Enerjisini Bir Damla Sudan Alan Hidroelektrik Modülü Geliştirildi.

Enerjisini Bir Damla Sudan Alan Hidroelektrik Modülü Geliştirildi

Fotoğraf:Hawaii Üniversitesi’nde mühendis olan David Ma, bir yüzey üzerinde yuvarlanan su damlasının sürtünmesinden elektrik elde etmek için bir yöntem geliştiren ekibi yöneten isimdi.

Tek bir damlacık tarafından oluşturulan sürtünme ile 15 LED aydınlatılabilir.

Yağmurlu bir gün, şarj işlemlerinizi kolaylaştırmak için bir şans olabilir. Koltuğunuzda rahatça uzanıp televizyondaki filmin tadını çıkarırken cama vuran yağmur damlaları bir gün televizyonunuz için elektrik üretebilir. Bu, tek seferde bir damla sudan elde edilen enerjiyi depolayan buluşun ana fikri olarak karşımıza çıkıyor.

‘Teknoloji, sürtünme ile elektriklenme etkisine dayanıyor ’diyor David Ma. Sürtünme ile elektriklenme, sürtünme sonucu oluşan elektrik yükünün birikimiyle oluşuyor. Ma,’ İki malzemeyi birbirine sürterek elektrik üretmek mümkünken neden su kullanmayalım?’ dediğini söylüyor.

‘İki farklı malzeme ile kaplanmış bir yüzey üzerinde kayan bir su damlası, elektrik yükü oluşturmak için yeterli sürtünme oluşturur. Damlacık hareket ederken metal kablolara dokundukça elektrik elde etmek mümkün olacaktır.’ diye de ekliyor.

‘Bu çok basit bir fikir. Temelde elektrot olarak bir su damlası kullandık ve işe yaradı.’

Aslında, araştırmacılar tek bir su damlacığı ile 15 LED’i aydınlatmayı başardılar.

Enerjisini Bir Damla Sudan Alan Hidroelektrik Modülü Geliştirildi

Fotoğraf: Bir su damlacığı ile yukarıda görülen ledlerin hepsi aydınlatılabiliyor.

Bu, bilim insanlarının su kaynaklı sürtünme yoluyla elde ettiği elektrik üretme yöntemlerinin ilki değil. Önceki deneylerde bir yüzeyde oluşan yük, elektrot olarak davranan yüzeyden kayan bir su damlası ile toplanırken, burada durum çok farklı. Sürtünme enerjisi bizzat suyun kendisinden elde ediliyor.

Bu da, ne kadar akıllıca bir buluş olduğunu kanıtlar nitelikte.

Ma,’Görünüşe göre, bir su damlasındaki yük diğer elektrodun sahip olduğu yükten çok daha fazla.’ Aslında ekibinin geliştirdiği prototip, bir su damlasından önceki deneylere göre 100 kat daha fazla güç üretti.

Colorado’da makine mühendisi olarak çalışan Christopher Oshman, ‘Bu teknoloji ile bir gün telefonları, sensörleri ve diğer küçük elektronik aletleri şarj edebileceğiz. Bu çalışma, her gün kullandığımız elektronik aletlere güç vermek için çevremizdeki hareketli objelerin enerjisini kullanabilme adına bir adım’ diyor.

Oshman, ‘Ma, bizlere bu teknolojinin laboratuvarda çalışabileceğini gösterdi ve ben de bu çalışmanın şemsiye gibi daha büyük ölçekli projeler üzerinde uygulanmasını görmek istiyorum’ dedi.

Bir sonraki adım, prototiplerin veya çeşitli modellerin gerçek dünya koşullarına uyum sağlayacak şekilde geliştirilmesi olacaktır. Örneğin, binalara veya araba camlarına düşen yağmur damlalarından güç sağlayan bir kaplamaya dönüştürülebilir. Triboelektrik enerji (sürtünme ile elektriklenme) ile şarj etme yöntemlerinde geleneksel güç kaynaklarına alternatif bir yöntem olarak kullanılabilir. Bir nehir yatağı veya otoyol kenarına yerleştirilen sensörleri bir düşünün.

Enerjisini Bir Damla Sudan Alan Hidroelektrik Modülü Geliştirildi

Fotoğraf: Bu prototipte, iki farklı malzeme ile kaplanan yüzeye düşük seviyede titreşim verilerek su damlasının ileri ve geri hareket ettirilmesi sağlanmıştır. Bu işlem, küçük ama kullanışlı bir miktarda elektrik oluşturmuştur.

Ma, ‘Tuzlu su ve hatta kan da kullanabiliriz’ diye ekliyor. Bu teknoloji bir gün, şu anda batarya ile çalışan kalp pilleri gibi biyomedikal aletleri geliştirmek için kullanılabilir. Bir düşünün: Hastalar bataryanın ömrü her bittiğinde ameliyat olmak zorunda kalıyor. Gelecekte, vücuttaki sıvıların doğal akışı bu tür aletleri çalıştırmak için kullanılabilir.

Kaynak : sciencenewsforstudents.org

772 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!