Esnek Sensörler, Cildi Mobil Cihazlar için Dokunmaya Duyarlı Bir Etkileşim Alanına Dönüştürür
Saarland Üniversitesi Smartwatch giyen biri, bir bilek kadar mesafeden bir takvime bakabilir veya e-posta alabilir. Ancak, saat yüzünün sunduğu etkileşim alanı hem sabit hem de küçüktür ve bireysel düğmelere yeterli hassasiyetle vurulmasını zorlaştırır. Halen ABD’deki Carnegie Mellon Üniversitesi’nden araştırmacılarla işbirliği içerisinde Saarbrücken’li bir bilgisayar bilimleri ekibi tarafından geliştirilen bir yöntem bu soruna bir çözüm sağlar.. Esnek silikondan ve cilde giyilebilecek elektriksel olarak iletken sensörlerden yapılmış dokunmaya duyarlı yapışkan çıkartmalar geliştirdiler.
Çıkartmalar, komutları alan ve uygulayan ve böylece mobil aygıtları kontrol eden bir girdi alanı olarak işlev görebiliyor.Kullanılan kaplama etiketinin türüne bağlı olarak, etikete baskı uygulamak, örneğin, gelen bir arama cevaplanır veya bir müzik çaların sesini ayarlanabilir. “Çıkartmalar, kullanıcı tarafından erişilebilecek giriş alanını, vücudun hemen hemen her yerine yerleştirilebildikleri için genişletmemizi sağlıyor” diyor. ‘İSkin’ yaklaşımı, insan vücudunun teknolojiye daha yakından bağlanmasını sağlar.
Kullanıcılar ayrıca, kendi zevklerine göre önceden bir bilgisayarda iSkin desenleri tasarlayabilirler. Weigel “Basit bir grafik programı ihtiyacınız olan tek şey” diyor. Mesela bir çıkartma, müzik notasyonuna dayanır, bir çıkartma da bir LP gibi daireseldir. Sensör yamalarını imal etmek için kullanılan silikon, onları esnek ve gerilebilir hale getirir. ‘Bu onları günlük ortamda kullanmalarını kolaylaştırır. Müzik çalar basitçe toplanıp cebine konulabilir ”diyor Weigel’in araştırmasını yaptığı ‘Somutlaştırılmış Etkileşim Grubu’na başkanlık eden Jürgen Steimle. ‘Onlar aynı zamanda biyo-uyumlu, tıbbi sınıf bir yapıştırıcı ile cilde tutturuldukları için cilt dostudur. Kullanıcılar bu nedenle sensör yamasını nereye yerleştirmek istediklerine ve ne kadar süre kullanmak istediklerine karar verirler. ‘
Müzik veya telefon aramalarını kontrol etmenin yanı sıra, iSkin teknolojisi diğer birçok uygulama için kullanılabilir. Örneğin, mesaj yazmak ve göndermek için bir klavye çıkartması kullanılabilir. Şu anda sensör etiketleri kabloyla bir bilgisayar sistemine bağlanmıştır. Steimle’ye göre, dahili mikro çipler gelecekte giyilen sensör yamalarının diğer mobil cihazlarla kablosuz olarak iletişim kurmasına izin verıyor.. ‘İSkin’ ile ilgili yayın, insan bilgisayar etkileşimi araştırma alanındaki en önemli konferanslar arasında yer alan SIGCHI konferansında ‘En İyi Kağıt Ödülü’nü kazandı. Araştırmacılar projelerini nisan ayında Seul, Kore’deki SIGCHI konferansında ve daha önce 16- 20 Mart tarihleri arasında Hannover’de gerçekleşen bilgisayar fuarı Cebit’te sunacaklar.
Kaynak : sciencedaily.com