Farklı Bitki Pigmentleri Kullanılan Yeni Güneş Pilleri

Farklı Bitki Pigmentleri Kullanılan Yeni Güneş Pilleri

Farklı Bitki Pigmentleri Kullanılan Yeni Güneş Pilleri.

Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi Biyoloji Fakültesi üyesi, meslektaşları ile işbirliği içinde çeşitli bitki pigmentlerini kullanarak  TiO₂ tabanlı güneş pil tasarımını  optimize etti. Bu çalışmada iki fotosensöre sahip iki güneş pili üzerinde duruldu;  tilakoid membran  ve antosiyanin bakımından zenginleştirilmiş ahududu özleri üzerinde çalışılmıştır.

Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi Biyoloji Fakültesi Bitki Fizyolojisi Bölümü Öğretim Üyesi ve makalenin yazarlarından Süleyman Allakhverdiev açıklıyor:

“Güneş pillerinde oluşan süreçleri anlamak için, çevresel faktörlere göre etkinliği ve istikrarı karakterize eden araştırmalara da ihtiyaç duyulmaktadır. Bu amaçla, güneş pilleri tarafından üretilen fotoakım üzerindeki çevresel e kilerin araştırılması için yeni araçlar tasarlanmış ve inşa edilmiştir. Sistem, güneş pillerinin etkin ve istikrarlı çalışması için gerekli koşulları yansıtan bir model olabilir. Fotosentetik cihazın bileşenlerinin fotosensör olarak kullanıldığı güneş pilleri tasarladık ve inceledik.  Ortaya çıkan stabilize edici bileşiklerin yardımıyla, bir sistemin aktif kararlı çalışma süresini dört ila altı misli arttırmayı başardık. Energy fotonları, normal klorofil molekülleri tarafından emilmeyen bu tür sistemlere, düşük klorürü absorbe edebilen uzun dalga klorofil formlarını uygulama imkânını da kanıtladık. ”

Bir güneş pili oluşturmak için, bilim adamları nanoboyutlu titanyum dioksit yüzeyinde çeşitli biyolojik pigment-protein komplekslerinin immobilizasyon yöntemlerini kullandılar.

Bilim adamı şu sonuca varıyor: “Gelecekte, fotosentezin izole edilmiş reaksiyon merkezlerinin komplekslerini, bu sistemlerdeki hassaslaştırıcılar olarak kullanmanın yanı sıra kırmızı ve yakın infrared spektral aralıktaki ışığı emebilen klorofil molekülleri kullanma ihtimalini inceleyeceğiz. Fotosensör olarak kullanılan biyolojik sistemler ucuz ve çevre açısından güvenlidir. Üstelik aynı çalışma prensibi kullanılarak fotokatalitik su ayrıştırma ile hidrojenin ayrışması ile  alternatif fosil yakıt üretimi sağlanabilir. Suni fotobiyosentez sistemlerinin oluşturulması, giderek artan ekonomik, ucuz, çevreye zarar vermeyen ve enerji açısından zengin yakıt türleri için ihtiyaç duyulan araçlardan biri olabilir. ”

Kaynak: chemeurope.com

859 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!