Gerçek veya Kurgu: Multivitaminlerin Arkasındaki Gerçeklik

Gerçek veya Kurgu Multivitaminlerin Arkasındaki Gerçeklik

Çoğu insan çiğnenebilir bir multivitamin almanın tatmin edici hissine aşina. Bu, birçoğunun genel sağlığına faydalı olması adına masum bir tedavi olarak düşünülür. Yine de, pazarlama planlarından çelişkili bilimsel çalışmalara kadar, multivitamin takviyelerinin sağlığa faydaları hakkında uyuşmazlık konusunda  herhangi bir eksiklik yoktur.

Multivitaminler, insan sağlığı için, öncelikle besin yoluyla elde edilen temel  kimyasal bileşikler olan mikrobesleyicilerdir. Çoğu mikrobesleyiciler yalnızca güneş ışığına maruz bırakılarak elde edilebilen D vitamini harici, diyet yoluyle elde edilir.

Temel vitaminlerin eksikliği sayısız sağlık komplikasyonlarına sebep olabilir. Uzun süreli A, C veya D vitamin seviyelerinin eksikliği kalp hastalığı, çelimsiz iskelet yapısı, ve zayıflamış bir bağıklık sistemine yol açarken, B-12 vitamin eksikliği, görmede eksiklik, anemi ve bunama gibi sorunlara yol açabilir.

Bu mikrobesleyicilerin hayati önemi bilinmesine rağmen, genel insan sağlığı üzerinde multivitamin takviyelerinin pozitif etkiye sahip olup olmadığı konusunda hala birçok soru mevcut. Kısaca, multivitaminlerin bilinen herhangi bir sağlık  faydası yoktur ve eğlenceli çiğnenebilir formdaki bir atıştırmalıktan biraz daha fazlasıdır.

The McGill Tribune, McGill’de Kimya Profesörü ve Bilim ve Toplum Ofisi Direktörü olan Dr. Joe Schwarcz ile multivitaminlerin geçerliliği hakkında konuştu ve insanların hangi günlük takviyeleri almaları gerektiği konusunda önerilerini paylaştı.

Tribune ile röportajında Schwarcz: “Multivitaminlerin herhangi bir zararının olması olasılık dışı, ama onların aynı zamanda herhangi bir faydası olması da olasılık dışı.” İfadesinde bulundu. “İnsanlar multivitaminleri, sağlıklı bir diyete sahip değilken, besin garantisi olarak alırlar,  ama diyetteki mikrobesin açıklıklarını multivitaminler ile dolduramayabilirler.”

Görünürde, vitamin takviyelerinin faydalarında veya bunların eksikliğinde sonsuz çelişkili çalışmalar mevcut. Çalışmanın birinde, takviye alan erkeklerin kanser teşhisi konulma olasılığı yüzde 8’den az orana sahip olduğu tespit edildi. Bununla birlikte, kanıtlanan araştırmaların ezici çoğunluğu, vitamin takviyelerinin günlük alınması kullanıcıların uzun vadede kansere yakalanma riskini azaltmadığını göstermiştir.

Bugün, çoğu çalışma bulguları, takviyelerin yaşam süresi veya sağlık üzerinde sıfır etkiye sahip olduğunu gösteriyor. Aksine, takviyelerin faydalarına hitap eden sınırlı sayıda çalışma, kalp hastalıklarını azaltma ve gelişimiş beyin fonksiyonu, bağışıklık sistemi sağlığı ve görme konularında multivitaminler ile bağlantılı kanıtlar sağlıyor.

Schwarcz, “Beslenme araştırmalarıyla ilgili problem, uğraşmak istediğiniz her şeyi destekleyen bir çalışma bulabilmenizdir. Araştırmayı yapmış olan kişiyi bilmek çok önemlidir.” şeklinde fikirlerini paylaştı.

“Centrum “, “One a Day” ve “Vitafusion” gibi şirketler, vitaminlerin 123 milyar dolarlık bu endüstriyi beslemek için faydalı olduğunu gösteren az sayıda çalışmadan yararlandı.

Bu şirketler cinsiyete bağlı multivitaminlerin pazarlanması yoluyla, besleyici kokteylerinin ortalama bir aileye bir yerine, iki paket şeklinde satmanın zekice bir yolunu buldular. One a Day ve Centrum şirketleri, hem “kadın” hem de “erkek” şeklinde olan multivitamin çeşitlerini satmaları bir tarafa bu cinsiyetlendirilmiş çeşitleri paketlemelerinden farklı kılan çok az şey vardır. Kadınlara pazarlanan multivitamin takviyeleri, farklı olarak biraz daha fazla D vitamini, kalsiyum ve demir içermektedir.

Schwarcz, vitamin üreticilerinin kullandığı markalaşma stratejelerine atıfta bulunarak “Bu bir pazarlama hamlesi” ifadesinde bulundu. “Kadınların ve erkeklerin, vitaminlerin farklı miktarlarına ihtiyaç duyduklarına dair belgelendirilmiş herhangi bir kanıt yoktır. Tek farklılık vücut ağırlığı ve bunun için zaten çocuk vitaminleri mevcut.”

Schwarcz, multivitamin takviyeleri alabilenlerin, bunlara en çok ihtiyaç duyanların olma ihtimalinin düşük olduğu gerçeğinde bir paradoksa dikkat çekti.

“Burada Kuzey Amerika’daki durum gelişmekte olan dünyadakinden daha farklı.” dedi Schwarcz. “Bazı ülkelerde, insanlar A vitamininden çok faydalanıyor olabilirlerdi, [ancak] Kuzey Amerika’da A vitamini eksikliğimiz yok.”

Schwarcz, takviyesiz olarak savunduğu istisna olan bu kural: D vitamini.

Ek olarak Schwarcz, “D vitamini gibi bazı spesifik [takviyeler] mantıklı, özellikle havanın soğuk olduğu Montreal’de. Ayrıca, artık D vitamini eksikliğinin, Kovid-19 riskinizi arttırabileceğine dair kanıtlar gözlemliyoruz.” ifadelerinde bulundu.

Günlük olarak 1000 IU D vitamini takviyesi almak, kışın bronzlaşanlar haricinde, düşünmeye değer olabilir.

Nihayetinde, multivitaminlere harcanan nakit, muhtemelen marketin ürün reyonunda harcanması, sağlıklı bir yaşam tarzını ve uygun mikrobesin alımını sürdürmek için daha iyi olacaktır.

Kaynak : mcgilltribune.com

551 Kez Okundu

Aysel Ekin Eyüboğlu

10 Ocak 1997 Mersin doğumluyum. 2015 yılında kayıt olduğum Ege Üniversitesi Kimya Mühendisliği %100 ingilizce 4 yıllık lisans bölümünde son sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda teknoloji ve bilim üzerine ilgim olduğu için Anadolu Üniversitesi Web Tasarımı ve Kodlama 2 yıllık önlisans bölümünde okumaktayım. Dünyaya açılmak, alanımda daha farklı ilerlemeleri görmek, tecrübe edinmek ve eğitimini almak adına 2018-2019 yılımı Fransa’da Université Pays de L'adour ekolünde Erasmus programında geçirdim. Araştırmalarımda daima yeniliğe ve inovatif fikirlere öncelik vermeyi tercih ediyorum. Yeni başladığım tez konum olan Wrinkle (kırışık) boyaların yüzey modellemesi ile ilgili araştırmalarımı bir yandan sürdürürken İnovatif Kimya Dergisi ailesine ve haber çeviri ekibine katılma şansı yakaladım. Sizlerle var olan ve olacak bilgilerimi, bilime olan hevesimle birleştirerek teknolojideki son gelişmeleri ve araştırmalarımı paylaşmak istiyorum.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!