Kan testi, en yaygın kanser türlerinden beşini tespit edebilir.
Kanser erken teşhis edildiğinde hayatta kalma şansı artar. Bu nedenle, uluslararası bilim insanlarından oluşan bir ekibin, kanseri belirtilerinden 4 yıl önce teşhis edebilecek bir kan testi geliştirmesi oldukça önemlidir.
Testler şu anda mide, yemek borusu, kolorektal (kalınbağırsak), akciğer ve karaciğer kanserlerini tespit edebilmektedir.
Çalışma Nature Communications’da yayınlandı.
Non-İnvaziv Sistem
Testin mevcut formunda deneysel kan testi, sağlıklı gönüllülerden alınan semptomsuz numunelerin % 91’inde kanseri tespit edebildi.
Kaliforniya Üniversitesi’nden biyomühendis Kun Zhang “Çalışmanın amacı, bu insanların hastanelere gelmelerinden dört yıl önce gerçekleştirdiğimiz kan testleri sayesinde kanserin teşhis edilebileceğini göstermektir. Bu daha önce hiç yapılmamıştı” dedi.
Test, kanser içermeyen testlerin % 95’ini de tanımlayabildi.
Bu özel çalışmanın benzersiz yanı, henüz kanser ile ilgili belirtilere sahip olmayan sağlıklı bireylerin üzerinde gerçekleştirilmesidir.
Ekibin hedefi, bu kan testlerini rutin sağlık kontrolleri sırasında uygulayabilmektir. Böylece yaklaşan her beş kanser türünden biri tespit edilerek geç kalınan tedavilerin önüne geçilebilir.
Zhang, ilk etapta bu testlerin ailelerinde kanser geçmişi olan belirli yaştaki veya yüksek kanser riskine neden olacak diğer faktörlerle etkileşim içinde olan kişilerin üzerinde yapılacağını söyledi.
PanSeer adı verilen test ile ilgili deneyler devam etmektedir. Çalışmanın yazarları, daha sonradan geliştirilebilecek bir kanserin tespitinin şu an için mümkün olmadığını ancak mevcut testlerle çok geç tespit edilebilen veya hiç tespit edilemeyen kanser türlerinin geliştirdikleri testle belirlenebileceğini açıkladı.
Bu, kanserle mücadelede yardımcı olabilecek geliştirilmiş ilk kan testi değildir. 2018 yılında da benzer bir kan testi geliştirilmiştir ve günümüzde de 50’den fazla kanser türünü tespit edebilecek testler üzerindeki çalışmalar devam etmektedir.
Kaynak: interestingengineering.com
Yazar

- İzmir Yüksek Teknolojisi Enstitüsü, Kimya Mühendisliği Bölümü yüksek lisans öğrencisiyim. Çalışma alanımı yakıt teknolojisi ve enerji sektörleri oluştursa da kimyanın her alanıyla ilgili araştırma yapmaya ve kendimi geliştirmeye açığım. Bir konuda her şeyi bilmek yerine her konudan bir şey bilmeyi ve öğrenirken öğretmeyi amaç edindim, bu amaç sayesinde de 2017 yılında İnovatif Kimya Dergisi'nde çeviri yapmaya başladım.
Son Yazıları
Biyokimya Haberleri2021.04.03Bu Çalışma, Hamile Kadınlarda ve Yenidoğanlarda Daha Önce Bildirilmemiş 55 Kimyasal Buldu
Eğitim Haberleri2021.04.03ESA’nın Metal Yakıt Deneyleri Yakıtların Yeniden Kullanılmasını Sağlayabilir
Biyoteknoloji Haberleri2021.03.14Biyoenerjideki Büyük Buluş: Bitkilerden Yakıt Üretimi Konusunda Yardımcı Olabilecek Daha Ucuz Bir Yöntem Geliştirildi
Biyomedikal Haberleri2021.03.06Kimya Aşının Soğuk Zincirini Çözebilir mi?