Floresan Prob Geliştirmek için Kullanılan Mavi Mantar Boyası

Floresan Prob Geliştirmek için Kullanılan Mavi Mantar Boyası

Fotoğraf: AzuFluor, Lactarius mantarının indigo’sunda bulunan parlak mavi bir kimyasal olan azulene dayanmaktadır (Credit: Dan Molter)

Serbest radikaller ve peroksitler gibi reaktif oksijen türleri (ROS), oksidatif stres altındaki hücrelerde üretilir. Sağlıklı hücrelerde az miktarda bulunurken, hücrelerdeki aşırı ROS zararlıdır ve Alzheimer hastalığı gibi kanser ve nörodejeneratif hastalıklara yol açabilir.

Güney Kore’deki araştırmacılarla işbirliği yapan Bath Üniversitesi’ndeki bilim adamları, bu hastalıkları inceleyen biyologların mikroskop altındaki hücrelerde meydana gelen değişiklikleri görmek için kullanabilecekleri ve ROS ile ilgili temel biyolojik süreçleri anlamalarına yardımcı olacak yeni bir prob -gen veya gen ürününü belirlemek veya ayırmak için kullanılan işaretli tek zincirli DNA veya RNA nükleotid dizisi veya monoklonal bir madde- geliştirdiler.

Lactarius mantarındaki indigo’da bulunan parlak mavi bir kimyasal olan azulene dayanan, azufluor olarak adlandırılan yeni bir molekül ailesi oluşturdular. Tek yönlü bir reaksiyonda bir ROS ile temas ettiğinde, floresan hale gelir ve bu reaktif oksijen türlerinin küçük miktarlarını tespit eder.

Çoğu floresan probu tek bir fotonu absorbe ederken Azufluor iki fotonu absorbe eder, bu da aynı floresan seviyesini üretmek için iki düşük enerji fotonunun kullanılabileceği anlamına gelir. Kızılötesi aralıkta daha kısa ışık dalga boylarının kullanılması, ışığın hücrelere zarar vermeden dokulara daha derinden nüfuz edebilir. Bu teknolojinin fare dokusunda çalıştığı gözlemlenmiştir; araştırmacılar gelecekte insan vücudunda kullanılabileceğini umuyorlar.

Bath Üniversitesi’nde Sürdürülebilir ve Dairesel Teknolojiler Merkezi (CSCT) Kıdemli Öğretim Görevlisi Dr. Simon Lewis, “AzuFluor, diğer iki fotonlu floroforlardan daha küçük ve daha basit bir moleküldür. Küçük boyutu, hücrelere yayılmasını ve taşınmasını kolaylaştırır.” Dedi.

“Bir dizi hücre görüntüleme uygulamasında kullanılabilecek bu floroforlardan bir aile oluşturmayı hedefliyoruz.”

Bath’deki CSCT’DEN Profesör Tony James ise şunları söyledi: “Bu araştırma, hücre biyolojisi ve farmasötik endüstrisinde geniş kapsamlı potansiyel uygulamalara sahip ve Bath Üniversitesi’ndeki kimyagerler ile Güney Kore Ajou Üniversitesi’ndeki Profesör Hwan Myung Kim’in grubu arasındaki uluslararası işbirliğinin harika bir örneğidir.”

Araştırma makalesi en son JACS Spotlight’ta yer almıştır ve ayın en çok okunan makalelerinden biridir.

Kaynak: bath.ac.uk

1.450 Kez Okundu

Kübra Yıldız

13 Mart 1999 tarihinde İstanbul’da doğdum. 2017 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi %30 İngilizce Kimya bölümüne yerleştim. Bir dönem İngilizce hazırlık eğitimi aldıktan sonra lisans eğitimime başladım. Kimya bilimindeki gelişmeleri takip ederek kendimi geliştirmek ve çeviri yaparak bunları daha fazla insana ulaştırmak amacıyla İnovatif Kimya Dergisi haber çeviri ekibine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!