaz iletiminde sanal ticaretin hızla arttığını, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, EPDK, BOTAŞ ve piyasa oyuncularının Türkiye’de enerji borsasına giden yolda beklentilere cevap verebilecek bir gaz ticaret platformu kurulması için çalışma yaptığını söyledi.

Ünal, kendisinin hazırladığı ve Enerji Hukuku Araştırma Enstitüsünün yayımladığı “Türkiye Doğalgaz İletim Sistemine Üçüncü Taraf Erişimi 2007-2013″ raporunda yer alan gaz ticaret platformuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’de 2013 yılında 14,6 milyar metreküp, 2014 yılında da tahminen 17 milyar metreküp civarında bir gaz ticaretinin sanal olarak, ikinci elde faturalandırılarak el değiştirdiğini dile getiren Ünal, şunları kaydetti:

“Türkiye’de İMKB, Borsa İstanbul adını aldı ve kanun kapsamında Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketinin (EPİAŞ) kurulması düşünüldü. Enerji borsasına giden yolda ülkemizde elektriğin yanı sıra doğalgazın da sanal ticaretlere katılımı olacak. Borsalarda yapılan alım satımların, malın ikinci elde el değiştirmesi gibi unsurlar borsa işlemleri açısından önemlidir. Doğalgazın sanal ticaretinde rakamların parasal karşılıklarına baktığımız zaman 2013 yılı için 5 milyar dolar, 2014 yılı için de 7 milyar dolarlık faturalı bir mal değişimi görebiliriz. Bunu yaklaşık yüzde 20 paya sahip özel sektör yapıyor.”

İngiltere’de gaz 17 defa, ABD’de 300 kere el değiştirirken Türkiye’de 5 defaya kadar el değişiminin oluşabildiğini belirten Ünal, “Türkiye’de bir mal taşınırken 11,2 milyar metreküplük özel sektör kontratı ile fiziki gaz ticaretine ilave 17 milyar metreküplük bir sanal ticaretin yapıldığını görüyoruz. Toplam ticaret 28 milyar metreküpe ulaşmış oluyor. Normalde yapabileceğiniz fiziki ticaret sınırlıyken ikinci elde malın değişmesiyle çok ciddi bir borsa ortamı oluşuyor. Biz mevzuatsal olarak bu yapının yolunu 2010 yılında açtık” dedi.

Kaynak : enerjihaber.com

905 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!