Ceyhan’da biyokütle santrali kurulacak
Ekton Enerji Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. Adana’nın Ceyhan ilçesi Koruklu mevkiinde yaklaşık 95 milyon liralık yatırımla Ceyhan Biokütle Santrali kurmayı planlıyor.
Projeyle üretilecek elektrik sayesinde Türkiye’nin gelişen ekonomisine ve genç nüfusuna bağlı olarak artan elektrik ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlanması, elektrik üretimi için kullanılacak yakıt olarak bitkisel (tarımsal) artık tercih edilmesiyle yenilenebilir bir kaynaktan elektrik elde edilmesi hedefleniyor.
Proje için hazırlanan ÇED raporuna göre, 14 megavatlık elektriksel güce sahip santralde yıllık 98 milyon kilovatsaat elektrik üretilmesi amaçlanıyor.
Ceyhan Biokütle Santrali’nde elektrik enerjisi üretmek için yakıt olarak tarımsal artıklar, yani biokütle kullanılacak. Santralde, her yıl hasat sonrasında tarım arazisi üzerinde kalan on binlerce ton tarımsal artığın en yeni teknolojiler kullanılarak, yasal emisyon limitlerinin altında kalacak ve mümkün olan en düşük emisyon değerlerini sağlayacak şekilde yakılıp, elektrik üretilmesi planlanıyor.
Modern ve mekanize özel tarım ekipmanları ve sistemleriyle şirket tarafından toplanacak ve proje sahasına getirilecek artıklar, santral sahası içinde depolanacak.
Santralde saatte 13,35 ton, yılda 100 bin 125 ton artık yakılması öngörülüyor. Tesis, ihtiyaç duyulduğu takdirde diğer tarımsal artıklar ile çalışabilecek şekilde tasarlanıp imal edilecek.
Projenin inşaat suresinin 2 yıl olması ve inşaat aşamasında 80 kişinin çalışması öngörülüyor. Projenin hizmete geçmesi ile işletme ömrünün 20 yıl olması planlanıyor. Tesisin güvenilir bir bicimde işletilebilmesi için 32 çalışana ihtiyaç duyulacak.
Proje sahası Ekton Grup şirketlerinin tapulu arazi olduğundan kamulaştırma yapılmayacak. Santralin kurulması planlanan arazide orman veya tarım alanı da bulunmuyor.
Tarımsal atıklar heba olmayacak
Mevcut durumda hasat sonrasında tarlada kalan artıkların çiftçiler tarafından yakılarak bertaraf ediliyor. Anız yakılması ile oluşan sera gazı içerikli duman ve yanma sonucu oluşan kul, rüzgârın etkisiyle Adana kent merkezine ve geniş bir alana yayılıyor. Toprağın verimliliğini, flora ve faunayı da olumsuz etkileyen yakma işlemi aynı zamanda enerji üretiminde yakıt olarak kullanılabilecek tarımsal artığın heba edilmesine neden oluyor.
Proje sayesinde çiftçiler anız yakmak zorunda kalmayacak, flora ve fauna etkilenmeyecek ve anız yakma sonucu oluşan kirletici gazlar ve küller hava kalitesini düşürmeyecek.
Proje gereği kazanda tarımsal artıkların kontrollü şekilde en yüksek verimle yakılması sonucu ortaya çıkan baca gazı, gerekli arıtım sistemlerinden geçirilecek ve ilgili yönetmelikte belirtilen sınır değerleri sağlayacak şekilde bacadan salınacak.
Kaynak : enerjihaber.com